Hvar élménybeszámoló

A legnaposabb Hvar sziget, a maga átlagos 2722 napsütéses óráinak számával igen kedvelt ulticél... 2013 évi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém a szigeten is eltölteni egy napot.

Párom és én komppal (Jadrolinija) és a saját autónkkal mentünk át a szigetre Drvenikből – Sucurajba. Ez volt közelebb, mert a szállásunk Makarska Rivieran/Zivogoscen volt, de természetesen máshonnét is megközelíthető a sziget, érdemes utána nézni, hogy honnét szeretnénk indulni és a sziget melyik részére szeretnénk érkezni. Mi ezt az útvonalat választottuk Zivogosce – Drvenik – Sucuraj – Stari Grad – Hvar és ugyan ez vissza. 

 

A kompok közlekedése lehetővé tette, hogy kényelmesen induljunk neki ennek a kiruccanásnak, de érdemes még délelőtt elindulni, ha a sziget egyik végéből át szeretnénk jutni a másikba és még várost nézni, fotózni és enni is szeretnénk, mert a sziget 80 km hosszú, és nem árt az utolsó kompot elérni. Persze megszállhatunk a szigeten is, sőt egész nyaralásunkat is tervezhetjük ide és akkor betudjuk járni az egészet is.

Ez a hosszú út cseppet sem unalmas, ellenben elég kanyargós, de kiváló minőségű, és izgalmas, amit kis házak és árusok szegélyeznek, akik borokat, pálinkákat, sajtokat árulnak, és nem árt vigyázni a biciklisekre is, ugyan is az elég sok van a szigeten.

Sucuraj a sziget keleti szélén fekszik és már a kompról is nagyon jól látni a Szent Antal világítótornyot - 1811-ben Napóleon rendeletére Sucuraj-t körzetté nyilvánította. Ebben az időszakban, 1898-ban épült az öreg világítótorony is melyet Szent Antal nevében szenteltek fel.

Itt este nagyon jó a hangulat, zene szól, az emberek, esznek, isznak, énekelnek és mosolyognak rád és mindenki jókedvű. Volt még időnk a komp indulásáig, ezért sétáltunk egyet a nagyon hangulatos kikötőben.

Stari Grad egy 6 km-es öböl belsejében fekszik és valamikor ez volt a sziget legjelentősebb települése, de napjainkban második helyre szorult. A sziget fővárosának szerepét már a velencei időkben átadta Hvarnak. Ami itt nekünk maradandó emlék, és ami miatt visszafelé is megálltunk az a Konoba Zvijezda Mora nevű étterem, ahol nagyon jó áron, még jobb hangulatban, barátságos, figyelmes kiszolgálás mellet fogyaszthattuk el a vacsoránkat.

Azért esett erre a helyre a választásunk, mert mi inkább azokat a helyeket szeretjük, ahol a régmúlt idők hangulatát érezhetjük és ez a hely ilyen. Szieszta idő itt is van, szóval előtte tájékozódjunk, mert az bosszantó lehet ha nagyon éhesen kell a megfelelő helyet keresgélni.

Hvar város és a kikötő egy széles öbölben fekszik, amely előtt a festői Pakleni-szigetek találhatóak. Érdemes felmenni a város felett magasodó erődítménybe ami Fortica vagy Spanjola néven ismert, mert innét belátni az egész várost és az említett Pakleni-szigeteket és nagyon jó képeket is lehet készíteni.

Ide gyalog érdemes felmenni, a pálmákkal, kaktuszokkal, agavékkal, kolostorral, szegélyezett úton, ahol folyamatosan gyönyörködhetünk az elénk tárulkozó kilátásban. Hvar sziget a hajósok körében igen népszerű és kedvelt hely, hisz az egész szigetet csodaszép öblök szegélyezik, aminek többségét, csak hajókkal lehet megközelíteni.

Ott tartózkodásunk alatt érdemes akár bérelni egy motorcsónakot, amivel könnyen kereshetünk magunknak egy csendes kis öblöt is a fürdőzéshez, búvárkodáshoz, snorkelezéshez.

Aki pedig bele szeretné vetni magát a nyüzsgő, hangos, pörgős éjszakába az mindenképpen Hvart válassza, aki viszont a csendesebb, nyugodtabb estéket kedveli annak Stari Gradot ajánlom.

Ezek természetesen az én élményeim, ezért a hosszú leírás helyett inkább mindenki gyönyörködjön a képekben, és ha teheti, tapasztalja, lássa, érezze meg saját maga, azt az élményt, amit Hvar sziget ad.

További képek:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Információs oldalak

» Hvar élmények és képek

Cikkeink

» Halétterem Hvar szigetén, Horvátország - Kovács Attila
» A híres Gariful, Hvar - Kovács Attila
» Hvar a magasból - Kovács Attila
» Hvar belvárosa, Horvátország - Kovács Attila
» Hvar élmények és képek - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!