Hótalpas túrák: a havasok csendjének mélyén

Ha hatalmas havazások borítják el a környező hegyeket, indulhatunk a legjobb téli elfoglaltságra, a hótalpas túrákra. Nem kíván különösebb előképzettséget, bátran belevághatunk ebbe a mókába,  csak hótalp, helyismeret, elszántság és erőnlét szükségeltetik hozzá: mindből egy jó nagy adaggal...

HótalpA mechanizmus lényege, hogy a hótalp nagy felületén egyenletesen oszlik el testsúlyunk, ezzel is csökkentve a hóba süppedés mélységét. Elindulás előtt fokozott figyelemmel tájékozódjunk a tervezett túrahelyszín várható időjárásáról, lavina és hóviszonyairól, és szerezzünk be egy megbízható térképet is. Hótalpat lehet bérelni is, de ha ráéreztünk az ízére, akkor érdemes beszerezni egy sajátot.

A legjobban használhatók a síkötéshez hasonló rögzítő rendszerrel rendelkezők, hiszen ezeknek sarokemelőjük is van, ami nagyban megkönnyíti a meredek lejtőn felfelé haladást. A hótalpak alján erős acélszegek vésődnek bele a felszínbe, csökkentve ezzel a hátracsúszás veszélyét: ez különösen fagyott havon, firnen, jeges szakaszokon jön különösen jól. Fontos még egy jó erős túrabot is, hogy ezzel is segítsük a hegyen előre és felfelé haladásunkat, és megőrizzük stabilitásunkat az ingatag helyzetekben is. A túra előtt a vásárolt vagy bérelt hótalpat a megfelelő lábméretre kell állítani.

Általában a sarokrész rögzíthető, ez ereszkedés közben jön jól, vagy oldható, ami a járás közben hasznos. Mindig figyeljünk arra, hogy a rögzítő hevederekkel biztonságosan a lábra állítsuk a hótalpat, de ne húzzuk meg túl szorosra, mert  így gátoljuk a lábfej vérkeringését, és ez fagyási sérülésekhez vezethet. A téli túrához szükséges felszerelések kellenek ide is, annyi kitétellel, hogy valamivel nagyobb kapacitású hátizsákkal készüljünk: ugyanis ha kimelegszünk, jó ha van hova pakolni a felesleges ruházatot, ha viszont hirtelen zordra fordul az idő, szükség lehet néhány tartalék meleg és száraz ruhadarabra.

Elemózsiával, meleg itallal bőven lássuk el magunkat a túra időtartamára. Fontos, hogy hótalppal a nyári teljesítményünknél 20-30%-al lassabbak vagyunk, és körülbelül ennyivel rövidebb távot tudunk megtenni ugyanazzal az energiabefektetéssel, így kalkuláljuk a tervezett távot.

Nagyon figyeljünk az eltévedésre, hiszen sokat kivesz belőlünk a hatalmas hóban történő ösvénykeresés: legjobb,  ha elbizonytalanodás esetén  visszamegyünk  saját nyomainkon. Folyamatosan figyeljük az időjárás változását, a téli, hegyi rossz idő nem játék, komoly következményekkel járhat, valamint legyünk tisztában a naplemente időpontjával. Bármilyen kis körre indulunk, mindig legyen nálunk néhány csoki, fejlámpa, telefon (teljes töltöttségű akkumulátorral) és mentőfólia (megvéd az esetleges kihűléstől), valamint jegyezzük meg a kiindulási pontot és törekedjünk pontosan tudni, hol járunk éppen. Vészhelyzetben hívjuk a 112 -t egész Európában. Remélhetőleg nem keveredünk semmilyen veszélyes kalandba, azonban mindig fel kell készülnünk a váratlan események kezelésére. Télen ugyanis még a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel kell járnunk a hegyeket: sokkal komolyabbak a hibák következményei. Ha magunk indulnánk túrázni, és rendelkezünk a kellő helyismerettel, de nem szeretnénk beruházni egy hótalpba,  akkor béreljünk.

Ha nem szeretnénk különösebb kockázatot vállalni, jobban tesszük, ha szervezett hótalpas túrán veszünk részt, hiszen új útvonalakat ismerhetünk meg, és jó társaságban, a legnagyobb biztonságban túrázhatunk. Nem utolsó sorban a szervezés és felszerelés bérlés gondját is leveszik a vállunkról.

Hótalpas téli túráink itt találhatók...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Ausztria legszebb szurdokvölgye - 1 nap
» Kirándulás a Hohe Wandon - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Windberg (1903 m) - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Kresimir Apartman *** Pag 11.430 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Pag / Európa / Pag-sziget
» Helena Apartman *** Banjole (Medulin) 14.037 Ft/főtől - Horvátország / Banjole / Isztria / Európa
» Avelina Apartman *** Pula 15.110 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Bolko Apartman *** Banjole 16.132 Ft/főtől - Horvátország / Banjole / Isztria / Európa
» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 13.476 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Karácsonyi utazások
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak
» Ausztria látnivalói
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Szilveszteri utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» 4 napos utazások
» Aktív nyaralás
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» Parlagfűtől tüsszögés helyett irány a hegyekbe! - Kovács Attila
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Bécstől Pozsonyig fixivel - The Slovakia Experiment 1.rész - Kálmán Flórián
» Schlögener Schlinge - Hegedüs Anett

Utazások

» Dolomitok hótalpas túra - 5. nap
» Kalandtúra 2015
» Kalandtúra, aktív utazás
» Aktív nyaralás
» Szilveszter az Alpokban - 4 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!