Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

A Burgasztól 35 kilométerre északra, a Neszebár és Sveti Vlas között elterülő öböl partján 8 kilométer hosszan elterülő Napospart üdülőövezet (bolgárul: Слънчев бряг, Slanchev Bryag, angolul: Sunny Beach) Bulgária első számú nyári turisztikai úti célja. A terület legfontosabb vonzereje kék zászlós minősítésű, homokos strandja, vízisport lehetőségei, szállodái, éttermei, bárjai, diszkói, sport és zenei helyszínei, illetve nightclubjai, de több természeti, valamint kulturális látnivaló, történelmi város is akad a környéken. Emellett a régió kellemes éghajlata, a száraz, meleg, napos nyarak, a csaknem fél évig tartó turistaszezonok, illetve kiváló ár-érték aránya is nagyban hozzájárulnak a Napospart mára nemzetközi szintű elismeréséhez, közkedveltségéhez. A legközelebbi repülőtér Burgaszban található, ahová Budapestről és Debrecenből is indulnak közvetlen járatok.

A Napospart története alig 65 évre tekint vissza; 1957-ben született meg az ötlet a Neszebartól északra húzódó üres, homokos terület beépítésére, illetve üdülőövezeti kialakítására. Az építkezések a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsa 1958. június 30-i rendelete után kezdődtek meg a területen, ahol addig csupán két kút állt, ahonnan az ókorban és a középkorban Neszebar lakói a vizet vételezték. A Napospart kialakítása során 550 000 köbméter termőföldet mozgattak meg, 300 000 tűlevelűt, 770 000 díszcserjét, 100 000 rózsát és több százezer dűnefüvet ültettek csaknem 150 millió bolgár leva értékben. Az első ingatlan, ami 1959-ben elkészült, a Neptune étterem volt. A térség első turistái főként bolgárok, illetve a szocialista blokk országaiból érkező nyaralók voltak, manapság azonban elsősorban az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Skandináviából érkeznek turisták, melyhez Bulgária 2007-es Európai Uniós csatlakozása is nagymértékben hozzájárult.

Az 5 kilométer hosszú, átlagosan 30-60 méter széles, itt-ott homokdűnékkel pettyezett homokos tengerpart akár családok, akár baráti társaságok, párok számára is ideális helyszín a nyaralásra, ahol a vízi sportok egész tárházával (a többi között szörf, vízisí, kite, banán), strandröplabdával, mini golffal, tenisszel, gokarttal, lovaglással várják a mozgás szerelmeseit. A Napospart éjszakai élete szintén rengeteg érdeklődőt vonz, emiatt a Napospartot gyakran a kelet Ibizája elnevezéssel illetik. Aki esetleg mégis elkerülné a zsúfolt tengerpartot, az a Naposparttól északra, az Emine-fokon túl találja a nyugodt, csendes Irakli beachet, mely tökéletes ellentéte a szállodasorokkal kísért, nyüzsgő Sunny Beachnek. Persze nem csak napfürdőzésre és strandolásra van itt lehetőség: Bulgária első vízi parkja, az Action Aquapark 2001 óta várja a vendégeket, immár több, mint 30 vizes attrakcióval. Neszebar előtt közvetlenül nyílt meg a ’Karib-tenger kalózai’ elnevezésű tematikus mini vízi park, mely főként a gyerekekre fókuszál. Hasonló – éppen csak nem vizes – élményeket nyújt a Sunny Beach Luna Park, mely kicsik és nagyok kedvenc vidámparkja.

