Az Island Peak megmászása

Lassan araszolok közel 5000 méteren, a völgy álmosan nyújtózik Dingboche és Chukhung között. Az égbolt tiszta! Jobb kéz felől a majdnem hétezer méter magas Ama Dablan (6814m) félelmetes gránitpiramisa tör az ég felé; közvetlenül előttem túránk célpontja, a hatezres Island Peak (6189m) emelkedik ki a Chukhung-völgyből, baloldalon a Lothse hírhedt jégfalát is látom. – Még tíz perc! - szól sirdarom, Ngima, akivel szinte összenőttünk nepáli utazásaim során. Ez az ötödik túránk közösen, már félszavakból is értjük egymást. Négyszer itt az Everest- régióban, egyszer az Annapurna környékén voltunk egymás segítői. Elérjük az Island Peak alaptábort, ahol berendezett két személyes sátrak és gőzölgő tea fogad minket. A délutánt pihenéssel töltjük, lelkiekben már a holnapi mászásra készülünk.

Korán ébredek, lassan szürcsölöm a mentateám sátram bejárata előtt, ahol Gilu, a szakács próbál a kiöregedett benzinfőzőn zabkását készíteni kis csapatunknak. Az éjszaka hideg volt, a fűtetlen sátramban nulla fok alá esett a hőmérő higanyszála. A kulacsomban lévő tea, amit éjjel kitettem a hálózsákomból, megfagyott.
Ébredezik a világ. Csapatom tagjai sorra érkeznek meg a közösségi kupolasátorba, és szorosan telepednek egymás mellé, ahol a reggelit szolgálják fel szorgos sherpa kezek.

Hajnali három óra, elindulunk. A sötét, köves ösvényen lassan baktatok felfelé barátaimmal, lámpáinkat csak ritkán használjuk, mert a hold vidáman ragyog a himalájai égbolton, megvilágítva meredek ösvényünk és a hegyek sziluettjét.

Zúzmarás köveken lépkedek, szinte szaladok, hogy felmelegítsem didergő testem. A friss himalájai szél az arcomba csap, ahogy elérem az Island Peak gleccserét. Keleten megjelennek a nap első sugarai, bearanyozva a Himalája csúcsait és felmelegítve a hidegtől elgémberedett végtagjaimat. Kis csapatokban araszolunk a gleccseren, egy kötél, mint a köldökzsinór köt össze bennünket.

Ragyog a nap, mire a csúcspiramishoz érünk, innen fix (előzetesen rögzített) kötelek kígyóznak a 6189 méter magas csúcsra. A ritka levegőben minden lépésért meg kell küzdenem, ahogy araszolok a jeges hegyoldalban. A csúcsgerincre érve káprázatos panoráma fogad. Mint egy gladiátor az amfiteátrum porondján, úgy érzem magam. Hátborzongató élmény, ahogy ismét tudatosítom magamban, hol vagyok!


Gyerekként legszebb álmaimban sem gondoltam, hogy egyszer eljuthatok ide, a világ legmagasabb hegységébe, a Himalája hófedte csúcsai közzé. Gépiesen rakosgatom lábaimat a keskeny, hatezer méter magas gerincen, meg-megállok, s álmélkodom a természet véget nem érő változatosságán. Elmondhatatlan érzés kerít hatalmába, ahogy elérem a célom: fenn állok az Island Peak 6189 méteres csúcsán. Könnyek gyöngyöznek arcomon, megcsináltam, megmásztam életem első hatezres csúcsát!


 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Everest alaptábor Gokyo-völgy gyalogtúra - 20 nap + 3 nap (Chitwan Nemzeti Park hosszabítás)
» Nepál a Himalája országa - 11 / 12 nap
» A Himalája országai - Nepál-Bhután csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2024.10.14-24. - 11 nap
» Körutazás: India, Nepál - 12+2 nap
» Nepál kalandutazás - 14 nap

Információs oldalak

» Nepál képekben, nepáli élmények
» Nepál képekben, nepáli élmények

Cikkeink

» Téli expedíció a világ egyik legnehezebb csúcsára, a Himalájában - Kovács Attila
» Nepál legszebb hegyvidékein - Kovács Attila
» A Himalája tájain - Kovács Attila
» Képek a Mount Everest alaptáborból - Kovács Attila
» Bringázás Kathmandu környékén - Kovács Attila

Utazások

» Everest alaptábor Gokyo-völgy gyalogtúra - 20 nap + 3 nap (Chitwan Nemzeti Park hosszabítás)
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grüner see - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!