Tiszabábolna

A 3. számú főút felől megközelíthető Mezőkövesden át, vagy Nyékládházától Mezőcsáton át. Régi nevén Koppánytelkének hívták, ami arra utal, hogy a honfoglaláskor Koppány birtoka volt. A Váradi Regestrumban 1214-ben Bobona néven említik. A Középkorban a Bábolnai család birtokolja, későbbi birtokosai között találjuk az egri káptalant, a Rozgonyiakat és a Báthoriakat is....

A 3. számú főút felől megközelíthető Mezőkövesden át, vagy Nyékládházától Mezőcsáton át.

Régi nevén Koppánytelkének hívták, ami arra utal, hogy a honfoglaláskor Koppány birtoka volt. A Váradi Regestrumban 1214-ben Bobona néven említik.
A Középkorban a Bábolnai család birtokolja, későbbi birtokosai között találjuk az egri káptalant, a Rozgonyiakat és a Báthoriakat is. Fontos szerepet játszott a település életében a Tiszán átvezető híd, amit a törökök kiűzése után az egri káptalan állított helyre, és vámot is szedett utána.
A település életét mindig is jelentősen befolyásolta a Tisza közelsége. A folyó szabadvízi strandja a fürdőzőknek, a vízisportok kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.

Tiszabábolna, illetve a két szomszéd település: Tiszavalk és Tiszadorogma lakossága elkezdett egy komplex kistérségi ökorehabilitációs terület- és vállalkozásfejlesztési programot, hogy a saját természeti környezetében, a saját hagyományai alapján megélhetési lehetőséget teremtsen. Ennek keretében a fő tevékenység a hagyományos mezőgazdaság, és ezt egészítik ki a népi kismesterségekkel. Újdonságként a turizmus (ökoturizmus, horgászat, vadászat) lehetőségeinek megteremtése, művelése kapcsolódik a programhoz.

Mindkét tevékenység alapja a tervezett tájrehabilitáció, vízrekonstrukció. Ennek lényege, hogy szabályozott formában mintegy 12-15 000 ha területen folyamatosan visszatartják, ill. pótolják a jelenleg igen kevés vizet, visszahozva az ősi magyar puszta jellegét. Ennek eredményeképpen a területen a vegetáció feldúsul, visszatérnek a természetvédelem szempontjából fontos, vizes élőhelyek. Az így rehabilitált terület - Európa ökológiai normáinak is megfelelően - alkalmas lesz: vegyszerszegény, később "bio" jellegű, extenzív legelőgazdálkodáson alapuló állattenyésztés folytatására, gyógy- és fűszernövények termesztésére, nádtermesztésre, ezek feldolgozására, valamint a hagyományokon alapuló, hangsúlyozott hangulati elemekre épített ökoturizmus megteremtésére, a térség intimitásának feltétlen megtartásával.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!