Titok övezi a maják eredetét

A maják eredetéről nagyon keveset tudunk. Két elmélet van erről, az egyik szerint egy ősibb civilizáció, az olmék kultúra leszármazottai, a másik szerint tőlük teljesen függetlenül fejlődtek. A maják klasszikus korszakáról, vagyis időszámításunk szerint 300-950 közötti időszakról viszonylag sokat tudnak a kutatók.

Az ezelőtti korról, a preklasszikusnak nevezett időszakról, amely az időszámításunk előtt 1000 körül lehetett, alig tudnak valamit. Inomata Takesi, az Arizona Egyetem professzora szerint egyik fenti teória sem igaz, guatemalai kutatásai alapján egy sokkal összetettebb elméletet dolgozott ki.

A majákat gyakran monumentális építészetükkel azonosítják, hatalmas piramisokat emeltek, nagy tereik pedig kultúrájuk komplexitását és gazdagságát hivatott mutatni. A piramisok azonban nem egyik napról a másikra emelkedtek, ezért Inomata és társai a piramisok mélyére ástak.

Feltételezése szerint a hatalmas építményeket ráépítették a jóval régebbi épületekre, és elmélete igaznak bizonyult. Jóval kisebb épületeket talált a nagy piramisok alatt, amelyeket időszámításunk előtt 1000 körül emelhettek.

Ez pedig azt jelenti, hogy a maják már akkor letelepedett életet folytattak, földet műveltek, fejlett vallási rendszerük és társadalmuk lehetett. Inomata szerint az olmék civilizáció nem régebbi, mint a maja, sőt a Ceibal melletti maja települések két évszázaddal megelőzték a La Venta melletti olmék településeket. Az is igaz azonban, hogy voltak ennél jóval öregebb olmék települések is, de ezeknek semmilyen kapcsolatuk nem volt a majákkal, így nem is lehettek az őseik.

Azt sem jelenthetjük ki, hogy a maják teljesen függetlenül alakultak ki, mert a két civilizáció kölcsönösen hatott egymásra. La Venta és Ceibal párhuzamosan alakult és fejlődött, két nagy kultúrát létrehozva a régióban.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, Inomata nem lát hatalmas különbséget a két civilizáció között a kezdeti időszakban. A klasszikus korban már teljesen különböznek egymástól, hiszen a majáknak fejlett nyelvük és kultúrájuk volt, de az időszámításunk előtti ezres évben még nehezen lehetett megkülönböztetni a maját és az olméket.

A professzor és csapata a következő években erre az időszakra koncentrál és megpróbálja megkülönböztetni a két kultúrát egymástól a Ceibalnál talált leletek alapján. A mindennapi életet próbálják megfejteni, mert a vallási és kereskedelmi központtól távolabbi leletek több kapaszkodót adhatnak, hogy milyenek lehettek az első maják.

Forrás: index.hu

Képek forrása: www.newswise.com, www.wyattsailing.com, www.123rf.com, tripwow.tripadvisor.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Mexikói nyaralás Cancúnban – csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2024.11.28.-12.08. - 11 nap
» Karibi nyaralás Mexikóban – szilveszteri csoportos utazás Cancúnba 2024.12.30.-2025.01.07. - 9 nap
» Egy csipetnyi Mexikó - Azték és maja piramisok - 11 nap
» Misztikus Mexikó - Azték és Maja piramisok - 16 nap
» Öko-kalandtúra Costa Ricában -

Szállás ajánlatok

» Hotel Occidental Punta Cana ***** 747.775 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana / Bavaro Beach
» Grand Sirenis Punta Cana Resort Hotel ***** Punta Cana 787.574 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana
» Hotel Catalonia Bavaro Beach Golf & Casino Resort ***** Punta Cana 794.207 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana / Bavaro Beach
» Grand Bavaro Princess Hotel ***** Punta Cana 834.006 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana
» Hotel Catalonia Royal Bavaro ***** Punta Cana (18+) 800.840 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana / Bavaro Beach

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Egzotikus utak
» Látnivalók Kubában

Cikkeink

» Mexikó harca a bikaviadalok ellen - Etédi Alexa
» Mit adtak nekünk a maják? - Etédi Alexa
» Hátborzongató: ezrek akarják látni a halott menyasszonyt - Etédi Alexa
» Kitört a Popocatépetl - Kovács Attila
» Mire iszunk ma? - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!