Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Egyiptomi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Egyiptom legnépszerűbb úti céljai: Kairó, Hurghada, Sharm El Sheikh, Dahab, El-Gouna, Marsa Alam, Safaga, Makadi Bay, Soma Bay. Egész évben kedvelt uticél. A búvárkodás, sznorkelezés szerelmeseinek különösen ajánljuk, hiszen a Vörös tenger élővilága káprázatos. Színpompás halak, kagylók és koralok találhatók szinte minden desztináció közelében.

Egyiptom az ókor óta kedvelt turisztikai úti cél; már a rómaiak is előszeretettel keresték fel az egzotikusnak számító észak-afrikai országot, mely ősi történelme mellett különös, varázslatos világával csábította földjére az európai utazókat. Lenyűgöző, monumentális műemlékei – a piramisok, az Abu Szimbel-templom, Luxor, Karnak, a Királyok és Királynők völgye – mellett kellemes tengerpartjai, a Vörös-tenger természeti szépsége és csodálatos élővilága, az arab világ romantikája, a Nílus-völgyének pezsgése, illetve a sivatag és oázisainak varázsa is sokakat csábítanak arra, hogy Egyiptom felé vegyék az irányt. Az ország hat kulturális és egy természeti UNESCO Világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Nem csoda, hogy hódítók egész sora akarta birtokolni az országot, hisz a modern kor embere is bevenné Egyiptomot, ha csak egy kellemes nyaralás, pihenés erejéig is.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Egyiptomba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó: Egyiptom hivatalos pénzneme az egyiptomi font (EGP vagy LE). Magyar forintot (HUF) nem váltanak át, ezért érdemes eurót vagy dollárt magunkkal vinni, emellett az utazási csekk és a bankkártya is jó szolgálatot tehet, bár ezeket sem mindenhol fogadják el.

Időeltolódás: Egyiptom a GMT +2 időzónában fekszik, a helyi idő a magyarhoz képest +1 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Egyiptomban a hálózati feszültség 220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványnak, de érdemes adaptert vinni, illetve a szállodák recepcióin is kaphatunk.

Infrastruktúra: Az egyiptomi idegenforgalom fejlődőben van, így előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavaró tényezők. A szállodai kategóriák általában nem felelnek meg a nyugat-európai standard-besorolásnak. A víz-, energiaellátás időnként akadozhat, ez kihat a klímaberendezések működésére is. Kerüljük a szállodákba a máshol vásárolt élelmiszerek bevitelét, ez nem megengedett. Az all inclusive szolgáltatást nyújtó szállodákban többnyire karszalagot kell viselni, illetve előfordulhat, hogy az italok rendelésekor aláírást kérnek. A két üdülővárosban, Sharm El Sheikh-ben és Hurghada egyes részein előfordulhat, hogy széliránytól függően zavaró lehet a le- és felszálló repülőgépek zaja.

Általános időjárási viszonyok: Noha az ország jelentős részére a sivatagi éghajlat jellemző, a kedvelt turisztikai úti célokra, melyek a Földközi-tenger térségében, illetve a Vörös-tenger partján vannak, a száraz szubtrópusi éghajlat jellemző. Csapadék többnyire csak télen fordul elő. Az évi átlaghőmérséklet 27 °C és 32 °C között ingadozik. Nyáron akár 43 °C is lehet, míg télen 13 °C-ra is lesüllyedhet a hőmérséklet. Mivel a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti ingadozás meglehetősen nagy, érdemes egy-két melegebb ruhadarabot is magunkkal vinni.

Szokások: Egyiptomban az iszlám a hivatalos vallás, így a legtöbb, számunkra kevésbé ismert szokás ehhez köthető. A legtöbb mecsetbe kizárólag muszlimok léphetnek be (imaidő alatt és péntek délelőttönként a turisták számára is látogatható mecsetekbe sem lehet betérni).

A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ez idő alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből fakadó érzékenységre, s kerüljük a helyiek szeme láttára történő evést, ivást, illetve dohányzást.

