Olaszország TOP 15-ös látnivaló-listája

Olaszországot a legszebb, legjobb adottságokkal áldotta meg a Teremtő: vannak hóval borított hegyei, mediterrán tengerpartjai, csodálatos, történelmet mesélő városai, nevezetes műemlékei, és még sorolhatnánk. Ez az ország, amely mindannyiunk bakancslistáján szerepel, de nézzük az utazom.com top 15-ös listáját azokról a helyekről, városokról, régiókról, amelyeket feltétlenül érdemes felkeresni.

15. Aosta-völgy
Olaszország legkisebb és legkevesebb lakossal bíró régiója a svájci, francia határon. Az Európa legmagasabb hegyei által körülölelt Aosta-völgy maga a hegyi paradicsom, de itt található az ország legrégebbi nemzeti parkja is, az 1922-ben alapított Parco Nazionale del Gran Paradiso, ahol olyan védett állatok élnek, mint a hermelin, a kőszáli kecske és a mormota. Az égbeszökő hegyekkel teletűzdelt régiót a Dora Baltea-folyó szeli ketté, mely a Mont Blanc déli lejtőjén ered. A gyönyörű vidéket számtalan tengerszem, ódon várkastélyok, tágas szőlőültetvények és bájos kisvárosok – St. Rhémy, Courmayeur, La Thuile, vagy Cogne – pettyezik, mely minden évszakba a legszebb arcát mutatja.

14. San Marino
Az Olaszország által teljesen körülölelt mini állam, a San Marino Köztársaság a világ egyik legkisebb országa. A mediterrán hangulatú vidék Emilia-Romagna és Marche régiók határán, az Appenninek vonulatai között helyezkedik el. Ez a legrégebbi köztársaság, 301-ben egy remete kőfaragó, Szent Marinus alapította. Legmagasabb pontján, a 749 méter magas Monte Titanon kettő várkastély, a Cesta, a Guaita, valamint a Montale tornya sorakozik. A szintén San Marino névre keresztelt fővárosból páratlan panoráma tárul a szemünk elé, de a középkori városka további nevezetességekkel is büszkélkedik: a reneszánsz palotához hasonló városházával, valamint a San Marino bazilikával, ahol az alapító szent csontjait őrzik.

13. Szicília
A Földközi-tenger legnagyobb szigete Olaszország egyik legkedveltebb nyaralási úti célja. A vulkánokkal – az Etna mellett ide tartozik még a Lipari-szigetek Strombolija és Vulcanoja is –, lenyűgöző szigetekkel tarkított, kopár hegyláncokkal szabdalt sziget ősi történelemmel, gazdag kultúrával és színes, lüktető kisvárosokkal büszkélkedik: antik romokat, középkori, reneszánsz, barokk műemléket is megcsodálhatunk. Szicílián hat Világörökségi helyszín található: a sziget délkeleti részén, Val di Noto fennsíkján fekvő nyolc barokk városka, Agrigento régészeti emlékei, a Lipari-szigetek, Siracusa, a Piazza Armerinában található római kori villa (Villa Romana del Casale), valamint Sortino sziklatemetője. Vadregényes öblei, sziklás, kavicsos tengerpartjai, színpompás virágai, kellemes éghajlata és vendégszerető városkái Szicíliát ellenállhatatlan úti céllá teszik.

12. Dolomitok
Olaszország másik hegyvidéki paradicsoma, a Dolomitok látványos sziklaszirtjeiről, mély folyóvölgyeiről, gleccsereiről, gyors sodrású hegyi patakjairól, elbűvölő tengerszemeiről, idilli havasi legelőiről, és színeinek játékáról nevezetes, mely utóbbit a kőzetanyag magnézium-tartalmának köszönhet. A sziklaalakzatok kékeslilás, fehéres-szürkés, vagy vöröses színben tündökölnek, de nem ritka a bíbor lila vagy a rózsaszín árnyalat sem, melyek a fényviszonyoktól függően főként a reggeli és alkonyati órákra jellemzőek. Legmagasabb csúcsa a 3344 méter magas Marmolada, míg délebbi völgyeire már a mediterrán növényzet jellemző: olajfa, szőlő ültetvények, gyümölcsösök, cédrusok, vagy gesztenye- és mandulaligetek váltják egymást. Akár télen járjunk erre, akár nyáron, egészen biztos, hogy a Dolomitok (2009 óta UNESCO Világörökség) le fog nyűgözni.

