Halvány fogalmunk sincs az utazói jogainkról

Itt a nyár, sokan tervezik, vagy már rég eltervezték, hová mennek nyaralni az idén. Legyen szó akár külföldi, akár belföldi kikapcsolódásról, fontos tudni, milyen jogok illetnek meg bennünket. Az utazással kapcsolatos európai uniós jogok eddig a vasúti és légi közlekedésre terjedtek ki, az elmúlt időszakban azonban két új területtel bővült a kör, a vízi és buszos utazásokra vonatkozó szabályozással – tudjuk meg a Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának tájékoztatójából.

A hazai légi utasok 78%-a nincs tisztában a repüléssel kapcsolatos jogaival, ez az arány a második legmagasabb Európában. Az utasok kétharmada nem is gondol arra, hogy tömegközlekedésre váltott jegyével bizonyos jogok illetik meg, melyek figyelembe vétele a szolgáltató kötelessége. Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága (DG MOVE) által frissen indított kampány célja az utazóközönség tudatosságának növelése.

Ebből az alkalomból Magyarországon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (ECC) június 26-án a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren tart információs napot. A budapesti információs nap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a repülőgépes utazások folyamán milyen jogok illetik meg az utasokat állampolgárságtól és a járatot üzemeltető cég székhelyétől függetlenül, emellett milyen lépéseket tehet és kihez fordulhat a károsult.

„Számos alkalommal fordulnak hozzánk utasok külföldi vállalkozásokat érintő, határon átnyúló panaszaikkal, a csomagok elvesztésétől a járattörlésig, a buszos utazásoktól a repülőgépes esetekig. Az Európai Fogyasztói Központ közbenjárásával az elmúlt években több száz utas kapta meg az őt jogosan megillető kártérítést. A tapasztalatunk azonban általánosan az, hogy az utasok nem ismerik a jogaikat, vagy a lehetséges procedúrától megriadva nem tudják, vagy nem akarják érvényesíteni azokat. Az Európai Fogyasztói Központ éppen ezekben a helyzetekben tud ingyenesen segíteni, amennyiben az érintett külföldi vállalkozás az EU valamely tagállamában, Izlandon vagy Norvégiában honos.” – mondta dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ vezetője.

A kampány célja, hogy az utasok Európa szerte tudatos fogyasztóként érvényesítsék jogaikat, ebben segít például a DG MOVE által közzétett, „Utasjogai mindig kéznél” fantázianevű, több mobilplatformon is elérhető telefonos alkalmazás is. A 22 nyelven elérhető applikáció segítségével gyorsan megtalálhatjuk jogainkat, ahogy azt is, hogy kit kereshetünk fel panasz esetén. Mindez négy mobilplatformon érhető el: Apple iPhone és iPad, Google Android, RIM Blackberry és Microsoft Windows Phone 7.

Emellett egy weboldal is a rendelkezésünkre áll, mely az összes közlekedési eszközre kiterjedő jogokat tartalmazza.

TOP 10 EU-s utasjog

1. Mindenkit egyenlő jogok illetnek meg a hozzáférés tekintetében
Minden utast egyenlő jogok illetnek meg az közlekedési eszközök hozzáférést illetően. Bármi felé állampolgársági, lakóhelyi vagy fogyatékosságból eredő megkülönböztetés nem elfogadott.
2. A fogyatékkal élő és mozgásukban akadályozott utasokat asszisztencia illeti meg utazás közben, mely semmilyen rájuk rótt plusz költséggel nem járhat.
Az egyenlő feltételek elvének érvényesüléseképp a fogyatékkal élő embereket felár nélküli asszisztencia illeti meg a komfortérzetük biztosítása érdekében.
3. Az utasoknak az utazás minden fázisában joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, különösen speciális helyzet esetén.
Alapvető jog, hogy az utasok már az utazás előtt és alatt kielégítő információkhoz juthassanak a jegyárat, a körülményeket illetően. Különösen igaz ez speciális helyzetek esetén.
4. A szolgáltató hibájából történő utazás megszakítása esetén az utasoknak jogukban áll lemondani az utat és kártérítésben részesülhetnek.
Hosszú késés, törölt járat és megtagadott beszállás esetén az utasoknak joguk van a teljes jegyár visszatérítéséhez.
5. Nem az utas által előidézett speciális helyzet esetén az utasok átszervezhetik utazásukat, átfoglalhatják jegyüket
Hosszú késés, törölt járat és megtagadott beszállás esetén az utasoknak joguk van az alternatív közlekedési lehetőségekhez, vagy a menetjegy átfoglalásához egy, a számukra kedvező járatra. Ezt a lehetőséget az szolgáltatónak kell felajánlani egyértelmű formában, a speciális helyzet beálltakor.

6. Indulás előtt vagy a csatlakozás közben bekövetkező hosszú késés esetén az utasoknak joguk van az azonnali segítséghez.
A várakozó utasoknak útbaigazításban kell részesülniük a terminálon/állomáson/fedélzeten, már a speciális helyzet kezdetén.
7. Kompenzációhoz való jog
A fent említett helyzetekben az utasokat anyagi kompenzáció illeti meg. Ennek mértéke a késés időtartamától, a távolságtól és a jegy árától függ.
8. Az utasokért és csomagjaikért a szolgáltató vállal felelősséget.
Az európai szabályozás értelmében az utasok és a csomagjaik épségéért a szolgáltató szervezet felelős. Haláleset, sérülés, csomaggal kapcsolatos problémák és bizonyos késések esetén az utas kompenzációt kaphat, melynek mértéke a kártól függ. Ez a szabályozás a jog alkalmazásától függően változhat.
9. Panasz kezeléséhez való jog.
Amennyiben az utasok elégedetlenek, jogukban áll panaszt tenni a szolgáltató felé. Ha a panaszra bizonyos időn belül nem érkezik válasz vagy az nem kielégítő, a sértett az illetékes nemzeti végrehajtó szervhez fordulhat, akik kötelesek meghatározott időkereten belül problémájukkal foglalkozni. Peres és bírósági eljárásokat is kezel a kialakított jogi rendszer.(Pl.: Alternatív vitarendezési megoldások; nemzeti vagy európai kis értékű követelésekre kiterjedő eljárások).
10. Az EU-s utasjogok végrehajtásához és érvényesüléséhez való jog.
Az utasok jogosultak arra, hogy a szolgáltatók biztosítsák számukra a megfelelő jogokat, a nemzeti végrehajtó szervek pedig támogassák ezt.

Forrás: travelo.hu
Fotók: www.secretsofthefed.com, worldhdwallpaper.com, www.10wallpaper.com, www.picgifs.com, princessleia.com, 2tradersclub.com, www.hirado.hu, wzlmotors.en.made-in-china.com, netta89.blogspot.com 9

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 39.033 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 39.745 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 42.584 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 44.008 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 55.970 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Az ősz színei - Kovács Attila
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» Egy nap Veronában - Kovács Attila
» Budapest a magasból - lenyűgöző felvételek - Kovács Attila
» A nyári ég csodája - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!