Öltözködésünk legyen az időjárásnak megfelelő, praktikus viselet, azonban kerüljük a kihívó, merész darabokat (miniszoknya, kivágott felső, stb.), mellyel sérthetjük a helyiek erkölcsi érzékenységét. A strandokon elfogadott a bikini és a fürdőnadrág, ezt elhagyva azonban elvárják az utcai viseletet.

A fényképezés megengedett, de ha helyi embereket szeretnénk fotózni, kérjünk engedélyt az érintettől, a muszlim nők fotózását azonban inkább kerüljük, vagy kérjük beleegyezésüket. Tilos azonban fényképezni az Egyiptomi, a Kopt, az Iszlám, valamint a Luxori Múzeumban, valamint az összes thébai és szakkarai sírkamrában. A fényképezési tilalmat ne szegjék meg, a villanófény árt a falfestményeknek!

A borravaló (baksis) Egyiptomban a dolgok természetes velejárója, elfogadott szokás, ami nagyban megkönnyíti az ügyintézés menetét. Összege általában 5-10%, a helyi idegenvezetőktől, a szállodák személyzetén át a legcsekélyebb szolgáltatásokért is elvárják. 

A hivatalos nyelv az arab, de üdülőterületeken beszélik az angol, német és francia nyelvet.

Orvosi ellátás: Egyiptomban az illetékes minisztérium általános kórházi, járóbeteg-rendelői és sürgősségi baleseti hálózatot tart fenn országszerte, melynek azonban színvonala és higiéniai körülményei nem azonosak a Magyarországon megszokottal, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel a jóval magasabb színvonalú magán és nemzetközi gyógyintézmények ellátása igen költséges és helyben fizetendő. Járványoktól, fertőző betegségektől Egyiptomban nem kell tartani, bár a hepatitis B és C megbetegedések, valamint a tömeges Bilharzia jelenléte a lakosság körében magas. A folyókban és csatornákban a fürdés – a Bilharzia kórokozó jelenléte miatt – komoly veszélyforrás! Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz.

Szállodákban bármilyen ételt kockázatmentesen fogyaszthatunk. Lehetőleg kerüljék a jeges italokat, a hámozatlan gyümölcsöket és a zöld salátákat, nyers ételeket! Hasmenés legtöbbször a kimerültség, a szokatlan konyha, a túlságosan hideg italok következménye.

Kerüljük a vízvezetékből származó víz fogyasztását, kizárólag a mindenhol kapható palackozott ásványvizet igyuk.

Nyitva tartások: A rendes munkahét Egyiptomban szombattól szerdáig tart, így csütörtökön és pénteken a bankok, hivatalok, bazárok zárva vannak, sőt, néha szombaton is. Ellenben a kisebb üzletek, pénzváltók gyakran éjfélig is nyitva tartanak. Egyiptomban a péntek hivatalosan szünnap.

A munkaidő általában naponta 08.30-14.00 és 17.00-20.00 között tart, a ramadán alatt ez változhat.

Legfontosabb ünnepnapok:

A Konzuli Hivatal – Egyiptom című honlapján megtalálható részletesen felsorolva; mivel az iszlám naptár a Hold állása szerint változik, a legtöbb – vallási – ünnep vándorló, így minden évben más napra esnek.

Fontos telefonszámok - Egyiptomban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:

Mentők – 123
Tűzoltók – 180
Rendőrség – 122 
Turistarendőrség – 126

Magyarország egyiptomi diplomáciai képviseletei:Nagykövetség – Kairó, Cím: 29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, KAIRÓ, Telefon: 00-20-2-2735-6478, 00-20-2-2735-8659, 00-20-2-2735-8634, 00-20-2-2737-0019, ügyelet: 00-20-122-6575-198, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/cairo

Konzuli hivatal – Kairó Cím: 29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, KAIRÓ Telefon: 00-20-2-2735-6478, 00-20-2-2735-8659, 00-20-2-2735-8634, Ügyelet (munkaidőn kívüli vészhelyzetben): (0-122)-6575-198 (Egyiptomból)Egyiptom térkép
Egyiptom cikkek

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!