11. Nápoly és Pompeii
Nápolyt látni és meghalni – tartja a mondás. Dél-Olaszország legizgalmasabb városát a görögök alapították a Kr. e. VII. században, s hosszú történelme alatt számos esemény szemtanúja volt. A Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése a régió egyik legszomorúbb pillanata volt, mégis e tragédiának köszönhetjük Pompeii ásatási területét, mely a korabeli élet egy szeletkéjével ismertet meg. A mediterrán hangulatú Nápoly tipikus dél-olasz város: szűk utcáiban lüktet az élet, tágas piazzái, királyi palotája, operaháza, a Galleria Umberto I. passzázs a XIX. század eleganciáját tükrözik. Múzeumai – melyek olyan világhírű kiállítási tárgyakkal büszkélkednek, mint a Pompeiiből származó Nagy Sándor mozaik – letűnt korok felbecsülhetetlen értékeitől roskadoznak. Nápoly történelmi központja 1995, Pompeii 1997 óta Világörökségi védelem alatt állnak.

Utazási ajánlatok Nápolyba >>>

10. Umbria
Umbriát az irodalom Itália zöld szíveként említi. A félsziget belsejében elhelyezkedő tartomány bár tengerpartot nem mondhat magának, annál több idilli, zöldellő dombbal, völggyel, történelmi kisvárossal és tóval büszkélkedhet. Umbria székhelye az etruszk alapítású Perugia (számos etruszk műemlékkel), de további nevezetes települései közé tartozik a 2000-ben szintén UNESCO Világörökségi védelem alá vont Assisi, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülővárosa (legfontosabb látnivalói közé tartozik a Giotto freskóival díszített bazilika és kolostor), a Szent Benedek városaként ismert Norcia, vagy a bájos Gubbio, Spoleto, Orvieto városkák is. Umbria nyári látképét a sárgálló napraforgó-, vagy a pirosló pipacsmezők jellemzik, míg ősszel rőt vörös, okker színbe fordul a természet, s az erdők nyugalmát a vaddisznók csörtetése veri fel.

9. Velence
Az itt-ott megkopott, patinás, mégis többnyire elegáns épületeiről, romantikus csatornáiról, ringatózó gondoláiról, harsány-színes karneváljáról nevezetes Velence a legtöbb ember bakancslistáján szerepel, még akkor is, ha korábban már járt ott. A lagúnák városaként, vagy az Adria királynőjeként is aposztrofált észak-olasz települést „csak” a VI. században alapították, mégis történelme során számos izgalmas és említésre méltó esemény szemtanúja volt. Dicsőségét és gazdagságát szorgalmas kereskedőinek, kézműveseinek és tehetséges dózséinak köszönhette. A város semmivel sem összetéveszthető hangulata, az elegáns Szent Márk tér, a Dózse Palota, a Canale Grande fényűző palotái, Burano sziget színes házacskái, a muranoi üveggyárak csecsebecséi számos turistát vonzanak Velencébe az év minden időszakában.

8. Calabria
Itália kevéssé ismert régiója az „olasz csizma orrán” terül el, melyet a Messinai-szoros választ el Szicíliától. Calabria a múltban főként a maffiáról és elmaradottságáról, szegénységéről híresült el, napjainkban azonban felfedezte magának a turizmus is. A szárazföld belsejét a buján zöldellő Calabriai Appenninek vonulatai uralják, míg a déli lapos partvidék a Ión-tengerre, az északnyugati, vadromantikus, sziklás, öblökkel tarkított partvonal a Tirrén-tengerre nyílik. Megkapóan romantikus, bájosan kopottas városkái (Scilla, Tropea, Vibo Valentia, Pizzo), ódon kastélyai, szent emberek ereklyéit őrző templomai valódi dél-olasz hangulatot varázsolnak e vidékre, ahol még elevenen élnek a helyiek szokásai, ünnepei, fesztiváljai, de a tenger gyümölcsein alapuló, mennyei gasztronómiája is számos utazót csábít a térségbe.

