Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
A 3. számú főút felől megközelíthető Mezőkövesden át, vagy Nyékládházától Mezőcsáton át. Régi nevén Koppánytelkének hívták, ami arra utal, hogy a honfoglaláskor Koppány birtoka volt. A Váradi Regestrumban 1214-ben Bobona néven említik. A Középkorban a Bábolnai család birtokolja, későbbi birtokosai között találjuk az egri káptalant, a Rozgonyiakat és a Báthoriakat is....

A 3. számú főút felől megközelíthető Mezőkövesden át, vagy Nyékládházától Mezőcsáton át.

Régi nevén Koppánytelkének hívták, ami arra utal, hogy a honfoglaláskor Koppány birtoka volt. A Váradi Regestrumban 1214-ben Bobona néven említik.
A Középkorban a Bábolnai család birtokolja, későbbi birtokosai között találjuk az egri káptalant, a Rozgonyiakat és a Báthoriakat is. Fontos szerepet játszott a település életében a Tiszán átvezető híd, amit a törökök kiűzése után az egri káptalan állított helyre, és vámot is szedett utána.
A település életét mindig is jelentősen befolyásolta a Tisza közelsége. A folyó szabadvízi strandja a fürdőzőknek, a vízisportok kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.

Tiszabábolna, illetve a két szomszéd település: Tiszavalk és Tiszadorogma lakossága elkezdett egy komplex kistérségi ökorehabilitációs terület- és vállalkozásfejlesztési programot, hogy a saját természeti környezetében, a saját hagyományai alapján megélhetési lehetőséget teremtsen. Ennek keretében a fő tevékenység a hagyományos mezőgazdaság, és ezt egészítik ki a népi kismesterségekkel. Újdonságként a turizmus (ökoturizmus, horgászat, vadászat) lehetőségeinek megteremtése, művelése kapcsolódik a programhoz.

Mindkét tevékenység alapja a tervezett tájrehabilitáció, vízrekonstrukció. Ennek lényege, hogy szabályozott formában mintegy 12-15 000 ha területen folyamatosan visszatartják, ill. pótolják a jelenleg igen kevés vizet, visszahozva az ősi magyar puszta jellegét. Ennek eredményeképpen a területen a vegetáció feldúsul, visszatérnek a természetvédelem szempontjából fontos, vizes élőhelyek. Az így rehabilitált terület - Európa ökológiai normáinak is megfelelően - alkalmas lesz: vegyszerszegény, később "bio" jellegű, extenzív legelőgazdálkodáson alapuló állattenyésztés folytatására, gyógy- és fűszernövények termesztésére, nádtermesztésre, ezek feldolgozására, valamint a hagyományokon alapuló, hangsúlyozott hangulati elemekre épített ökoturizmus megteremtésére, a térség intimitásának feltétlen megtartásával.Tiszabábolna térkép
Tiszabábolna cikkek

találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!