Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Spanyolországi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A spanyolországi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a spanyolországi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a spanyolok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Spanyolország legnépszerűbb úti céljait – Barcelona, Madrid, Cadiz, Cordoba, Sevilla, Mallorca, Malaga, Granada, Costa Brava, Costa del Sol – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.
Spanyolország csodálatos tengerpartjaival, ízletes konyhájával, lenyűgöző városaival, hosszú és dicsőséges történelmével és ehhez kapcsolódó kultúrájával régóta a magyarok egyik legkedveltebb úti célja. S nem csak azok körében, akik tengerparti nyaralásra vágynak; a városlátogatások – Madrid, Barcelona, Sevilla, Granada, Cordoba – a hegyi túrák, a kulturális, vagy éppen spirituális turizmus is épp ilyen kedveltek a gyönyörű pireneusi államban. Spanyolország Olaszország után a második legnagyobb számú UNESCO Világörökségi helyszínnel büszkélkedik (szám szerint 44), melyek között a teljesség igénye nélkül olyan csodákat találunk, mint Gaudi munkáit Barcelonában, az Altamira-barlangot (Santillana del Mar), az El Caminot, vagyis Szent Jakab zarándokutat, Cordoba, Salamanca vagy Santiago de Compostela óvárosát, Aragónia mudéjar stílusú építészetét, vagy a lenyűgöző Alhambrát, Generalifét, és Albazynt, Granadában.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Spanyolországba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Spanyolország hivatalos fizetőeszköze az Euró (EUR). A vámelőírások tekintetében Spanyolország mindenben az uniós szabályokat követi. Vámmentesen lehet behozni az országba: 800 db cigarettát, 400 db kisebb szivart, 1 kg dohányt, 10 l alkoholpárlatot (röviditalt), 20 l közepes alkoholtartalmú italt (pl. sherry), 90 l bort és 110 l sört. Gibraltári kirándulásunk során azonban számítsunk arra, főként kilépéskor, hogy szigorú a vámellenőrzés, mivel a brit felségterületen számos vámmentes cikket lehet vásárolni. Spanyolországban az idegenforgalmi adó megléte és mértéke területenként változik.

Időeltolódás: Spanyolország a GMT +1 időzónában fekszik, azaz ugyanannyi az idő, mint hazánkban.

Elektromos hálózat és áramellátás: Spanyolországban a hálózati feszültség 220 V, a magyar szabványnak megfelelő.

Általános időjárási viszonyok: Spanyolország éghajlata alapvetően mediterrán – elsősorban a déli és keleti partszakaszon, ahol magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális éghajlatú belső területeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak többnyire forrók, a tél meglehetősen hideg lehet. Az óceáni éghajlatú északi partszakaszra a mérsékeltebb nyár és csapadékosabb tél jellemző. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. 

Szokások: Hivatalos nyelv a spanyol, valamint a katalán, a gall és a baszk. Az idegenforgalmi területeken beszélik az angolt is. Katalóniában teljesen elfogadott a spanyol nyelv, de ha valaki néhány szót megtanul katalánul, azonnal szimpatikussá válik a helyiek szemében (ez Katalónián kívül igaz a spanyol nyelvre is). A katalánok nagyon szeretik Katalóniát, a nyelvüket, és büszkék rá, hogy ők "nem spanyolok". Azt azonban nem szeretik, ha "lespanyolozzák" őket a turisták, ki is kérik maguknak.
A borravaló egy része bele van számolva az ÁFÁ-ba (ez Spanyolországban IVA). Természetesen a szolgáltatások területén dolgozók ugyanúgy elvárják: a pincérek, taxisofőrök vagy a szobalányok.
2011-ben Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvénye lépett életbe Spanyolországban. A közintézmények mellett az éttermekben, a bárokban, a diszkókban, a kaszinókban, de még szabadtéri létesítményekben is tilos a dohányzás. Játszótereken, iskoláknak, kórházaknak még a környékén sem szabad rágyújtani, de a tévé képernyőjéről is száműzték a dohányzókat. A szállodák is csak szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára.

Ami a mentalitást illeti, a spanyolok alapvetően kedves, segítőkész, pozitív hozzáállású emberek. Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén a fedett váll és térdnél hosszabb szoknya/ nadrág kötelező. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe. Barcelonában súlyos pénzbírságot (300-500 euró) kaphat az, aki a város utcáin fürdőruhában jelenik meg.

A spanyoloknál később indul a nap, mint ahogy az a mi időérzékelésünk szerint megszokott, és tovább is tart, így például éjszakába nyúlóan tudnak szórakozni, beszélgetni, a kávézók, bárok, éttermek nagyon sokáig vannak nyitva, és ez nem csak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz. Ugyanakkor a szieszta idején szinte kihalnak az utcák, szinte csak turistákat lehet ilyenkor látni.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok az európai átlagnak felelnek meg. A közegészség jó, járványveszély nincs. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való tartózkodás során orvosilag sürgősen indokolttá válnak. Az ellátás igénybevétele előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az adott orvos, vagy kórház szerződéses viszonyban áll-e az állami egészségbiztosítóval, tehát elfogadja az európai egészségbiztosítási kártyát. A csapvíz a kisebb településeken helyenként nem alkalmas a közvetlen fogyasztásra, a nagyvárosokban mindenhol iható, de ha biztosabbnak érezzük, inkább fogyasszunk palackos vizet.

Nyitva tartások:
A bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9–13.00 óra között van, míg szombaton zárva tartanak. Sok pénzváltót és bank automatát is találunk országszerte.
Az üzletek nyitva tartása hasonló, mint a többi mediterrán országban. A boltok általában hétfőtől szombatig, 9.30-tól 13.30-ig, majd 16.30-tól 20.00 óráig vannak nyitva. Szieszta idején, zárva vannak, de a nagy multik és bevásárlóközpontok (10.00-21.00 vagy 22.00 között), illetve az üdülő övezetek üzletei ezt gyakran nem tartják be, késő estig várják a betérőket. A vendéglátóegységek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig tartanak nyitva.

Legfontosabb spanyol ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 6.  – Vízkereszt
Május 1. – Munka ünnepe
Augusztus 15. – Nagyboldogasszony ünnepe (Mária mennybevétele)
Október 12. – Spanyolország nemzeti ünnepe
November 1. – Mindenszentek
December 6. – Az Alkotmány napja
December 8. – A Szeplőtelen Fogantatás ünnepe
December 25. – Karácsony
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok – nagycsütörtök, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő – minden évben más napra esik.

Fontos telefonszámok - Spanyolországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 091, 092
Tűzoltóság: 080
Mentők: 061
Turista rendőrség - Madrid: 91 548 85 37
Turista rendőrség - Barcelona: 93 290 33 27
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország spanyolországi diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Madrid

Cím: C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid , Telefon: (00)-(34)-(91)- 413-70-11  , ügyelet: (00)-(34)-(91)- 619-22-19-29, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madrid

Konzulátus – Madrid
Cím: C/Angel de Diego Roldan 21. 28016 Madrid, telefon: (00)-(34)-(91)- 413-98-50, (00)-(34)-(91)- 413-41-37, ügyelet: (00)-(34)-(619)-22-19-29 , honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madridAkciók, kedvezmények, last minute Spanyolországban

Spanyolország térkép
Spanyolország cikkek

» Spanyolország látnivalói
» El Camino de Santiago zarándoklat - látnivalók, érdekességek, hasznos információk
» Utak Március 15. idejére
» Hétvége Barcelonában
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások
» Hosszú hétvége
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!