Mit kell tudni Mauritius szigetéről?

Mauritius egy álomszép trópusi paradicsom az Indiai-óceánon - Madagaszkártól és a szintén a Mascarenhas-szigetcsoporthoz tartozó Réuniontól keletre található, vulkáni eredetű sziget. Európából több mint 10 órás repülőúttal elérhető ez a kiváló éghajaltú sziget. Mauritiuson valóban megtaláljuk azokat a paradicsomi állapotokat megőrző, látványos tájakat, amelyeket eddig csak képeslapokon és utazási magazinok oldalain láthattunk: a világ legszebbjei között számon tartott strandjaival csábítja utazásra az európai télből és hidegből elvágyódókat ez a gyönyörű sziget.

A Karib-térséghez vagy a Seychelle-szigetekhez képest itt változatosabb a vidék - nem csak fehér homokos, korallzátonyokkal védett strandok, hanem meredek hegyoldalakkal határolt, drámai szépségű hegyek. hatalmas vízesések és mély szurdokok is emelik a táj szépségét - hasonlóan Tahitihez vagy az aktív vulkánnal is rendelkező, szintén gyönyörű "szomszédhoz" Réunion-hoz. A szigetet a portugálok fedezték fel, majd a hollandok után a franciák hódították meg, tőlük az angolok vették át a sziget kormányzását, de a szigetlakók megtarthatták francia kultúrájukat - a szigetállam 1968 óta független, és az angol és a francia nyelv is hivatalosnak számít. A sziget fővárosa Port Louis, itt ülésezik a Mauritiust irányító nemzeti tanács. 

Általános tudnivalók, közlekedés:

Időeltolódás: CET+3 

Pénzneme: Mauritusi rúpia

A szigeten nagy számban élnek indiaiak, illetve a rabszolgák leszármazottai a kreolok, illetve kínaiak is. A hindu, buddhista, muszlim vallás békésen megfér a afrikai gyökerekkel rendelkező kultúrával is, egyszerre látunk sztúpákat, hindu templomokat, mecseteket és pagodákat is. Ez a sokszínűség megtalálható a zenében, táncokban és a konyhaművészetben is.  

Mauritius területe csupán kétszer akkora, mint Budapest - észak-déli irányban 58 km, kelet-nyugati irányban 47 km, a partvonal hossza 330 km. 

A nemzetközi repülőtér a Mauritius délkeleti csücskében található Sir Seewoosagur Ramgoolam Repülőtér, ez az Air Mauritius légitársaság központja, IATA kódja az MRU, innen az M2 jelű gyorsforgalmi úton érhetjük el a fővárost vagy a sziget északabbra fekvő részeit.

A szigeten jól kiépített utak és néhány gyorsforgalmi út is található, a közlekedésben balra tartanak, így az autóbérlést csak az ilyen irányú közlekedésben gyakorlott sofőröknek ajánljuk. Mauritiuson rengeteg a taxi, így a taxisok elég rámenősek, de egész napra is kibérelhetünk egy autót - ilyenkor érdemes jó előre tisztázni az árat, és felkészülni arra, hogy a taxis néhány ajándékboltos és kézműves ismerősét is meg fogjuk látogatni. A buszközlekedés is elfogadható, a szállodákban egynapos, buszos túrákat is szerveznek a látnivalókhoz. A nagyobb kikötőkben katamarános vagy motorcsónakos túrákra, búvárkodásra és delfinlesre, valamint parasailingre is befizethetünk.

Éghajlat:

Mauritius Baktérítő közelében fekszik, éghajlata szubtrópusi. A nyár decembertől júniusig, a tél júliustól szeptemberig tart, ilyenkor a nappali átlaghőmérséklet 30 °C, a csapadékos télen  24 °C. Mauritius központi, magasabban vidékein gyakran esik az eső. A csapadéknál sokkal veszélyesebb az erős napsugárzás - erre főleg strandoláskor és vitorlás túrák alatt készüljünk fel, naptejjel, hosszú ujjú, lenge ruházattal és kalappal, a napszúrást, leégést próbáljuk megelőzni      

Élővilág:

A szigeten az ember megjelenése előtt nem éltek emlősök a denevéreken kívül. A szigeten élő bennszülött nagy testű madárfajok nem alkalmazkodtak az ember által behurcolt ragadozókhoz, és a hódítóknak is könnyű vadászzsákmányt jelentettek, így pusztult ki a legendás dodó, a szintén röpképtelen mauritiusi vörös guvat és a repülni alig tudó mauritiusi papagáj. A hatalmas óriásteknősöket is elfogyasztották a sziget első lakói - a jelenleg az állatparkokban található lomha hüllőket a Seychelle-szigetekről hozták. A nyúl, vaddisznó és a makákó mellett Jáváról szarvasokat is telepítettek a szigetre. Az őshonos fajok nagy része még most is veszélyeztetett.

A partokat korallszirtek védik a hullámzástól, ezek élővilága rendkívül gazdag, kiváló búvártúrákat tehetünk. A koralltörmelékkel borított partvidéket járva ügyeljünk a tengeri sünökre és arra, hogy nem mindenütt őrölte porrá a hullámzás, így ajánlott a talp védelme a strandolás, úszás során. A gekkók a szállodában is a falakon szaladgálnak, nem veszélyesek, sőt igen hasznos állatkák, összeszedik a rovarokat a világítótestek környékről éjjel is.

