Fura Afrika

A nagyvárosok képe alapján Dél-Afrikában sem könnyű megállapítani, a világ melyik részén járunk, meglehetősen „univerzálisak”, amerikanizáltak-europanizáltak. Egy-egy apró részlet azonban segíthet megoldani a rejtélyt. Néhány érdekesség, furcsaság Dél-Afrikából.

A meglehetősen nagy forgalomban gyorsan felfigyelhetünk a rendszámtáblák sokféleségére. Az egyes tartományokban különböző rendszámtáblákat használnak, ami (többnyire) jellemző az adott országrészre. Vannak Persze kivételek, talán a leglátogatottabb részek rendszámtáblái a legjellegtelenebbek: Fokváros környékén egyszerűen fehér alapon fekete karakterek, semmi dizájn, a Pretória és Johannesburg környéki Guateng is beéri egy odabiggyesztetett címerrel, de még a Kruger parkot magáénak tudó Limpopo és Mpumalanga sem cifrázza túl.

Árulkodó vadveszély táblák: nagy kedvencem a sivatagos területen, egy kanyon tetején talált halveszély (?????) és a ganajtúró elsőbbségére figyelmeztető tábla.

Az elektromos csatlakozókat már-már ipari áram kezelésére méretezték. Sok cég nem is foglalkozik velük (a telefontöltők többsége az európai szabványnak felel meg), így az elosztók többségén található számunkra is használható csatlakozási lehetőség

A biztonság meglehetősen kritikus kérdés az országban. A lakások, szállodai szobák többségében szinte minden helységben, ágy és ajtó mellett van valamilyen őrző-védő szervezethez bekötött vészgomb. Ennek megfelelően szinte minden kerítésen a „harapós kutya” alternatívájaként ott virít a „visszalövünk” tábla. A nem túlságosan jó közbiztonságra más jelek is utalnak:

Belépés saját felelősségre: Johannesburgi Nemzetközi Repülőtér

Backpackers, Fokváros villanegyedében

Komolyan veszik a kerítést

Az eltérő éghajlatból is adódnak furcsaságok: Fenyőfa híján az agavé elszáradt virágát díszítik fel karácsonyfaként. Mivel a partvidéken kemény fagyok télen sem várhatók, nincs szükség a csövek falban vezetésére. Vékonyabbak a falak, egyszerűbb az alapozás, gyorsabban elkészülnek a házak. Pár éve az egyik kolléganő sokat panaszkodott, hogy borzasztóan elhúzódott az építkezésük, két hónap is kellett, hogy elkészüljön a 200 négyzetméteres házuk. Az állandó szél miatt a kéményre szélirányba álló takarólemezeket szerelnek. Eleinte remekül elszórakoztunk rajta, hogy egyesek nem tudják jódolgukban mit is csináljanak, fókákat tartanak a tetőkertben.

A nálunk szokásosnál kicsit másabb virágok nyílnak az árokparton

Az AIDS különösen súlyos problémaként jelentkezik, a világnak ezen a részén legnagyobb a fertőzöttségi arány (az adatok nagyon eltérőek, de nem ritka, hogy az aktív lakosság közel 30-40 %-át becslik HIV fertőzöttnek, emellett nagyon magas a fertőzéssel születő csecsemők száma). Sajnos nagyon későn kezdték el komolyan venni a problémát. Azóta rengeteg pénzt, a GDP 17 %-t (!!!!) költik tájékoztatásra, különböző kampányokra, megelőzésre, gyógyításra, de továbbra is kezelhetetlen az ügy.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Marokkó gazdagon körutazás - Al Moggar Beach Hotel - 15 nap
» Algéria - Észak-Afrika ékköve - 8 nap
» Észak-Etióp körút - 8 nap
» Algéria Nagykörút - 11 nap
» Szenegál-Gambia körutazás - Nyugat-Afrika csodavilága - 11 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Siva Sharm ****+ Sharm El Sheikh 52.647 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Hotel Ghazala Beach **** Nea'ma Bay 52.974 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» Hotel Ghazala Gardens **** Nea'ma Bay 54.936 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh
» The Grand Hotel **** Hurghada 55.917 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Hurghada
» Hotel Sharm Plaza ****+ Sharm El Sheikh 56.898 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh

Információs oldalak

» Egzotikus utazások nyaralások

Cikkeink

» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
» Bringával Afrikán át - Fóti Lázár
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!