Hótalpas túrák: a havasok csendjének mélyén

Ha hatalmas havazások borítják el a környező hegyeket, indulhatunk a legjobb téli elfoglaltságra, a hótalpas túrákra. Nem kíván különösebb előképzettséget, bátran belevághatunk ebbe a mókába,  csak hótalp, helyismeret, elszántság és erőnlét szükségeltetik hozzá: mindből egy jó nagy adaggal...

HótalpA mechanizmus lényege, hogy a hótalp nagy felületén egyenletesen oszlik el testsúlyunk, ezzel is csökkentve a hóba süppedés mélységét. Elindulás előtt fokozott figyelemmel tájékozódjunk a tervezett túrahelyszín várható időjárásáról, lavina és hóviszonyairól, és szerezzünk be egy megbízható térképet is. Hótalpat lehet bérelni is, de ha ráéreztünk az ízére, akkor érdemes beszerezni egy sajátot.

A legjobban használhatók a síkötéshez hasonló rögzítő rendszerrel rendelkezők, hiszen ezeknek sarokemelőjük is van, ami nagyban megkönnyíti a meredek lejtőn felfelé haladást. A hótalpak alján erős acélszegek vésődnek bele a felszínbe, csökkentve ezzel a hátracsúszás veszélyét: ez különösen fagyott havon, firnen, jeges szakaszokon jön különösen jól. Fontos még egy jó erős túrabot is, hogy ezzel is segítsük a hegyen előre és felfelé haladásunkat, és megőrizzük stabilitásunkat az ingatag helyzetekben is. A túra előtt a vásárolt vagy bérelt hótalpat a megfelelő lábméretre kell állítani.

Általában a sarokrész rögzíthető, ez ereszkedés közben jön jól, vagy oldható, ami a járás közben hasznos. Mindig figyeljünk arra, hogy a rögzítő hevederekkel biztonságosan a lábra állítsuk a hótalpat, de ne húzzuk meg túl szorosra, mert  így gátoljuk a lábfej vérkeringését, és ez fagyási sérülésekhez vezethet. A téli túrához szükséges felszerelések kellenek ide is, annyi kitétellel, hogy valamivel nagyobb kapacitású hátizsákkal készüljünk: ugyanis ha kimelegszünk, jó ha van hova pakolni a felesleges ruházatot, ha viszont hirtelen zordra fordul az idő, szükség lehet néhány tartalék meleg és száraz ruhadarabra.

Elemózsiával, meleg itallal bőven lássuk el magunkat a túra időtartamára. Fontos, hogy hótalppal a nyári teljesítményünknél 20-30%-al lassabbak vagyunk, és körülbelül ennyivel rövidebb távot tudunk megtenni ugyanazzal az energiabefektetéssel, így kalkuláljuk a tervezett távot.

Nagyon figyeljünk az eltévedésre, hiszen sokat kivesz belőlünk a hatalmas hóban történő ösvénykeresés: legjobb,  ha elbizonytalanodás esetén  visszamegyünk  saját nyomainkon. Folyamatosan figyeljük az időjárás változását, a téli, hegyi rossz idő nem játék, komoly következményekkel járhat, valamint legyünk tisztában a naplemente időpontjával. Bármilyen kis körre indulunk, mindig legyen nálunk néhány csoki, fejlámpa, telefon (teljes töltöttségű akkumulátorral) és mentőfólia (megvéd az esetleges kihűléstől), valamint jegyezzük meg a kiindulási pontot és törekedjünk pontosan tudni, hol járunk éppen. Vészhelyzetben hívjuk a 112 -t egész Európában. Remélhetőleg nem keveredünk semmilyen veszélyes kalandba, azonban mindig fel kell készülnünk a váratlan események kezelésére. Télen ugyanis még a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel kell járnunk a hegyeket: sokkal komolyabbak a hibák következményei. Ha magunk indulnánk túrázni, és rendelkezünk a kellő helyismerettel, de nem szeretnénk beruházni egy hótalpba,  akkor béreljünk.

Ha nem szeretnénk különösebb kockázatot vállalni, jobban tesszük, ha szervezett hótalpas túrán veszünk részt, hiszen új útvonalakat ismerhetünk meg, és jó társaságban, a legnagyobb biztonságban túrázhatunk. Nem utolsó sorban a szervezés és felszerelés bérlés gondját is leveszik a vállunkról.

Hótalpas téli túráink itt találhatók...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Schneeberg (2076 méter) - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában - 1 nap
» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Karácsonyi utazások
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak
» Ausztria látnivalói
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» 4 napos utazások
» Aktív nyaralás
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» Parlagfűtől tüsszögés helyett irány a hegyekbe! - Kovács Attila
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila
» Túra a Dürre Wandon - Ürögi Beáta
» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád

Utazások

» A tulipánok és szélmalmok földjén - csoportos utazás Hollandiába magyar idegenvezetéssel 2024.09.21-24. - 4 nap
» Dolomitok hótalpas túra - 5. nap
» Aktív nyaralás
» Szilveszter az Alpokban - 4 nap
» Szádelői-völgy: Téli túra Szlovákia Grand Canyonjában - 1 nap (új)
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!