Mauritius látnivalói:

A változatos tájon nem csak strandokat és tengerpartokat, hanem vízeséseket, tavakat, hegyeket és szurdokokat is találunk. A legszebb vízesések a Tamarind és a Chamarel-vízesés, ennek közvetlen közelében található a híres geológia látványosság a Hét színű föld. 

Mauritius csodái - a Hét színű föld

Mauritius, ez a csodálatos trópusi sziget, nem csak hófehér homokkal borított strandokkal és koronájukat a magasba emelő pálmaligetekkel várja a pihenni vágyókat. A szigeten különleges geológiai látványosságokat is felkereshetünk. Mauritus szigetén több millió éve komoly vulkáni tevékenység folyt: a szomszédos Reunion még ma is büszkélkedhet egy aktív tűzhányóval. Mauritiuson szerencsére már csak az egykori vulkánosság nyomati fedezhetjük fel, a Mont Brabant égbe törő csúcsán vagy a Chamarel-vízesés bazalterkélyről alázúduló víztömegénél.

A legszebb szigetek a lakatlan Ile Plate és az Ile de Gabriele és a Ile des Creux illetve a távolabb található, de annál gyönyörűbb Rodrigues-sziget. A legszebb és legtisztább strandokat itt találjuk, a nagy hullámoktól a korallzátonyok miatt nem kell tartanunk. A víz alatt egy színes birodalom tárul elénk, fantasztikus élményeket szerezhetünk, ha könnyűbúvár-felszereléssel fedezzük fel a korallok közt úszkáló élővilágot.

Az elveszett Paradicsom - a Rodrigues szigete az Indiai-óceánon

Mauritius szigetétől keleti irányban található a festői Rodrigues. A gyönyörű természeti tájakkal és álomszép strandokkal jól ellátott Rodrigues sziget a nyaralók álma - egy rövid repülőúttal  vagy vízi úton érhetjük el Mauritiusról. Az Indiai-óceánon hajózó portugál felfedezőről elnevezett szigetet korallzátonyok veszik körül, a szigeten pedig egy bennszülött gyümölcsevő denevérfaj is él.  A most következő kisfilm bemutatja a sziget szépségeit és hangulatát:

A korallhomokkal borított strandok felett bazaltkúpok emelkednek, mint az izgalmas Mont Brabant a Le Morne-félszigeten. Ezeken a hegyeken látványos túraösvények vezetnek, ahol gyönyörű kirándulásokon vehetünk részt. A hegyekből a sok csapadéknak köszönhetően bő vízű folyó zúdulnak alá, amelyek a megszilárdult bazaltlávából álló sziklaerkélyek pereméről hullanak a mélybe látványos vízesések formájában.

Mauritius csodái - a Mont Brabant és a Le Morne-félsziget:

Mauritius álomszép természeti tájai közül is kiemelkedik a sziget déli csücskében található Le Morne-félsziget és az emblematikus Mont Brabant. Az 556 méterrel az Indiai-óceán szintje fölé emelkedő bazaltkúp az UNESCO természeti Világörökségi értékét képezi. A a 10-12 millió évvel ezelőtti kitörési időszak alatt a felszínre kerülő és ott megszilárdult lávából álló, különleges alakú hegy szinte az összes Mauritius szigetéről szóló prospektusban szerepel, de képeslapok és utazási magazinok oldalain is a sziget egyik jelképének számít.  

Ezeket a változatos természeti tájakat Mauritius nyugati és délnyugati partján találjuk, ahogy a legszebb strandokat is. A fővárosból, Port Louis-ból ezek könnyen elérhetők, igaz a helyiek is ezeket a strandokat látogatják. 

Az északi, síkabb területeket kevesebb erő öntözi, itt is kellemes strandokat találunk, illetve innen, Grand Baie öbléből indulnak a vitorlástúrák a lakatlan szigetekre. A főutaktól távolabb eső keleti részeket nem látogatják sokan, de itt csak a szállodák közvetlen környékén találunk civilizált körülményeket. Mauritius déli csücske a széllovasok paradicsoma - az állandó, stabil szelet kite-osok, szörfösök használják ki, és a hőségen is enyhít kicsit.

Kirándulás katamaránnal - Mauritius szigetén

Mauritius különleges nyaralóhely az Indiai-óceánon. A szigeten nem csak gyönyörű strandok és luxusszállodák várják a minőségi élmények kedvelőit, de kiváló aktív programok közül is válogathatunk, izgalmas szigettúrák, érdekes geológia képződmények és lenyűgöző vízesések látványában is gyönyörködhetünk. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Mauritius szigetén tölthetjük álomnyaralásunk, akkor mindenképp vegyünk részt a sziget belső részeit felfedező kirándulásokon - például a Chamarel-vízeséshez vagy a különleges látványosságnak számító Hét színű földhöz.

Ez a csodálatos bemutatja Mauritius legszebb tájait:

Ile Maurice - Mauritius from Alexander Kodisch on Vimeo.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szilveszter a paradicsomi Mauritiuson - csoportos út magyar idegenvezetővel 2022.12.28.-2023.01.08. - 12 nap

Információs oldalak

» Mauritus látnivalói

Cikkeink

» Csodás trópusi szigetek - Reunion és Mauritius - Kovács Attila
» Mauritius csodálatos tájain - Kovács Attila
» Kirándulás katamaránnal - Mauritius szigetén - Kovács Attila
» A mesés Mauritius - Kovács Attila
» Mauritius a magasból - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!