A fjordok királynője: a Milford Sound, Új-Zéland

A világ legszebb tájai között tartják számon Új-Zéland északi és déli szigetét, de Középfölde számos gyönyörű vidéke közül is kiemelkedik a Fiordland ékessége, a meredek sziklacsúcsokkal keretezett, mély fjord - Milford Sound.

A déli sziget legnyugatibb csücskében található völgyet, amely kijáratot jelent a Tasman-tengerre, nem könnyű megközelíteni: mégis rengeteg turista kíváncsi erre az UNESCO Világörökség részét is képező látványosságra.

Apró repülőtere meglehetősen zsúfolt, a legközelebbi településről Te Anauból minden reggel kirándulóbuszok indulnak ide, sőt sokan a távolabbi Queenstown városából érkeznek: ők kelnek a legkorábban.

Persze, ha már az ember átszeli a Földet ezért a csodáért, nem hagyhatja ki azt a látványt, amit az éjszakai ég tiszta ragyogása jelent itt a civilizációtól és fényszennyezéstől jó messze.

A szárazföld mélyébe benyúló, jégvájta völgy végében található kis kikötőben aztán reggel hajóra szállnak a turisták, és elindulnak a felejthetetlen kirándulásra.

Aki megengedheti magának, az sétarepülésre indul a fjord felett, akiben pedig erő és bátorság is van elegendő, azok kajakkal fedezhetik fel a fókák és pingvinek lakta partvonalat.

A fókák különösen kedves és hangos állatok, ha nem a napsütötte sziklákon sziesztáznak, akkor egymást szekálják a jobb fekvésű napozóhely birtoklása körüli nézeteltérések miatt.

A legszerencsésebbek pedig a világ egyik leghíresebb gyalogtúra útvonalán a Milford Track ösvényén érkezhetnek ide: a túrára kiadott engedélyek száma olyan erősen limitált, hogy hónapokra előre elkelnek a helyek.

A partról nehéz megbecsülni az emblematikus Mitre-peak és a többi hatalmas, a víz fölé függőleges sziklafalakkal emelkedő csúcs méretét: a hozzájuk közeledő, több emeletes hajók azonban gyorsan eltörpülnek a lélegzetelállító falak tövében, a magasból pedig vízesése zuhognak lefelé.

A Milford Sound meglátogatásához nem csak sokat kell vezetni vagy buszozni, de az igazán szép látványhoz szerencse is szükséges: az évi átlagos csapadékmennyiség 7000 mm, és az év 182 napján bizony esik az eső.

Ha viszont az időjárás kegyes hozzánk, akkor a hajnali felhőtakaró alól szemérmesen előbújnak a jéggel borított csúcsok.

 Ha a maori istenek kegyét élvezzük, akkor nem esőben kell meglátogatnunk ezt a csodás helyet: reggel: felemelkedik a pára és kisüt a Nap, a Mitre Peak is hetykén félrecsapja felhősipkáját... Ilyen időben életünk egyik legszebb élményében lehet részünk.

További képek:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Álmaink földje: Új-Zéland, Ausztrál különlegességekkel - 21 nap
» Nagy Ausztrália és Új-Zéland körutazás - 21 nap
» Koalák és kenguruk földjén - csoportos utazás Ausztráliába magyar idegenvezetéssel 2024.11.17.-12.03. - 17 nap / 14 éj
» Új-Zéland legszebb túrái - 13 nap + 2 nap utazás

Szállás ajánlatok

» Hotel Radisson Fiji Resort And Spa ***** Nadi (Fiji) 0 Ft/főtől - Ausztrália / Fiji
» Hotel Malolo Island Resort **** Fiji 0 Ft/főtől - Ausztrália / Fiji
» Hotel Castaway Island Resort **** Fiji (Castaway-sziget) 0 Ft/főtől - Ausztrália / Fiji

Információs oldalak

» Új Zéland legszebb tájai
» Egzotikus utak

Cikkeink

» Új Zéland: a déli sziget tájain - Kovács Attila
» A világ legmagasabb hintája - Új Zélandon - Kovács Attila
» Akaroa, a "legfranciább" település Új-Zélandon - Kovács Attila
» Új-Zéland legszebb túrái: a Mount Cook - Kovács Attila
» Páfrányok és tengeröblök: Queen Charlotte track, Új-Zéland - Kovács Attila

Utazások

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grüner see - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!