Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A Valenciában – azon belül Alicante tartományban – található Benidorm Spanyolország egyik legfelkapottabb üdülőhelye, ahová külföldi vendégek mellett spanyolok is érkeznek szép számmal. A Földközi-tenger partján elnyúló üdülőváros elsősorban szállodáiról, felhőkarcolóiról, strandjairól és turisztikai célú fejlesztéseiről ismert, kulturális látnivalók inkább a környékbeli városokban, így például a tőle délre fekvő Alicantéban, vagy az északabbra elterülő Déniában találhatók. Benidorm pontosan a két város között fekszik félúton (autóval 40-40 percre mindkettőtől). A település kulturális emlékek híján, viszont paradicsomi fekvésének köszönhetően azonnal üdülőtelepként vált híressé, még a múlt század 20-as éveiben, amikor kikötőjét kibővítették és megépültek a legelső szállodák. Mégis, a nagy áttörésre az 50-es évekig kellett várni.

S bár feltételezhetően már a Kr. e. 3. évezred óta éltek emberek a területen, később kisebb pun és római települések maradványait is feltárták, a helyi lakosság száma csak a mórok idején, az Omajjád-dinasztia idején indult növekedésnek, a VII-XI. század között. A vidéket 1245-ben I. Jakab aragóniai király hódította vissza az araboktól, majd 1325-ben Benidorm városi jogokat kapott. A következő évszázadokban főként oszmán és berber kalóztámadások sújtották a régiót, a XVII. században – főként az öntözőrendszer kiépítésének köszönhetően – azonban sokat javultak a körülmények. A XVIII. századtól kezdve a város lakossága számára főként a halászat (azon belül is a tonhal) lett az elsődleges megélhetési forrás, mely – a hajóépítéssel együtt – a helyi gazdaságot is erősítette. A XX. század derekára a halászat hanyatlásnak indult, így Benidorm városi tanácsa egy új ágazatra, a turizmus fejlesztésére helyezte a hangsúlyt.

Benidorm városa öt részre oszlik: Poniente (napnyugta) nyugaton, Levante (napfelkelte) keleten, melyek előtt az azonos nevű partrész húzódik. Ponientétől nyugatra terül el a La Cala, míg Levantétól keletre az El Rincón de Loix nevű városrészek. Középen az óváros (El Castell), mely előtt, illetve a két strand között egy sziklás hegyfok és a kikötő található. A város előtt elnyúló öböl közepén, nagyjából 3,5 kilométerre a parttól magasodik a lakatlan Benidorm- vagy más néven Páva-sziget. A lejtős kis földdarab egykor vadon élő pávák lakhelye volt, ma azonban már nem élnek e madarak a szigeten. A legenda szerint egy óriás mérgében kirúgott egy szikladarabot a hegyből, mely a tengerben landolt, így alakult ki a Mirador de l'Illa de Benidorm sziget, mely máig népszerű sétahajós úti cél. Benidormot az FGV vasútvonal kapcsolja össze Alicantéval, illetve Deniával; Alicante és Benidorm között villamosként közlekedik (fél óránként), míg Benidorm és Denia között óránként járnak a vonatok.

A város, mely lényegében a szervezett, vagy csoportos utazások szülőhelyeként vált ismertté, főleg éjszakai életével, éttermeivel, tapasbárjaival, illetve tágas strandjaival csábítja az európai turistákat. Három strandja – a Playa de Levante, a Playa de Poniente, valamint a Playa de Mal Pas – 1987 óta egyaránt kék zászlós besorolású. A városka klímája szintén sokakat vonz ide nyaralni, hiszen Benidorm éghajlata forró félszáraz, enyhe telekkel és forró nyárral, ráadásul a nyári hónapok idején az átlagos városi minimumhőmérséklet éjszakánként szinte mindig 20 °C felett marad (ezt a jelenséget trópusi éjszakának nevezik). A legtöbb eső ősz közepén, végén esik. Ami a gasztronómiát illeti, mint mindenhol Spanyolországban, a tapas Benidormban is az egyik legkedveltebb helyi fogás. A legjobb tapasbárok az óvárosban találhatók, ahol egészen biztosan a legfinomabb jamónt (szárazon pácolt sonka), illetve Jalón-völgyi borokat kóstolhatjuk.

Benidorm a kisgyerekes családok körében is igen népszerű, hiszen pompás strandjai mellett kettő családközpontú vidámparkkal is büszkélkedik. A 2000-ben megnyílt Terra Mítica öt téma köré épült: Egyiptom, Görögország, Róma, Ibéria és a Földközi-tenger szigetei, és mintegy 25 féle hullámvasút, kaland- és akadálypálya, szórakoztató és multimédiás műsorok, üzletek, éttermek találhatók a területén. A város szélén, a levantei oldalon található Aqualandia egy vízi vidámpark csúszdákkal, úszómedencékkel, zuhatagokkal, és más vízi attrakciókkal, illetve napozóterasszal. Az Aqualandia mellett működött éveken keresztül a Mundomar nevezetű állatpark delfinekkel, fókákkal, pingvinekkel és más állatfajokkal, de a park néhány éve végleg bezárt. A város emellett fesztiváljairól is nevezetes (Benidorm Nemzetközi Dalfesztivál 1959-2000, 2010 óta létezik a Benidorm Low Festival, amely egy indie műfajú dzsembori, illetve 2019 óta a Primavera Weekender).

Jóllehet, Benidorm kulturális látnivalókban egyáltalán nem bővelkedik, azért egy-egy napot érdemes arra a néhány nevezetességre áldozni, ami itt található. Ilyen a látványos Església de Sant Jaume i Santa Anna templom, mely 1740-80 között épült, és Benidorm védőszentjének, Mare de Déu del Sofratgeés-nek a képmása látható benne. A Punta Calfani Benidorm két strandja között magasodó sziklás kiszögellés, ahol ma festői kilátó nyúlik be a tenger fölé. Egykor a kalózok ellen használt védelmi rendszer állt itt, amely mára sokkal romantikusabb szerepet kapott. A pálmafákkal szegélyezett, hosszúkás Parc de l'Aigüera 1990-ben épült Ricardo Bofill katalán építész tervei alapján. A park ideális helyszín a romantikus sétákhoz. A város északi részén található a Plaça de Bous, vagyis a bikaviadaloknak helyet adó aréna, illetve Benidormban található Spanyolország ötödik legmagasabb épülete, a 2021-ben elkészült, 198 méter magas Intempo nevezetű lakóház.Akciók, kedvezmények, last minute Benidorm

Benidorm térkép
Benidorm cikkek

találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

körutazás + 2025

Az Aurora borealis titkai

6 napos körutazás Norvégiában
710.290 Ft/fő

EGYIPTOM - Ezt látnia kell!

8 napos körutazás Egyiptomban
711.180 Ft/fő

Thai kiskörút üdüléssel Phuketen

11 napos körutazás Thaiföldön üdüléssel Phuketen
902.004 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!