Titkos túra Tenerifén - az elhagyott levada az Anaga-hegységben

A Kanári-szigetek kiegyenlített éghajlata kedvez a cukornád és a banán termesztésének. A legváltozatosabb sziget, a festői Tenerife középső részén emelkedő magas hegyeket bőségesen öntözi az Atlanti-óceán felől érkező felhők csapadéka - a helyiek dolga már csak az, hogy ezt a vizet az óceánparti síkságok és az ültetvények felé tereljék.

Ahogy a portugál hódítók Madeirán vagy az Azori-szigeteken úgy a spanyolok itt próbáltak meg nagyon nehéz terepen vízvezetéket építeni. Ma már csővezetéken jut el az öntözéshez használt víz az ültetvényekre - ezek a levadák viszont ipari műemlékként maradtak fenn.

Tenerife északi részén, a köderdőkkel borított Anaga-hegységben meredek falú hegyoldalak között gyönyörű túrákat tehetünk. A Tenerife természeti értékeit őrző szakemberek szerint ez a levada túra már túlságosan veszélyes, így sajnos már legális keretek között már nem járhatjuk végig, e cikkben nem is jelölhetem  meg a pontos elhelyezkedését.

Az építőknek nagyon nehéz dolguk volt, ahogy a néhol függőleges hegyoldalban kellett elvezetniük a levada nyomvonalát. Ahol oldalgerinc állta az útjukat, abban alagutat kellett fúrni, és annak mélyén folytatni a víz útjának kialakítását.

A vulkáni kőzetbe vájt, emberfeletti munkával kialakított vízvezeték gyönyörű völgyek fölött, vadregényes tájakon át vezet az ösvény. Ahogy a köderdők övezetéből az óceán felé ereszkedünk, veszi át a mohákkal és zuzmókkal borított törzsű fák helyét a pálmák és kaktuszok.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Szállás ajánlatok

» Hotel Hovima Santa Maria *** Tenerife 134.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Hovima Jardin Caleta *** Tenerife 139.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Palm Beach Tenerife *** Tenerife 174.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Hotel Best Jacaranda **** Tenerife 189.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje
» Hotel Jardin Tropical **** Tenerife 199.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa

Információs oldalak

» Tenerife legszebb látnivalói

Cikkeink

» Tenerife látnivalói - La Orotava - Kovács Attila
» Nyugalmas falu kilátással - Arico, Tenerife - Kovács Attila
» Tenerife UNESCO védett egykori fővárosa - San Cristóbal de la Laguna - Kovács Attila
» Tenerife legszebb városai - Garachico - Kovács Attila
» Tenerife természeti csodája - az Anaga-hegység - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!