Mindent egy helyen-Blindekloof túra

Hegyek, folyómeder, erdei ösvény, páviánok, tavak, sziklák, füves rétek... mindezt egy csomagban, a Blindekloof túra (Groendal Természetvédelmi Terület) 16 kilométerén. A két hét autó nélküli röghöz kötöttséget megelégelve Nadinnal egyre hangosabban lázadtunk. Ha szombatra nem is, de vasárnapra sikerült megszereznünk a pickupot. 

Kezdeti terveink (valamelyik jól ismert, viszonylag közeli túrázó vidék, mint a Tsitsikamma vagy Nature’s Valley) nem tetszettek a főnöknek, csak egy közelebbi célpontot engedélyezett.

Port Elizabethből minden út Uitenhage-be vezet. Alig egy órányi autóútra van, de egy elhibázott kereszteződésnek köszönhető gyors keresztülhajtáson kívül sosem jártam ott, és a látottak alapján nem is vágytam vissza. Pedig varázslatos túraútvonalak találhatók a várostól alig néhány kilométernyire.

A közelebbi célpontnak köszönhetően a reggel fél 6-os indulást gyors mozdulattal 7-re módosítottuk, amit meglepő módon (hol marad az afrikai időszámítás???) perre pontosan tartottunk. Nadine bepattant az anyósülésre, kezében egy sűrűn teleírt cetlivel, rajta az útvonalterv. Csak egy kanyar maradt ki a leírásból, szerencsére gyorsan gyanút fogtunk és alig negyed órányi extra autózással fél 9 előtt megérkeztünk a park bejáratához. Az engedélyek beszerzése után a ranger azzal búcsúzott tőlünk, hogy reméli, nem fogunk eltévedni. Hehe, a hírek szerint jelzetlen az ösvény...

Az ösvény elején rögtön egy „belépni tilos” tábla állta utunkat. Röpke tanakodás után az egyetlen logikus megoldásként mégiscsak beléptünk. A kezdeti ösvény hamar egy kocsiútba torkollott, megkönnyítendő a hazajutást kövekből kirakott nyíllal jelöltük meg a „lehajtást” (amivel sikerült Nadine elismerő pillantásait kivívnom). Pár száz méter után egy hirtelen jobb kanyarral bevetettük magunkat a bozótba, és megmásztuk az első hegyet. A szomszédos völgybe vezető szakasztól kezdve sűrű bizonyítékkupacok jelezték, hogy a páviánoknak is tetszik a környék. Helyenként meglehetősen állatkert szagot árasztott a bozót.

A völgybe leérve „előírás” szerint követtük a folyót. Vagy ezerszer átkeltünk rajta, sokszor a mederben hosszában szökdécseltünk kavicsról kavicsra. Amíg elértünk az első tóig, remekül szórakoztam Nadine neoprén „gumicsizmáján”, mint túracipőn. Akkor bebizonyosodott, mennyire hasznos is tud lenni itt, a hegyek közt. Be kellett mászni a víz közepére, onnan is szemrevételezni a környéket, elsütni néhány fotót.

Innen kezdve majdnem szabályos távolságonként kisebb tavak mellett mentünk el, tulajdonképpen erősen közeledtünk a végcélhoz, a tavak már a „Crystal pools” rendszerhez tartoztak. Szóba került, hogy az utolsó tónál egyszerűn vissza kell majd fordulnunk. OK, de honnan vesszük észre, hogy ez az utolsó....? Arra jutottunk, hogy lesz valami jelzésféleség. Végülis az útról is azt állították, hogy teljesen jelzetlen, mégis voltak többé-kevésbé jól látható jelölések...

Az út végét a vártnál könnyebben ismertük fel. Egyszerűen egy böszme szikla állta utunkat, körülötte áthatolhatatlan bozót, az egyetlen lehetőség visszafordulni. A könnyű ebéd után még elheveredtünk a tóparton, hallgattuk a madarakat, páviánokat, számolgattuk a bárányfelhőket...

Idővel meguntuk a meg-megerősödő szelet visszamentünk az előző, kedvencnek kikiáltott tóhoz az ejtőzést folytatni. Némi kavicshajigálás, visszafogott fürdési kísérletek után elindultunk vissza. Egy darabig ismerős volt az út, de egy helyen nagyon az érzéseinkkel ellentétes irányba mutattak a nyilas táblák is, és a ritka felfestett cipőtalpas jelölések is. Megadtuk magunkat az okosabbaknak, arra kanyarodtunk. Megmásztunk egy buckát, a másik oldalon vissza a völgybe. Hmm... ez sem ismerős. Dilemma, hogy visszamenjünk a buckán át a kritikus ponthoz, vagy a völgyben tovább, az újra felbukkanó jelzés mentén. Végül az utóbbit szavaztuk meg, időnk még bőven volt napnyugtáig... Hamar egy újabb ismeretlen kaptatón találtuk magunkat, aminek a tetején már egy ismerős szikla várt. Nagyot néztünk, hogy mégis hogy a bánatba kerültünk ilyen gyorsan ide, de nagyon nem bántuk a dolgot. Legfeljebb a visszaútra betervezett, és így kimaradt néhány fotót sajnáltuk.

A ranger irodában még megbeszéltük Lynettel, milyen szép helyeken jártunk, milyen szerencsék volt a hűvös, 25 °C-os idővel, és ezentúl ránk is számíthat törzsvendégként.

[geo_mashup_map zoom="10"]

pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 1éj Kairó **** + 6éj Hotel Sea Gull Beach Resort (ex. Seagull) **** - 8 nap
» Hotel Oasis 4* - Nílusi hajó 5* - Hotel Long Beach Resort 4* - 11 nap
» Algéria - Észak-Afrika ékköve - 8 nap
» Gambia és Szenegál csoportos utazás magyar idegenvezetéssel – 2024.02.04-11. - 8 nap
» Mauritius és Réunion - csoportos utazás az Indiai-óceán legszebb szigeteire 2023.10.04-15. - 12 nap

Szállás ajánlatok

» El Mouradi Club Selima Hotel *** Port El Kantaoui 159.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui
» El Mouradi Club Kantaoui Hotel **** Port El Kantaoui 173.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui
» El Mouradi Cap Mahdia Hotel *** Mahdia 193.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Mahdia
» El Mouradi El Menzah Hotel **** Yasmine Hammamet 195.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Hammamet
» Hotel Thapsus **** Mahdia 171.178 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Mahdia

Információs oldalak

» Egzotikus utak

Cikkeink

» Madagaszkár tájain - Kovács Attila
» Egyiptom - Kovács Attila
» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
» Namíbia éjjel - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!