Tallinn, Európa Kulturális Fővárosa 2011-ben

Bár mondhatjuk, hogy a magyar emberek számára messze nem esik a turizmus fősodrába az észt főváros, de idén talán megér egy misét, vagyis pontosabban egy látogatást.

Erre remek apropó, hogy Turku mellett Tallinn büszkélkedhet 2011-ben az Európa Kulturális Fővárosa címmel. És hogy pontosan mire számíthat az idelátogató? Egy kb.400 ezer lakosú főváros inkább kisvárosnak minősül, így egyértelműen a mindent egy helyen megkapok érzésre.

Kikötő, Óváros, Várnegyed, mind pár lépésre egymástól. Kényelmes sétával egy nap alatt minden szeglete felfedezhető. Bár az EKF miatt rengeteg program várható, és persze a temérdek kávézó, étterem csábító hívogatásának is nehéz ellenállni, amik elhagyásának nehézségeihez még az is hozzájárul, hogy a nyári időszakban éjfélkor sötétedik... 

 A város egyértelműen azoknak ajánlható, akik szeretnének pár napra kiruccanni, szeretnek hangulatos városokban andalogni, kicsit belekóstolni a skandináv kultúrába, és mindezt még "európai" árakon.

 


A keskeny macskaköves utcácskákon, eldugott középkori udvarok, és kecses templomtornyok között csatangolva könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha több évszázadot repültünk volna vissza az időben.
A zegzugos lépcsőházakba felkapaszkodva is remek kilátás nyílik a városra, de a legjobb természetesen a Városháza téren álló 64m magas
toronyból adódik, amely jó tájékozódási pontként is funkcionál, ha eltévednénk.
 

 A Toompea (Dóm-hegy) egy észt legenda szerint valójában Kalev nevű hős sírdombja, amit özvegye Linda emeltetett. Egy másik legenda is kapcsolható a Toompea-hoz. II.Valdemár dán király hódító seregei kemény ellenállásba ütköztek itt. Már épp visszavonultak volna, amikor egy vörös zászló, fehér kereszttel, hullott alá az égből. Ezt isteni jelnek tekintették, és újult erővel vetették magukat a harcba, amelyet végül meg is nyertek. A zászló a dán nemzeti lobogó lett, a Toompea-n pedig várat építettek. A város nevét pedig a "dán város", észtül Taani linn kifejezésből származtatják.

 Végezetül egy kis képes ízelítő, a teljes képanyag pedig a Kísérleti Adás-on.

 

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Riga-Tallinn-Helsinki - csoportos utazás a pünkösdi hosszú hétvégén 2022.06.04.-08. - 5 nap
» Baltikum (Vilnius - Riga - Tallinn) - 7 nap
» A Balti-tenger kincsei - 6 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!