Az ördög torkában- az Iguazu vízesés

 Dél-Amerikában különösen szívesen alkalmaznak drámai neveket, találkozhatunk az Utolsó remény-ről elnevezett tartománnyal, Végső menedékkel, Isten ablakával, és számtalan verzióban az Ördög torkával. Az Iguazu vízesések legnagyobbikának tetején a tőlünk karnyújtásnyira mélybe zúduló hatalmas víztömeg robaja és látványa alapján ebben az esetben tökéletesen indokoltnak tűnik a névválasztás.

Argentína, Brazília és Paraguay hármas határa teljes joggal tartozik a környékre utazók kötelező célpontjai közé. Az argentin-brazil határon található Iguazu vízesés mellett az építése idején rekordernek számító, brazil-paraguayi-i Itaipu vízierőmű és számos más, apróbb érdekesség biztosít jónéhány napra elfoglaltságot. Az Iguazu 275 vízesésből álló rendszerét első európaiként a spanyol Senor Tehénfej fedezte fel az 1500-as évek derekán, de valahol menet közben feledésbe merült, és csak a 19. század végén találtak rá ismét. Azóta nincs igazán olyan időszaka az évnek, amikor elkerülhetnénk a tömegeket, de ha ezt elfogadjuk, életre szóló élményben lehet részünk. Első körben a brazil oldalt látogattuk meg. Bár a vízesések nagyrészt Argentínához tartoznak, a brazilok sem elégedetlenkednek, szerintük ugyanis a látvány az ő oldalukról sokkal szebb. A park érdemi része a bejárattól tisztes távolban kezdődik, buszokkal mentünk be a sétaútvonalak kezdőpontjához. Meglepő módon az első figyelmeztető táblák nem a korláton való átmászás, kijelölt útvonal elhagyása vagy a nedves ösvények veszélyeire figyelmeztettek. Ennél sokkal sürgősebb, hogy az állatok etetését megtiltsák, mivel a koatik (ormányos medvék) Csizmás Kandúrt megszégyenítő tekintettel kuncsorognak minden egyes falatért. Elképesztően jó a szaglásuk, a kitartásukról nem is beszélve. A sziklafalon kiépített sétányról, kilátókról számba vehetjük a folyó túloldalán látható kisebb-nagyobb vízeséseket, apránként közelítve meg a fő attrakciót, a Garganta del Diablo kilátóját. Az Iguazu vízesés átlagos vízhozama a Niagara után a második legnagyobb, a hatalmas víztömeg jelentős része az Ördög torkán zúdul le. Az argentin oldalra érdemes egy hosszú napot szánni. Az őserdei buszozással-túrával kezdtünk, cél a kikötő: gumicsónakokkal mentünk körbe a vízesések alatt. A figyelmeztetés –miszerint nem csak nedvesek leszünk, nem csak simán elázunk, hanem a lehető legtökéletesebben bőrig ázunk– teljesen indokolt volt. Egy négyzetmilliméternyi száraz folt sem maradt rajtunk. Pihenésként kikötöttünk San Martin szigetén (nagy argentin szabadságharcos, szerintem nincs olyan település az országban, ahol ne lenne róla elnevezve valami nagy és fontos). A szigeten éppen az aktuális sztárokkal forgatták Consuela és a telepesek hiteles történetének 6284. epizódját. A partra visszaérve természetesen végigjártuk az összes sétányt, mielőtt felültünk volna a Gargantához vivő kisvonatra. A földön helyenként látott sárga foltok a vonat közeledtére felröppentek, és utunkat egy darabon sűrű pillangófelhőként kísérték. A vízesések előtt lustán elterülő folyóra egy kilométernyi lábakon álló pallót építettek, amin kisétálhatunk a vízesés tetejére.

A palló mellett az előző példány romjai, amit egy nagyobb árvíz mosott el (a víz szintje meglehetősen ingadozó, a 2006-os nagy aszály idején az átlagosan 1746 m3/másodperc vízhozam 300 alá csökkent). Az ördög torkához közeledve egyre kisebbek lettünk. Ahogy nőtt a moraj, sűrűbben fújta arcunkba a vízpermetet a szél, egyre inkább csendesedtünk el. A szikla peremére épített kilátóból lenyűgöző a látvány. Nem nehéz elképzelni, hogy zúz porrá bármit a víz végtelen ereje.

Visszafelé a kisvonat helyett az evezést választottuk. A folyó egyik csendes ágán csorogtunk le. Menet közben gyanúsan méregettük a vizet, mivel a fentebbi szakaszon a vízben időnként feltűnt egy-egy krokodil. Persze a nagyobb izgalmaktól mentes maradt a történet.

Vissza a brazil oldalra (útlevélbe pecsétet gyűjtőknek Kánaán a környék), a helikopteres sétarepülés starthelyével szemben található a Parque des Aves – Madárpark. Számtalan helyi fajt mutatnak be, a színes papagájoktól a flamingókig és hárpiáig. A koatiknál csak nagy kedvenceim, a tukánok szemtelenebbek. Elképesztő színkombinációkban pompáznak. Gyönyörűek, nagyon barátságosak és még ennél is kíváncsibbak az enyhén szólva is csőrnehéz madarak. Félrehajtott fejjel szemeznek a turistákkal, ezzel végezve végigcsipkedik a cipőfűzőt, hátizsákot, minden kiálló és lelógó vackot, amit csak ruhán, cipőn, csomagon találnak. Elhajthatatlanok, de olyan szépek és kedvesek, hogy nem is nagyon próbálkozik ezzel az ember. Majd elmennek, ha találnak valami újabb, csillogóbb, izgalmasabb cuccot a mögöttünk jövőkön.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Brazília körutazás az Iguazu vízeséssel - 10 nap
» Az inkák nyomában - Peru kulturális kincsei - 15 nap
» Argentína, Uruguay, Brazília körutazás - 12 nap
» Keresztül Dél-Amerikán - 17 nap
» Tűzföld és Patagónia csodái - 14 / 18 nap

Információs oldalak

» Egzotikus utak
» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» Patagónia hegyei között - Kovács Attila
» Rio de Janeiro egyedülálló szépsége - Kovács Attila
» Peru, Brazília: Dél-Amerika csodálatos tájain - Kovács Attila
» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila
» Patagónia hívó szava - Kovács Attila

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!