A mesebeli Cordoba, Spanyolország

Andalúzia leglátogatottabb városai között is kiemelkedő helyet foglal el a kalifátus egykori fővárosa, Cordoba. Sevilla és Granada is csodálatos építészeti emlékekkel rendelkezik, de olyan egységben csak itt Cordoba városában találjuk meg a mór vallási és világi épületek és kulturális hagyományok élő szövetét. Cordoba belvárosa az UNESCO Világörökség része, ezt a címet annak köszönheti, hogy tökéletes épségben megőrizte a zsidó negyed eredeti arculatát és a világhírű nagymecset, a Mezquita épületét, valamint számos, még a római korból származó hidat, kaput és templomot. Ezek árnyékában állva képzeletünk egyszerre futja át több ezer év történelmét - valódi időutazást jelent Cordoba utcáin sétálva.   

Cordoba ma már csak a harmadik legnagyobb városnak számít Andalúziában - szinte hihetetlen, hogy ezer éve még több mint egymillió lakosa volt és a világ legnagyobb városának címével és közel egymillió kötetes könyvtárával büszkélkedhetett. A Mezquita mecsetje olyan fontos muszlim szent helyek között szerepelt, mint a mekkai Nagymecset és a jeruzsálemi Sziklamecset.

A cordobai Mezquita

Cordobát egykor a tolerancia városának hívták, ahol zsidók, keresztények és muzulmánok éltek együtt békésen. Ahol mindenki szabadon gyakorolhatta vallását, és virágoztak a művészetek, a tudományok, de a mezőgazdaság és az ipar is. A Katolikus Királyok hódításával a város sokat veszített, hanyatlásnak indult, ugyanakkor a muzulmán hagyaték máig a város legnagyobb vonzereje.

A város olyan hatalmas szellemi központnak számított, hogy három nagy filozófust is adott a kultúrtörténetnek: itt született a római Seneca, a muszlim Averroës, valamint a zsidó Maimonidész.

A Mezquita oszloperdejében sétálva, a római hídon átkelve, vagy épp a toronyból a Judeíra fehér falú házaira tekintve elképzelhetjük, milyen virágzó és gazdag birodalom központja lehetett Cordoba évszázadokon keresztül. Ha már az épületek történetén keresztül megismertük Cordoba múltját, és felfedeztük a Judeíra szűk utcáinak szövevényes hálózatát, akkor térjünk be egy kiváló étterembe, amelyet a hangulatos, virágokkal borított falú udvarokban, a patiókban találunk.

-12%

Kalandtúra Andalúzia legszebb tájain

Nincs ár információ. Kérje egyedi ajánlatunkat! >>>
8 napos aktív utazás kulturális programokkal

Cordoba lakosai olyan büszkék a gondosan díszített patio-udvarok szépségére, hogy évente versenyt is rendeznek, melyen kiválasztják a legautentikusabb patiót. Ha pedig bekalandoztuk az ízek birodalmát akkor üljünk be egy valódi hammamba, azaz arab fürdőbe, ahol a forró gőzben relaxálhatunk.

Cordoba városát semmiképp sem szabad kihagyni, ha Andalúzia szépségeinek felfedezése a célunk. Érdemes nem csak egy napra érkezni ide, hiszen a város valódi hangulatát akkor érezhetjük csak át, ha elmerülünk az esti forgatagban, s egy hűvös pohár borral a kezünkben hallgatjuk az egyik kis téren az  utcazenész gitárjátékát vagy ellátogatunk egy szenvedélytől fűtött flamenco-estre.  

További képek:

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Városnézés Egyénileg Madridban ** - 3 nap
» Egyéni Városnézés Madrid ** - 4 nap
» Hétvége Madridban Egyénileg (Budapest - Madrid) Hotel*** - 3 nap
» 3 napos városnézés Madridban - Hotel**** - 3 nap
» Hétvége Barcelonában (Budapest - Barcelona) Hotel ** - 3 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel GHT Aquarium & Spa **** – Lloret De Mar 17.900 Ft/főtől - Spanyolország / Barcelona / Európa / Costa Brava / Lloret de Mar
» Hotel Kriss **+ Róma 44.900 Ft/főtől - Olaszország / Spanyolország / Róma / Madrid / Európa
» Monte Feliz apartmanok San Agustin - Gran Canaria 109.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Gran Canaria / Playa de San Augustin
» Hotel MS Tropicana **** Torremolinos 119.900 Ft/főtől - Spanyolország / Európa / Costa Del Sol / Torremolinos / Andalúzia
» Jardin Del Atlantico apartmanok - Gran Canaria 109.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Gran Canaria / Playa del Inglés

Információs oldalak

» El Camino de Santiago zarándoklat - látnivalók, érdekességek, hasznos információk
» Utak Március 15. idejére
» Buszos körutazások Spanyolországban
» Hétvége Barcelonában
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» El Teide: a Hegy - Kovács Attila
» El Camino de Santiago célja, Szent Jakab nyughelye - Santiago de Compostela - Kovács Attila
» A világ vége - Finisterre - Kovács Attila
» Bencés kolostor a Camino mentén - Samos - Kovács Attila
» A Camino legszebb városkái - Molinaseca, Spanyolország - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!