A kulturális látnivalók közül, a Naposparttól mindössze 2 kilométerre délre található Neszebar szinte kötelező program. A festői, romantikus kisváros – melyet még az ókori görögök alapítottak – 1983 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, főleg ókori maradványai, és csodálatos, régi templomai miatt, melyek közül jó párat még az V-VI. században építettek. A félsziget bejáratánál álló török kori szélmalom hálás fotótéma. A Naposparttól nem egészen 20 kilométerre délre (alig 20 perces autóútra) található Pomorie városa, mely szintén egy látványos sziklás félszigeten épült. A település – melyet Neszebarhoz hasonlóan – az ókori görögök alapítottak, szintén számos látnivalót tartogat a látogatóknak, érdemes megemlíteni közülük hangulatos óvárosát a XIX. századi hagyományos faházakkal, a Kr. u. II. századból fennmaradt trák sírját, illetve a Sómúzeumot, mely a környék ősi sókitermelését mutatja be. A város mellett található sós, szikes Pomorie-tó a Burgasz környéki tóvidék legészakibb tagja, s egyben kedvelt madármegfigyelő hely.

Burgasz és környéke is érdekes látnivalókkal várja a turistákat. A város alig 35 kilométerre, délre fekszik a Naposparttól, autóval fél-háromnegyed óra alatt elérhető. A település határos az ország legnagyobb tóvidékével, melynek partja a bronzkor óta lakott volt. A Mandrensko-tó partján épült egykor az ókori Deultum, mely római kori romjairól nevezetes. A Mandrensko-tó és a tenger közötti földsávon található a Poda Védett Terület, amely 46 madárfajnak (nagy gém- és kócsagkolóniák) a fészkelő területe. Persze Burgasz városa romantikus tengerpartjával, virágos parkjaival, múzeumaival is megér egy sétát. A Naposparttól egy órányi autóútra (kb. 70 km) található Szozopol kisvárosa, mely szintén ókori alapítású, s főként a település ógörög nevét – Apollonia – viselő művészeti és filmfesztiváljáról ismert, mely minden év szeptemberében zajlik. A városka ókori romjaival és tradicionális faházaival csalogatja az utazókat. A Naposparttól egy-másfél órára fekszik északi irányban Várna, melyet nem hivatalosan Bulgária nyári fővárosának is neveznek. A város talán leghíresebb látnivalója a világ legrégebbi aranykincse, mely a trák civilizáció kezdetéről maradt ránk (6000 éves) és a Várnai Régészeti Múzeumban látható.

A természet szerelmesei is bőven találnak lenyűgöző helyszíneket a Napospart környékén. A már említett Burgaszi-tóvidék madármegfigyelő helyei mellett érdemes megemlíteni a Szent Anasztázia-szigetet, mely júliusban és augusztusban látogatható hajókirándulás keretében Mosta városából. Ez Bulgária legnagyobb lakott szigete, jóllehet a szigeten alig van néhány épület (étterem, világítótorony, néhány vendégház). A középkorban kolostor működött itt, később börtönként funkcionált. A Szozopol melletti öbölben található a lakatlan Szent Iván-sziget, melyen 2010-ben egy Kr. u. I. századból származó szarkofágot találtak, benne egy, a Közel-Keletről származó ember maradványaival. A sziget egyébként természetvédelmi terület, a rendkívül ritka mediterrán szerzetesfókák egyik utolsó élőhelye. A Szent Iván-szigetet Szozopolból hajóval lehet elérni. A festői Strandzsa Nemzeti Park már Bulgária délkeleti szegletében, a török határ mellett található (a Naposparttól 108 km). Az erdős, ligetes domboldalakon hagyományos bolgár falvak bújnak meg, ahol az érdeklődők megismerhetik a hagyományos bolgár vidéki életet és építészetet.

Bulgária messze földön híres a gasztronómiájáról is, így feltétlenül érdemes megkóstolni a helyi ízeket, melyek egyesítik a balkáni, illetve a keleti ízeket is. A tipikus bolgár konyhát legegyszerűbben az úgy nevezett mehanákban (tradicionális bolgár tavernák) érdemes megkóstolni. Ezek az éttermek a bolgár konyha valamennyi íz világát felvonultatják: a grillezett húsokat, a töltött paprikát, a sopszka salátát, baklavát, az édes joghurtokat, a rakiát, és a bolgár vörösborokat (marvrud). Mindezt általában tradicionális hangszereken játszó, népviseletbe öltözött zenészek kíséretében élvezhetjük.Akciók, kedvezmények, last minute Naposparton

Napospart térkép
Napospart cikkek

találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!