Fura Afrika

A nagyvárosok képe alapján Dél-Afrikában sem könnyű megállapítani, a világ melyik részén járunk, meglehetősen „univerzálisak”, amerikanizáltak-europanizáltak. Egy-egy apró részlet azonban segíthet megoldani a rejtélyt. Néhány érdekesség, furcsaság Dél-Afrikából.

A meglehetősen nagy forgalomban gyorsan felfigyelhetünk a rendszámtáblák sokféleségére. Az egyes tartományokban különböző rendszámtáblákat használnak, ami (többnyire) jellemző az adott országrészre. Vannak Persze kivételek, talán a leglátogatottabb részek rendszámtáblái a legjellegtelenebbek: Fokváros környékén egyszerűen fehér alapon fekete karakterek, semmi dizájn, a Pretória és Johannesburg környéki Guateng is beéri egy odabiggyesztetett címerrel, de még a Kruger parkot magáénak tudó Limpopo és Mpumalanga sem cifrázza túl.

Árulkodó vadveszély táblák: nagy kedvencem a sivatagos területen, egy kanyon tetején talált halveszély (?????) és a ganajtúró elsőbbségére figyelmeztető tábla.

Az elektromos csatlakozókat már-már ipari áram kezelésére méretezték. Sok cég nem is foglalkozik velük (a telefontöltők többsége az európai szabványnak felel meg), így az elosztók többségén található számunkra is használható csatlakozási lehetőség

A biztonság meglehetősen kritikus kérdés az országban. A lakások, szállodai szobák többségében szinte minden helységben, ágy és ajtó mellett van valamilyen őrző-védő szervezethez bekötött vészgomb. Ennek megfelelően szinte minden kerítésen a „harapós kutya” alternatívájaként ott virít a „visszalövünk” tábla. A nem túlságosan jó közbiztonságra más jelek is utalnak:

Belépés saját felelősségre: Johannesburgi Nemzetközi Repülőtér

Backpackers, Fokváros villanegyedében

Komolyan veszik a kerítést

Az eltérő éghajlatból is adódnak furcsaságok: Fenyőfa híján az agavé elszáradt virágát díszítik fel karácsonyfaként. Mivel a partvidéken kemény fagyok télen sem várhatók, nincs szükség a csövek falban vezetésére. Vékonyabbak a falak, egyszerűbb az alapozás, gyorsabban elkészülnek a házak. Pár éve az egyik kolléganő sokat panaszkodott, hogy borzasztóan elhúzódott az építkezésük, két hónap is kellett, hogy elkészüljön a 200 négyzetméteres házuk. Az állandó szél miatt a kéményre szélirányba álló takarólemezeket szerelnek. Eleinte remekül elszórakoztunk rajta, hogy egyesek nem tudják jódolgukban mit is csináljanak, fókákat tartanak a tetőkertben.

A nálunk szokásosnál kicsit másabb virágok nyílnak az árokparton

Az AIDS különösen súlyos problémaként jelentkezik, a világnak ezen a részén legnagyobb a fertőzöttségi arány (az adatok nagyon eltérőek, de nem ritka, hogy az aktív lakosság közel 30-40 %-át becslik HIV fertőzöttnek, emellett nagyon magas a fertőzéssel születő csecsemők száma). Sajnos nagyon későn kezdték el komolyan venni a problémát. Azóta rengeteg pénzt, a GDP 17 %-t (!!!!) költik tájékoztatásra, különböző kampányokra, megelőzésre, gyógyításra, de továbbra is kezelhetetlen az ügy.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Királyi városok Marokkóban *** körutazás - 8 nap
» Királyi városok körutazás **** Marokkó - 8 nap
» Egyiptom, a Nílus ajándéka 7 éj Az első civilizációk nyomában - 8 nap
» Marokkó gazdagon körutazás 3*- os szállodák - 13 vagy 14 nap
» Marokkó királyi városai - 7 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel El Mouradi Hammamet ***** Hammamet 69.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Hammamet
» Hotel El Mouradi Palace ***** Port El Kantaoui 69.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui
» Hotel El Mouradi Cap Mahdia *** Mahdia 75.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Mahdia
» Hotel El Mouradi Club Selima *** Port El Kantaoui 75.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui
» Hotel El Mouradi Club Kantaoui **** Port El Kantaoui 79.900 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Port El Kantaoui

Információs oldalak

» Egzotikus utazások nyaralások

Cikkeink

» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András
» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila
» Namíbia csodálatos tájai és vadvilága - Kovács Attila
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!