Arco, a középkori extrém város

Ha a Garda-tó környékén járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni az északi partjától alig pár km-re fekvő észak-olasz kisvárosba, Arcóba. A településhez közelítve az első, amit észreveszünk a föléje emelkedő impozáns középkori kastély. A több mint 270 méterrel a síkság fölé magasodó egykori erőd már több mint 1000 éve áll őrt a Sarca-völgyében.A várat a gótok kezdték el építeni a magas sziklaszirten, ekkor épült meg a lakótorony (Torre Renghera), a további századokban folyamatosan bővítették. A vár szépségét Albrecht Dürer 1495-ben egy festményben örökítette meg. A függőleges sziklafalak fölé épült várat egészen 1703-ig bevehetetlennek tartották, ekkor, a Spanyol örökösödési háború egyik mozzanataként, a francia hadseregnek sikerült elfoglalnia. Innentől kezdve fokozatosan elveszítette jelentőségét és hamar romlani kezdett az állapota. 1982-ben az arcoi önkormányzat tulajdonába került és elkezdődtek a helyreállítási munkák.Arco vára - Albrecht Dürer (1495)

A kastély a látogatók előtt nyitva áll, a nyári időszakban áprilistól-szeptemberig 10:00-19:00-ig, télen 10:00-16:00-ig. A belépő ára 2011-ben 3,5€ volt.

Arcoban nem csak a kastélyt érdemes megnézni, hanem az 1475-től 1492-ig épült Santa Marie delle Grazie szentélyt és kolostort is. Itt egy 15. században készült fa Szűz Mária szobor is található. A Sant'Apollinare templomban 14. századi freskókat láthatunk. Az arcoi arborétumban és botanikus kertben pedig számos ritka és értékes növényfaj van. Az arborétumot Habsburg-Tescheni Albert főherceg (osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg) alapította 1872-ben a saját villájának a kertjében. Belépő nélkül látogatható.Arco belvárosa igazi ékszerdoboz. A Sarca folyó hídjától elindulva a macskaköves főutcán igazi nyüzsgő olasz belváros képe tárul elénk. Ide autóval nem szabad behajtani csak a helyieknek. A szűk utcákat kávézók, pizzériák és boltok határolják. Itt kell megjegyezni, hogy Arcot a sziklamászás Chamonix-jának tartják. A város körüli sziklák már évtizedek óta kimeríthetetlen mászóterepet nyújtanak a sziklamászóknak, aminek a klíma is kedvez. Így a város legnagyobb sűrűségben előforduló üzletei a különféle outdoor- és hegymászóboltok. Akit érdekelnek az effajta sportok, mindenképpen szánjanak ezeknek a boltoknak a bejárására pár órát, elvetemültebbek pár napot is. A főutcáról letérve zegzugos, szűk utcák között találjuk magunkat, ahol a házak között szárítókötélen kiterített ruhákat, kis tereket és robogókon elsuhanó dolgukra igyekvő olaszokat láthatunk. Az előbbi nyüzsgésből kiszakadva szinte kihaltnak tetszenek ezek az utcák.2011-ben Arcoban rendezték meg a mászó világbajnokságot, ami egy majdnem egy hétig tartó esemény, ilyenkor még jobban felbolydul az egyébként is nyüzsgő város.

A város fölött magasodó Colodri 200-300 méter magas sziklafalain rengeteg sziklamászó út vezet. A kevésbé jártasak a via ferrátát próbálhatják ki, itt egy viszonylag könnyebb útvonal vezet a csúcs alá. A hegy másik oldala sokkal szelídebb, gyalogösvényekkel tarkított, egy délutáni kirándulásra kiváló terep és a kilátás a kastélyra és a Sarca-völgyére páratlan.

Arcoban két kemping és számos szálláslehetőség közül válogathatunk. Hivatalos weboldala: http://www.comune.arco.tn.it/

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Garda-tó kincsei és Gardaland - 3 nap
» Nyaralás a festői Garda-tónál - 5 nap
» Az olasz tóvidék kincsei - 5 nap
» Észak- olasz tájakon / Alpok - Adria - 4 nap
» Gyalogtúra a Garda-tónál - 6 nap / 3 nap szabadság

Információs oldalak

» A Garda-tó legszebb látnivalói
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Sirmione, Garda-tó - Kovács Attila
» Ugrás mélybe -stílusosan! - Kovács Attila
» A Garda-tó csodája - Kovács Attila
» A mesés Garda-tó gyönyörű képsorokon - Kovács Attila
» Malcesine a magasból, Garda-tó - Kovács Attila

Utazások

» El Camino zarándokút Galíciában - 9 nap
» Everest alaptábor Gokyo-völgy gyalogtúra - 20 nap + 3 nap (Chitwan Nemzeti Park hosszabítás)
» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!