Tényleg létezhetett Szemiramisz függőkertje

Egy brit történész szerint az ókori világ hét csodájának egyike, Szemiramisz legendás függőkertje nem Babilonban, hanem északabbra, a 300 kilométerre levő Ninivében lehetett és a bibliai Szennahérib király uralkodása alatt épülhetett meg az i.e. 7. században.

Szemiramisz függőkertjének pontos helye az antikvitás egyik legnagyobb rejtélye. A régészek eddig semmi nyomát nem találták, így az is felmerült, hogy csak a képzelet szülte a legenda szerint a II. Nabú-kudurri-uszur parancsára felépült kertet. Egy brit tudós azonban az ókori szövegek áttanulmányozása után azt állítja, hogy valóban létezett az ókori világ hét csodája közé választott függőkert, csakhogy azt nem Babilonban, hanem Ninivében kell keresni.

Sammu-ramat, görögül Szemiramisz (i. e. 9. sz. vége) egy mitikus asszír-babiloni királynő volt, III. Adad-nirári asszír király (i.e. 810-783) anyja. Sztéléje ismert Assurból, míg egy Nimrúdban (Kalhu) előkerült felirat szerint férje, V. Samsi-Adad (i.e. 823-811) halála után régensként gyakorolta a hatalmat. Sammu-ramatot említi Hérodotosz, Ktésziasz Knidiosz, Diodorosz és Iustinus is.

Diodórosz szerint Szemiramisz istennőnek született, aki feleségül ment egy asszír tiszthez, majd miután szépségével és nemes jellemével meghódította Ninosz király szívét, az elvette őt férjétől, és feleségévé tette. Ninosz halála után Szemiramisz kezébe került a hatalom, éveken keresztül irányította az országot, felépítette Babilónt, benne a függőkerttel, az ókori világ hét csodájának egyikével, és távoli országokban vezetett hódító hadjáratokat.

Stephanie Dalley oxfordi történész 18 évnyi kutatás után arra a következtetésre jutott, hogy a legendás függőkert valóban létezett; az általa ismert ókori szövegek azt sugallják, hogy a kertet nem a babilóniaiak, hanem az asszírok építették az időszámításunk előtti hetedik században, a bibliai Szennahérib király uralkodása alatt, de nem Babilonban, hanem 300 kilométerre északra, az észak-mezopotámiai (ma Irak) Ninive városában.

Dalley ősi babilóniai és asszír ékírásos feliratokat, illetve a későbbi korokból származó görög és római szövegeket elemzett. Talált egy olyan asszír forrást is, amit az 1920-as években szerinte "teljesen félrefordítottak", valamint egy Szennahéribhez kötődő szöveget, amelyben a király egy "páratlan palotáról", "csodáról" értekezik. A tábla leír egy lehetséges gépezetet is, amely hasonlít a 400 évvel későbbi arkhimédészi csavarra, amivel nagy magasságokba – így 75 kilométer távolságból – is fel tudták szállítani a vizet.

A legutóbbi ásatások igazolni látszanak Dalley – 1992-ben egyszer már megfogalmazott, a The Mystery of the Hanging Garden of Babylon című, megjelenés előtt álló könyvének – elméletét. A kutató szerint a kulcs a Szennahérib-szöveg, amely így hangzik: „Szennahérib, a világ uralkodója…a csatornám nagy távolságból szállítja a vizet Ninive környékére”. Dalley szerint nehéz kiigazodni az ősi szövegekben (közülük egyedül Josephus nevezte Nabukonodozort a függőkert megépítőjének), Judit könyve például a két királyt rendre felcseréli, de a ninivei ásatások még fontos kérdésekre adhatnak választ a függőkert-vitával összefüggésben.

Forrás: múlt-kor történelmi portál

Képek forrása: www.modthesims.info, www.alexanderstomb.com, romb.blog.com, www.prepare-ye-the-way.com, zuhairah-worldtraveldestinations.blogspot.com, artechmusings.blogspot.com

pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - repülővel - 5 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj

Szállás ajánlatok

» Xeno Eftalia Resort Hotel **** Alanya 164.633 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Diamore Hotel *** Alanya 169.835 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Kleopatra Ada **** Alanya 174.529 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Lavitas *** Side 186.417 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Hotel Kleopatra Arsi **** Alanya 189.900 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya

Információs oldalak

» Egzotikus utak
» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» Elfelejtett ősi városok - Etédi Alexa
» Törökországi kalandok - Kovács Attila
» A csodálatos Baa Atoll, Maldív-szigetek - Kovács Attila
» Örményország tájain - Kovács Attila
» A szamarkandi Gur Emir mauzóleum - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!