A cordobai Mezquita

Cordobát egykor a tolerancia városának hívták, ahol zsidók, keresztények és muzulmánok éltek együtt békésen. Ahol mindenki szabadon gyakorolhatta vallását, és virágoztak a művészetek, a tudományok, de a mezőgazdaság és az ipar is. A Katolikus Királyok hódításával a város sokat veszített, hanyatlásnak indult, ugyanakkor a muzulmán hagyaték máig a város legnagyobb vonzereje.

A Katolikus Királyoknak „köszönhetjük” a ma megismerhető nagymecsetet, amely nem csak méretei miatt különleges. Valóban, egykor Európa legnagyobb mecsetje volt, de mai hírnevét nem ennek köszönheti. Ismerjük meg hát közelebbről a Mezquitát, annak történetét!

A 700-as évek végén, ahogy egyre gyarapodott az iszlámhívők száma Cordobában, I Abd al-Rahman emír százezer dínárért megvásárolta a város központjában található San Vicente Bazilikát (először csak a felét, majd a másik felét is), hogy annak helyén mecset, majd a bővítéseknek köszönhetően az akkori iszlám világ legnagyobb mecsetje épüljön. A templom helyén állt valamikori római templom, majd vizigót templom építőelemeit, köveit, oszlopait felhasználták a Mezquita építésekor, és azok máig láthatóak annak legrégebbi szegletében. Aztán a hívők számának növekedésével a közösség kinőtte a mecsetet – amely egyetemként és bíróságként is funkcionált - , így II. Abd al Rahman idején újabb nyolc oszlopsornyival, majd még később még 12 oszlopsornyival bővítették azt.

Egészen különleges élmény ma is az oszloperdőben sétálni. A Mezquita fénykorában több mint 900 oszlop alkotta ezt az egyedülálló építményt. Szinte minden oszlopnak története van. Eltérő méreteik, színük és anyaguk mesél történetükről, származásukról, hányattatásaikról és sokszor készítőjükről is. Ha jól megfigyeljük, találunk közöttük olyat is, amelyik IV. Amenofis fáraó Egyiptomjából származik, de van olyan oszlopsor is, amely máig őrzi a nagy lisszaboni földrengés pusztító nyomait, ami Cordobában is éreztette hatását. Aztán ha kigyönyörködtük magunkat az apró részletekben, hagyjuk, hogy elkápráztasson bennünket a fények és árnyékok játéka az oszlopok között, és máris megértjük, mitől különleges ez a hely.

De mint ahogy a világunkban semmi nem tökéletes, a Mezquita sem maradhatott meg időtlen pompájában napjainkig. A Cordobai Kalifátus ideje lejárt a félszigeten, a város a Katolikus Királyok uralma alá került, a muzulmánok kiűzettek. A buzgó katolikusok évekig vitáztak arról, hogy milyen formában alakítsák át a mecsetet keresztény imahellyé. A katolikus közösség is megosztott volt atekintetben, hogy lerombolják, átalakítsák, kiegészítsék vagy netalán megőrizzék ezt az egyedülálló építményt. A vitát végül V. Károly döntötte el, engedélyt adva arra, hogy a mecset központi részében, 96 oszlop kivételével katedrálist építsenek. Az abszurd ötletet végül megvalósították, így ma sokkoló élményben lehet részünk, amint a Mezquita belsejében, a nyugalmat árasztó oszlopsorok közül átlépünk a gótikus, reneszánsz, barokk és - a jellegzetesen spanyol - platoreszk stílusjegyeket is magán viselő, visszafogottnak legkevésbé sem nevezhető katedrálisba.

A legenda szerint, amikor maga, az engedélyt kiadó V. Károly a városba látogatott, keserűen szemlélte az elkészült katedrálist. A látogatásra összegyűlt katolikus főpapoknak a következőt mondta: ha tudtam volna, mire készültök, nem valósíthattátok volna meg azt. Amit itt létrehoztatok, a világ bármely táján megtalálható, de amitek előtte volt, ahhoz fogható nem létezik sehol.

