Mission 31 - Világrekorddöntésre készül Fabien Cousteau - A híres tengerkutató exkluzív interjúja a The Explorer Magazinnak

Nagyapja, a legendás Jacques-Yves Cousteau fél évszázaddal ezelőtti rekordját kívánja túlszárnyalni Fabien Cousteau, akit 31 naposra tervezett víz alatti tartózkodása során több világhírű felfedező, köztük édesapja, Jean-Michel Cousteau, Sir Richard Branson, Sylvia A. Earle és Niel Young is felkeresi.

Jacques-Yves Cousteau, a világhírű francia tengerkutató unokája nagyapja 50 évvel ezelőtt véghezvitt - mindeddig egyedülálló – legendás Precontinent II. kísérletének túlszárnyalására készül. Cousteau kapitány 1963 júniusában hét fős csoportjával a Port Szudán közelében fekvő Saha’b Rumi korallzátony tövében felépített kutatóplatform fedélzetén 10 méteres mélységben kereken 30 napig tartózkodott a tenger alatt. Az azóta sem megismételt kísérlet 50. évfordulója alkalmából a kapitány elsőszülött unokája, a 47 éves Fabien Cousteau ötfős, tudósokból és búvároperatőrökből álló stábjával arra készül, hogy megdöntse a tartós víz alatt tartózkodás nagyapja által felállított világrekordját. A páratlan kísérletet a legfrissebb időzítés szerint 2013. november 12-én kezdik meg, jelenleg az ún. szaturációs tréning keretén belül az expedíciós stáb felkészülése folyik az Aquarius víz alatti kutatóbázison.

Magyarországról elsőként dr. Elter Tamás tengerkutatási szakírónak, a The Explorer magazin főszerkesztőjének sikerült beszélnie a nemzetközi hírű óceánkutatóval a Mission 31 projekt céljairól. Arra a kérdésre, hogy melyek az expedíció fontosabb céljai, illetve az mennyiben fogja meghaladni Cousteau kapitány 50 évvel ezelőtti vállalkozását, Fabien Cousteau a következőket válaszolta a The Explorer magazinnak:

 

„ A küldetés során egyrészt új technológiákat fogunk kipróbálni, másrészt pedig olyan kérdéseket is vizsgálni fogunk, amelyek 50 évvel ezelőtt még nem álltak a tudományos érdeklődés középpontjába.” 

 

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a Precontinent II. vállalkozást meghaladva, 20 méteres mélységben 31 napot kíván megszakítás nélkül eltölteni a tengerfenéken.

A kísérlet egyik legfontosabb célja a tartósan nagy nyomás alatti lét, illetve a szaturációs merülés fiziológiai hatásainak a minél pontosabb feltérképezése. ( Nagy nyomáson a nitrogén fokozatosan beépül a testszövetekbe, és hirtelen nyomáscsökkenés esetén felszabadulva akár halálos  embóliát is okozhat. Ennek kiküszöbölése az egyik legfontosabb feltétele az ún. szaturációs merülésnek, illetve a tartós víz alatti létnek.) A legkorszerűbb módszerekkel elvégzendő fiziológiai kutatások mellett a globális klímaváltozás hatásait is vizsgálni kívánják elsősorban az alsóbbrendű tengeri organizmusokon, különböző szivacsokon és korall-féléken. Ezen kívül több újfejlesztésű víz alatti kutatóeszköz, így többek között a búvárok hosszú víz alatti útjait lehetővé tévő „tengeri motorbiciklik” (elektromos hajtású vontatók) valamint a Kirby Morgan-féle technikai búvársisak tesztjeit is elvégzik. A csoport október elsején töltötte el az első teljes napját a tenger alatt, és várhatóan november elsejével emelkednek ismét a felszínre.

Az egyedülálló kísérletet a NOAA  (National Oceanic and Atmospheric Administration) tulajdonában álló, és a floridai Key Tengeri Nemzeti Park területén, a partoktól mintegy 7 tengeri mérföld távolságban felállított Aquarius víz alatti laboratórium fedélzetén hajtják végre, 20 méteres mélységben 3 bar állandó nyomásnak kitéve. A páratlan vállalkozásról IMAX dokumentumfilm készül, amelyet a jövő évben terveznek bemutatni.

Elter Tamás azt firtató kérdésére, hogy lesznek-e látogatói a hosszú víz alatti küldetés ideje alatt, Fabien Cousteau a következőket válaszolta:

 „Igen, lesznek látogatóink. Mindenek előtt édesapám (a szintén legendás tengerkutató Jean-Michel Cousteau, a szerk. megjegyzése) valamint húgom Céline fognak felkeresni az Aquariuson, de tervbe van véve Sylvia A. Earle , Sir Richard Branson  Jackson Brown és Neil Young  látogatása is.”

 – osztotta meg Fabien Cousteau az illusztris névsort a The Explorer magazinnal. ( Sir Richard Branson a Virgin Galactic tulajdonosa, milliárdos vállalkozó és felfedező, Sylvia A. Earle, világhírű tengerbiológus, Neil Young és Jackson Brown pedig két élő rocklegenda, és valamennyien lelkes búvárok.)

A projekt komoly edukációs küldetést is teljesít; az Aquarius fedélzetéről Fabien Cousteau skype segítségével rendhagyó víz alatti órákat tart a diákok részére, amelyben a vállalkozás bemutatása mellett a tengeri környezet megóvásának fontosságára kívánja felhívni a világ tanulóifjúságának figyelmét.

 

Forrás: The Explorer magazin

 

További információk tekintetében készséggel állunk a rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken:

 

Más, hasonló hírekről bővebben olvashat a: www.explorerworld.hu weboldalunkon.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Provence levendulái - Kovács Attila
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» A nyári ég csodája - Kovács Attila
» A fagyott buborékok tava Finnországban - Kovács Attila
» Cesky Krumlov hangulata - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!