Az ismeretlen Szíria - Történet Maloulából

Ha Szíriában már jártunk, egy közhellyel egészen biztosan le fogunk számolni. A „magyaros vendéglátás” kifejezést örökre töröljük majd szókapcsolatainkból. Mert olyan így, együtt nem létezik. Mária és Attila szír élménybeszámolóját osztja meg velünk.

Valami talán foltokban még emlékeztet rá vidéki disznóölések erőszakos pálinkatukmálása során, de a városi létben már nincs élő ember, aki emlékezhetne a fogalom valódi tartalmára, legalábbis, amióta a rovásírásról áttértünk a latin betűkre. Szíriában, egyáltalán az egész arab világban azonban a szókapcsolat második tagja igazi értelmet nyer. Járhatsz Damaszkuszban vagy bármelyik vidéki településen, egyszerűen tapasztalod , ahogy a tőled kizárólag pénztárcájuk tekintetében szegényebbek magától értetődő természetességgel kínálnak meg teájukkal. Csak úgy. Mert éppen arra jártál. Vannak pillanatok, amik kitörölhetetlenül vésődnek az agyba.

Maloula nevű kisvárosban járunk, negyven kilométerre Damaszkusztól. Az útikönyvek szerint Szíria azon kevés helyeinek egyike, ahol még beszélik Jézus eredeti, arámi nyelvét. Negyven kilométer, ugyanennyi fok. A déli hőségben egyetlen idős ember az utcán, éppen egy templomból jön ki, fején hagyományos kockás fejkendő. Bólintunk felé, mire magához int, kövessük. Tipikus, fehérre meszelt falú házába invitál, egészen elképedünk, de a kíváncsiságunk erős, hát vele tartunk. Itt most nem térnék ki arra, hogy az arab-félszigeten miért és milyen evidenciák miatt hívhat otthonába és láthat vendégül bárki önzetlenül hátizsákos idegeneket. A kételkedőknek legyen elég annyi, hogy semmilyen portékát nem akart nekünk eladni, fizetést nem fogadott el, és távozáskor sem kért tőlünk szívességet. Jean lakásának higiéniai állapota a bölcsészegyetemisták kollégiumi szobáját idézi. A rendetlenség egészen elképesztő még férfiszemmel is, a koleszhangulatot a szanaszét szórt maghéjjak biztosítják, próbáljuk meg behelyettesíteni képzeletünkben kreatívan söröskupakokkal. Jeant láthatóan nem frusztrálja a porszívó hiánya, én kifejezetten hangulatosnak tartottam a szotyolával teleszórt Szűz Mária képet a kanapén. Merthogy Jean katolikus. És arámi, naná. A lakásában teával, keksszel, édessüteménnyel, sósmogyoróval, pitával, humusszal kínál. Iszunk pálinkát is. Itt álljunk meg egy pillanatra. Tornásztassuk meg a memóriánkat közösen, mikor is hívtuk át utoljára a szomszédunkat egy kávéra? Kézzel-lábbal kommunikálunk, megtudjuk, Jean nős, felesége Damaszkuszba ment bevásárolni, másnap érkezik. (Egyikük 70 éves, sosem derül már ki, melyikük.) Jean tehát egy görbe este elé néz, nógat, maradjunk, aludhatunk nála, azért ezt már elutasítjuk. A társalgás legvidámabb pillanata, amikor Jean két keze nyolc ujjának segítségével gyermekeit próbálja felsorolni, azonban angol nyelvű kísérlete többször is elakad a „seven”-nél. A hangulat végig kitűnő, cseppet sem korlátoz, hogy szókészletünknek nincsenek közös metszéspontjai, ez a tény nem megy a beszélgetés rovására. Gördülékenyen mutogatunk, feltevésünkre Jean tiltakozik, hogy ő nem arab, hanem arámi, innen tehát Jézus, hát persze. Búcsúzáskor közös fotó, pózolás a szakszerűen felrakott fejkendőben. Egyetlen kérése, hogy küldjünk el neki egy képet. De hát hová küldjük, mi a cím, a cím?! – kérdezzük. -Mi lenne? Jean, Maloula! – feleli, karját széttárva. És ennyi elég lesz? Elég lesz.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Isztambulban idegenvezetéssel - 4 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - repülővel - 5 nap
» Törökország csodái I. - ősi kultúrák, iszlám emlékek, természeti csodák - 11 nap
» Baku, a "kaszpi Dubai" Azerbajdzsán legszebb tájai - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Beach Club Doganay ***** Alanya 185.510 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Kleopatra Fatih *** Alanya 191.734 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Antalya / Alanya
» Hotel Özlem Garden *** Side 212.106 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Hotel Seher Sun Palace ***** Side 217.978 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Hotel Amelia Beach Resort ***** Side 218.814 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Egzotikus utak
» Körutazás Indiában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila
» Tényleg létezik a Pokol kapuja! - Etédi Alexa
» Az egzotikus Bora Bora - Kovács Attila
» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa
» Thaiföld - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!