Nem ez az egyetlen legenda, amely a Mezquitát övezi, igaz, talán ez a leghihetőbb.
A cordobaiak azt is beszélik, hogy létezik egy földalatti járat, ami a Mezquitát összeköti Medina Azaharával, a kalifák volt lakhelyével, ahonnan a titkos járaton keresztül lovon jártak napi ötször a mecsetbe imádkozni. Erre azonban a régészeti kutatások nem találtak bizonyítékot és a kalandvágyó látogató is hiába keresi a járat nyomait.

akciós

Kalandtúra Andalúzia legszebb tájain

Nincs ár információ. Kérje egyedi ajánlatunkat! >>>
8 napos aktív utazás kulturális programokkal

Szól még a hagyomány arról is, hogy angyal jelent meg I. Abd al-Rahman emírnek az épülő mecsetben, és megjövendölte a majdani kalifátus sikereit, hódításait, véres harcait és végső bukását is, de mindez nem tántorította el az emírt az épület befejezésétől.

De az egyedülálló, de házasodni vágyó nőknek sem volt sok gondja a szóbeszéd szerint Cordobában, hiszen elég volt a Mezquita Narancsos Udvarában a Szent Mária forrás vizéből – egészen pontosan a forrás vizét adó kút olivafához legközelebb eső csapjából – innia, és hamarosan bekötötték a fejét.

Ugyancsak beszélik, hogy a mecsetet építő emír északi hadjárataiban Santiago de Compostellából hadizsákmányként magával hozta a templom nagyharangját, és azt a mecsetben őrzik. Nem meglepő, hogy erre sem találtak semmilyen bizonyítékot.

Mi sem mutatja jobban azt, hogy ez a csodálatos épület mindenkire hatással van, és minden a közelében élőnek vagy odalátogatónak megragadja a képzeletét, mint az, hogy a Mezquitát és annak történetét ennyi legenda övezi. Hiszen, ahogy V. Károly is mondta, ehhez fogható nem létezik sehol.

További képek:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Barcelona a katalán főváros - 5 nap
» Barcelona városlátogatás idegenvezetéssel - 4 vagy 5 nap
» 4 napos városlátogatás Madridban - Hotel *** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Valenciában - Hotel *** - 5 nap
» 4 napos városlátogatás Madridban - Hotel **** - 4 nap

Szállás ajánlatok

» El Velero Apartman - Tossa de Mar 13.180 Ft/főtől - Spanyolország / Európa / Costa Brava / Tossa de Mar
» Hotel Reymar *** Malgrat de Mar 79.900 Ft/főtől - Spanyolország / Európa / Costa Brava / Malgrat de Mar
» Sol 2 Apartman - Tossa de Mar 12.633 Ft/főtől - Spanyolország / Európa / Costa Brava / Tossa de Mar
» Hotel Reymar Playa *** Malgrat de Mar 79.900 Ft/főtől - Spanyolország / Európa / Costa Brava / Malgrat de Mar
» Hotel Rosa Nautica *** Malgrat de Mar 89.900 Ft/főtől - Spanyolország / Európa / Costa Brava / Santa Susanna / Malgrat de Mar

Információs oldalak

» Spanyolország látnivalói
» El Camino de Santiago zarándoklat - látnivalók, érdekességek, hasznos információk
» Utak Március 15. idejére
» Buszos körutazások Spanyolországban
» Hétvége Barcelonában
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» Extrém séta, El Camino del Rey - Kovács Attila
» El Teide: a Hegy - Kovács Attila
» Ibiza fényei - Kovács Attila
» A misztikus Baszkföld - Kovács Attila
» A Guell Park, Barcelona - Kovács Attila

Utazások

» Zakopane téli arca - 2 nap
» Advent Krakkóban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Erdély kincsei, Mezőség - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!