A Jóreménység fok

 Fokvárost nem lehet nem szeretni. Gyönyörű, folyton vibrál, és még egy felhős, szürke nap végére is produkált egy olyan naplementét.....Az utolsó másfél (tartalék) napra csak úgy bezuhantam Fokvárosba tervek és elképzelések nélkül. Valahogy majd csak elcsapom az időt a hazaindulásig...

Sajnos felhős, esős időt ígértek. A boltnézegetést gyorsan kipipáltam meguntam, elindultam a Table Mountainhoz egy kicsit lábat lógatni-nézelődni. Már ráfordultam a felvonóhoz vezető útra, mikor a két hegy közötti nyeregben bevillant valami, mintha a túloldalon sütne a nap.... kanyar vissza, iránya Signal Hill. A Table Mountain tetejéről elképesztőek a naplementék, de most nem járt a felvonó, erről az oldalról pedig a hegy mindent takar. A szomszédos Signal Hill ideális, szinte teljes körpanorámás kilátást nyújt a városra, tengerre, Robben Islandre és a Table Mountainra. Tudják ezt mások is, zsúfolásig tele a parkoló, már az út szélén sem lehetett egyszerűen parkolóhelyet találni.

Nagy hagyománya van itt a naplementés piknikezésnek, pár éve a Table Mountain tetején hűltem el, hogy a shopban borospoharat lehetett kölcsönözni, ha véletlenül otthon felejtetted volna. Hogy nézne már ki, hogy műanyagpohárral koccintunk a hegy tetején.... Itt is sok volt a piknikkosár, olyan ligeti majális hangulat uralkodott. gyerkőcök rohangáltak mindenfelé, röpködtek a szappanbuborékok. A műsör végén egy csapásra kiürült a placc, a hegyről levezető úton elnyúlt fénykígyó húzódott a város irányába. A reggel a vártnak megfelelően kezdődött. Sűrű felhős, szürke nyúlós volt minden. Esős képeim még úgysincsenek a Fok-félszigetről....

A félsziget csücskébe több úton is el lehet jutni, a preferenciáktól függően, nézelődni akarunk, vagy minél hamarabb odaérni.... Mehetünk az Atlanti óceán partján, az Indiai óceán partján, vagy a kettő között cikázva (már ha elfogadjuk, hogy itt találkozik a két óceán és nem a Cape Aguilas-nál... de természetesen minden környékbeli azonnal rávágja, hogy ez az a bizonyos hely). A leglátványosabb út (szerintem) az Atlanti part menti. A Haut Bay-en és a Chapman’s Peak-en át vezető út sűrű megállókkal felszerelt, de még így is gyakran találkozni a szerpentin lehető legrosszabb helyén fotózni megálló turistákkal... Bár a távolság nem nagy, hosszú-hosszú menetidővel kell számolni.

A Jóreménység fokhoz menet –mint már annyiszor- egy páviáncsapat tartóztatta fel az autósokat. A mama kurkászni tanította egy kamasz kölykét, a másik hasonló korú már áteshetett ezen a kiképzésen, ő az út szélén ülve szorgalmasan gyakorolt. A két kisebb kölyök viszont fergeteges műsört adott elő. A legkisebb kezdte. Először csak egy nagyobb fűcsomón próbált meg átjutni, de lépten-nyomon megfeneklett a közepe táján és hol csak hanyatt esett, hol lebukfencezett, hol oldalvást legurult, de nem adta fel. Aztán megpróbált lebirkózni egy másik fűcsomót, persze ezzel sem ment sokra. Következett a bratyó, elküzdöttek egy darabig, olyan rendes testvéri bunyó alakult ki közöttük.

A Jóreménység foknál nagy hangzavar fogadott. Az idegenvezető próbálta lecsendesíteni a japán csoportját, akik visítozva ugráltak a közel merészkedő, kajáért kuncsorgó dessiek elől. A Foknál (a másik csücsök, kb. 1-2 km-re a Jóreménység foktól) két világítótorony is van. A régi a szikla tetején, az új, most is működő sokkal alacsonyabban. A világítótorony ellenére sok volt a hajóbaleset a környéken. A szikla tetején lévő tornyot sokszor nem lehetett észlelni a sűrű köd miatt, így amikor a Lusitania is zátonyra futott a ködben, gyorsan építettek egy biztonságosabbat. Visszafelé érdemes a másik utat választani és megállni Simmonstown-ban. Többezres pingv inkolónia lakik a parton, ha nem mis pávián szinten, de ők is tudják produkálni magukat.

Mire visszaértem Fokvárosba, felhőtlen ég fogadott. Estére visszaszaladtam Champs Bay-be. Pár éve felfedeztünk egy rövid utat a szokásos szállás és a Table Mountain háta mögötti fehérhomokos kis öböl között, így tényleg néhány perc alatt értem oda. A strandot a Copacabana utáni legszebb városi tengerpartnak választották. Tökéletes egy utolsó estés, pepper&steak pite társaságában eltöltött naplementéhez.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 1éj Kairó 4* + 6éj Hotel Lemon & Soul Garden Makadi (ex.Labranda Garden) 4* Hurghada - 8 nap
» 1éj Kairó 4*+ 6éj El Karma Aqua Beach Resort 4* (ex. Nubia Aqua Beach Resort) - 8 nap
» 1éj Kairó 4* + 6éj Hotel Sunrise Aqua Joy Resort 4* - 8 nap
» 1éj Kairó 4* + 1éj Luxor 5* + 5éj Hotel Minamark 4* Hurghada - 8 nap
» 1éj Kairó 4* + 1éj Luxor 5* + 5éj Hotel Sea Gull Beach Resort (ex. Seagull) 4* Hurghada - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Dreams Beach *** Sousse 141.456 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Sousse
» Hotel Thapsus **** Mahdia 164.371 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Mahdia
» LTI El Ksar Resort & Thalassa Hotel **** Sousse 172.301 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Sousse
» Hotel Riadh Palms **** Sousse 185.719 Ft/főtől - Afrika / Tunézia / Sousse
» Ghazala Beach Hotel *** Na’ama Bay 181.280 Ft/főtől - Afrika / Egyiptom / Sharm El Sheikh

Információs oldalak

» Egzotikus utak

Cikkeink

» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila
» Madagaszkár tájain - Kovács Attila
» Egyiptom - Kovács Attila
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!