Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A változatos vidék Budapesttől nyugatra, a Balatontól északra fekszik. Számos településének múltja, kulturális hagyománya az államalapításig nyúlik vissza. Itt található a hajdani koronázó város, Alba Regia mai jogutódja, Székesfehérvár, valamint a szintén nagy múltú Veszprém és Pápa is.

A régió természeti értékei

A vidék erdőkben, természeti értékekben gazdag. A hegységek közül egész területével a régióban van a Gerecse, amelynek már nem művelt kőbányáiban tanyát vertek a ragadozó madarak. A Vértesbena karszt-bokorerdők, cseres-tölgyesek, nyirkos szurdokok és meleglejtők, egymást váltó mikroklíma-zónák teszik változatossá a tájat. A Bakony hegyei bővelkednek karsztjelenségekben: több mint száz barlang található itt.

Hegyek között

Egész területével a régióban van a Gerecse: a vagy nyolcszáz négyzetkilométernyi kiterjedésű dolomit- és mészkőhegység jól karsztosodó mészköve szép, pados letöréseket mutat, s a geológusok és ősrégészek közeli ismerőse számos itteni barlang. A minden kor minden emberére nagy hatást gyakorló, szép rajzolatú ammoniteszeket tartalmazó mészkövet, utak és paloták építőanyagát már a római rabszolgák is bányászták. A már nem művelt kőbányákban tanyát vertek a ragadozó madarak, a napos, déli, görgeteges lejtők ritka növényvilágnak adnak otthont. Ezt a vidéket - közel a Budát Béccsel időtlen idők óta összekötő főúthoz - napjaink vándora most kezdi fölfedezni csak.

A Vértes kiterjedésre csak a fele a Gerecsének, tájképileg és élővilágát illetően - pedig nincs ötszáz méternél magasabb pontja - talán a leginkább magashegységre hasonlító vidékünk. A hegység - a Móri-árok és a Tata-Váli-árok közé ékelődve - mintegy összeköttetést teremt a Bakony és a Gerecse között. Hat, egymással párhuzamos, északkeleti-délnyugati irányú hegyvonulat adja meg a karakterét, együtt az északon dachsteini mészkő, délen könnyen aprózódó dolomit alapkőzettel. Karszt-bokorerdők és cseres-tölgyesek, nyirkos szurdokok és meleg lejtők, egymást váltó mikroklíma-zónák teszik változatossá az itteni barangolást - a növényvilág hol szubmediterrán, hol alhavasi jellegű.

A Balaton-felvidéktől a Bakonyaljáig húzódó táj ugyancsak változatos képet mutat: szelíd völgyekkel, a Dunántúli-középhegység legnagyobb tömegű tagjával, a Bakonnyal, azon túl pedig a Marcal-medencével, a Kisalföldbe simuló vidékkel tagolt.

A Bakony hegyeit a földtörténeti harmad- és negyedidőszak hozta felszínre a Pannon-medencében. Völgyeit feltöltötte a megjelenő és eltűnő tenger, aztán a folyók, a patakok. A Bakony is bővelkedik karsztjelenségekben: a csapadékvíz, a folyóvizek hatására víznyelők, sziklatornyok alakultak ki - több mint száz barlangot hozva létre. A legmagasabb csúcsok itt is alig haladják meg a 600 métert, a terület éghajlati viszonyaiban sincs jelentős eltérés, összehasonlítva a középhegység többi tagjával.

A Balaton-felvidék szélmentesebb, napsütötte tájain melegebb a klíma, néhol még a füge is megterem! A Magas-Bakony ennél néhány fokkal hűvösebb, csapadékosabb, hatása a sűrűbb, magasabbra növő faállományon meg is mutatkozik. A délebbre eső részeken melegkedvelő, védett növények, illatos hagyma, vagy a kis mediterrán páfrány (cselling) tenyésznek, s megél itt a mocsári kardvirág is. A hazánkban előforduló 350 madárfaj közül 190-et figyeltek meg ezen a tájon. Túl a Bakonyon, a Marcal-medencében, a kiterjedt szántókon nagy számban élvezik kedvező életfeltételeiket a gólyák.

A Sárrét és a Mezőföld

Egészen más a jellemző nevű Sárrét. A Keleti-Bakony lefutó dombjain a hagyásfákkal tarkított legelős területek fiatal tölgyes erdőfoltokkal, cserszömörcés, galagonyás, kökényes-vadrózsás bokrosokkal, tisztásokkal váltakoznak. A hajdani koronázó város, Alba Regia mai jogutóda, az egyszerre tradicionális és modern, tekintélyt parancsoló és fiatalosan dinamikus Székesfehérvár egyszersmind a Balaton előszobája.

Néhány kilométerre innen a Velencei-tó a Kis-Balatontól a Zsámbéki-medencéig terjedő medencesor része. Kialakulása kb. 15-20 ezer évvel ezelőttre tehető. Vízállása a csapadék függvényében váltakozó. A csapadékos időszakok vízfeleslegét a Dinnyés- Kajtori-csatorna vezeti a Sárvízbe. A tó többször - legutóbb az 1860-as években - ki is száradt. A tóparti szőlőkultúra tanúi a népi építészet (tanyák, csőszkunyhók, szőlőbeli hajlékok) legősibb formáit őrző lyukpincék. A gazdák barlangszerű bortárolókat vájtak az agyagos löszbe, eléjük vályogból, sárból, törekből tömör falú szőlőkunyhót, utóbb kővel kiboltozott, kívülről földborítású hajlékot építettek - több közülük máig présházként szolgál.

Az 1930-as években indult meg az üdülőterület kiépítése, a tervszerű szabályozási munkálatok az 1960-as évektől kezdődtek. Ez főként az idegenforgalom érdekeit szolgálta, egyben elősegítette az élővilág eredeti állapotának fennmaradását is. Az ideális vízszint biztosítására akkoriban épült a Zámolyi-Pátkai víztározó.

A Székesfehérvártól délre és keletre, a Dunáig húzódó Mezőföldet a Dunántúli-középhegységből lesiető patakok építették fel hordalékukkal. Erre a folyóvízi üledékre aztán a jégkorszakok idején vastag löszpaplan rakódott. A hulló porból keletkezett löszt gyakran sárgaföldnek nevezik. Vastagsága láttán az ember elgondolkodhat a természet hatalmas erőin: mennyi anyagnak is kellett a levegőben szállnia ahhoz, hogy ez a lösztakaró létrejöjjön!

A régió Ercsitől délre eső Duna-szakasza mintegy 50 km hosszúságú; a 6-os főútvonal fűzi fel a Dunaújvárosból kiindulva bemutatandó települések zömét. A Duna völgyére szakadó löszfal az ősi vegetáció őrzője. Errefelé haladt a Római Birodalom Aquincumból kiinduló, fontos útvonala. Utóbb, századokon át a szerbek, korabeli elnevezéssel "rácok" tették sokszínűvé az itt élők kultúráját. A természeti szépségekben bővelkedő, megkapó táj turisztikai adottságai a vízi- és a szabadidősportok (kajak-kenu, evezés, horgászat) kedvelői számára kínálnak lehetőségeket. A folyó erős sodrása és vízminősége miatt a fürdőzés azonban csak a Duna egyes szakaszain és a holtágakban ajánlott.Közép-Dunántúl térkép
Közép-Dunántúl cikkek

találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!