7. Firenze
A Toszkána fővárosaként és a Mediciek székhelyeként ismertté vált reneszánsz város a történelem során mindig a kultúra és művészetek fellegvára volt. Utánozhatatlan báját kedvező fekvésének, gazdagságát nagyhatalmú urainak, és az általuk támogatott művészeknek köszönhette. Az Arno-folyó partján elterülő város olyan látnivalókkal büszkélkedik, mint az ódon Palazzo Vecchio, az arany boltocskáktól roskadozó Ponte Vecchio, a város jelképének tekinthető dóm, a csodás festményeket felvonultató Uffizi Képtár, a Szépművészeti Akadémia (élén Michelangelo Dávidjával). Utánozhatatlan hangulata, jellegzetes városképe nem csupán a művészetkedvelő turisták körében tették kedveltté a várost, de a filmipar is felfedezte magának (itt játszódott pl. a Hannibal című film is).  Történelmi belvárosa 1982 óta az UNESCO Világörökség része.

6. Cinque Terre
A Ligur-tenger partvidékén található Cinque Terre festői falvai, vadromantikus, meredek sziklakiszögellései, eldugott öblei, dúsan burjánzó flórája, olajfákkal, szőlővel beültetett teraszai, mediterrán éghajlata igazi turistacsalogató látnivalók, melyet az UNESCO is elismert, amikor 1997-ben felvette a Világörökségi listára. Nevének jelentése – öt föld – arra az öt településre utal, mely a kis régiót alkotja: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosso al Mare, melyek számos középkori épülettel (várak, templomok) és színpompás házacskákkal büszkélkednek. A partvidék része Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Parknak. Ez az ország legkisebb nemzeti parkja. Nevezetes a régió kulináris öröksége, legfontosabb vonzereje a bor, a sajt és az olajbogyó.

5. Alberobello
Dél-Olaszország egyik leglátványosabb, legszokatlanabb és legbájosabb kis települése az „olasz csizma sarkán”, Puglia (Apulia) régióban található Alberobello, mely világhírét különleges formájú házacskáiról, az úgy nevezett trullókról kapta. E hófehérre meszelt, hengeres, vagy négyszögletes alaprajzú, süveges tetővel ellátott házikók mindenféle kötőanyag és tartószerkezet nélkül épültek a XVII- XIX. század között. A kisváros kiépülése II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak köszönhető, aki támogatta az itt letelepülő parasztokat és az Apulia más vidékeiről érkező menekülteket, de a gróf a trullók könnyű lebontásának és újjáépítésének köszönhetően az épületek utáni adózást is ki tudta kerülni. Alberobello ma éppen az épületek egyediségének köszönhetően vonz rengeteg turistát, 1996-ban pedig az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

4. Róma és a Vatikán
Róma a világ egyik legkedveltebb, leglátogatottabb fővárosa, ami nem meglepő: kedvező éghajlata, lenyűgöző látnivalói, sokat mesélő történelme, kultúrája, világhírű kulináris kínálata rengeteg turistát csábítanak a városba. Egykor a világ egyik legmeghatározóbb birodalmának fővárosa volt. Számos nevezetessége e korból származik: a Colosseum, a Forum Romanum, Caracalla thermák, a Palatinus-domb császárvillái, az Angyalvár míg más látnivalói a reneszánsz, vagy barokk kort elevenítik meg: a Capitolium tér, a Trevi kút, a Piazza Navona, vagy éppen az Örök Város hírneves kútjai és szobrai. A városon belül található a Vatikán, a római katolikus vallás központja, a pápa székhelye is, mely a felbecsülhetetlen értékkel bíró Vatikáni Múzeumnak, a Szent Péter bazilikának és Bernini pompás terének, a Piazza San Pietronak ad otthont.  Róma történelmi központja szintén Világörökségi védelem alatt áll.

Utazási ajánlatok Rómába >>>

3. Alpesi tóvidék
Az Alpok déli lábainál található, a gyönyörű Lago Maggiorét, Lago Gardát, Lago di Comot és a többi kevéssé ismert tavacskát magában foglaló alpesi tóvidék Itália méltán egyik leghíresebb és legszebb vidéke. A glaciális eredetű, gleccserek által formált alpesi tavak Európa legmélyebb állóvizei közé tartoznak. Paradicsomi környezetük, az északról magasodó meredek sziklák, a tavakat tápláló, sebes vizű hegyi patakok, az elbűvölő kis szigetek (a legszebbek között az Isola Bella, vagy az Isola di San Giulio), a dúsan burjánzó növényzet, a mediterrán éghajlat, valamint a tavak körül sorakozó méreg drága villák, historikus várak, romantikus hangulatú kis települések Olaszország egyik legkedveltebb úti céljává teszik a régiót. Ha szerencsénk van, akár George Clooney-val vagy Brad Pittel is összefuthatunk a filmsztárok által is felkapott Comói-tónál.

2. Amalfi-partvidék
A Nápolytól délre, a Salernói-öbölig húzódó festői Amalfi-partvidék szintén Olaszország legkedveltebb vidékei közé tartozik. A Tirrén-tengert követő meredek partjairól csodálatos panoráma nyílik az ember szeme elé: vadromantikus sziklakiszögellések, eldugott tengeröblök, színesen virágzó dús növényzet, idilli fekvésű kisvárosok sorakoznak előttünk.

Szépségét már az ókorban felismerték, számos császár és tehetős arisztokrata vásárolt magának villát a környéken. Máig megőrzött valamit a XIX. századi hangulatából, amikor felkapott művészek, gazdag iparmágnások, és szerencselovagok kedvelt úti célja volt. Az Amalfi-part és települései 1997 óta részei az UNESCO Világörökségének. Legromantikusabb városkái Amalfi, Positano, Ravello, vagy Atrani.

1. Toszkána
Tágas, üde zöld, vagy éppen okkersárgán tündöklő szántóföldek, kövér szalmabálák, pirosan pompázó pipacsmezők, sárgálló napraforgók, égbe törő méregzöld ciprussorok, itt-ott egy festőien kopottas, lapos tetős majorság, vagy éppen tágasan elnyúló szőlőültetvények. A lágyan hullámzó dombok csúcsán évszázadok óta trónoló középkori városkák – San Gimignano, Montepulciano, Volterra, Chiusi, Siena – és a leghíresebb gasztronómiai csemegék közé tartozó Chianti bor jellemzik. Mi lehetne más, mint Toszkána? Itália talán magasan legvonzóbb régiója, mely ősi történelmét még az etruszkoktól eredezteti, de virágzott a reneszánsz idején is, amikor a művészetek és az irodalom központja volt, ami nem véletlen, hiszen Toszkánát a reneszánsz bölcsőjének is nevezik. Világörökségi helyszínei közé tartozik Pisa Dóm tere, a Val d’Orcia, valamint Firenze, Siena, Pienza és San Gimignano történelmi belvárosa.  

Utazási ajánlatok Toszkánába >>>

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Velencében - 3 nap
» Az ősi köztársaság, San Marino - 3 nap
» Garda-tó kincsei és Gardaland - 3 nap
» Velence - Padova és Treviso - 3 nap
» Dolomitok gyalogtúrák kalandvágyóknak - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Látnivalók Velencében
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Rómában
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók
» Hosszú hétvége Rómában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Buszos körutazások

Cikkeink

» Egy nap Veronában - Kovács Attila
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila
» Velence szépségei - Kovács Attila
» Csodálatos Szicília - Kovács Attila
» A Marmolada felülről - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!