Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Bali utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A Balira történő utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a szigetről szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról (mint Indonézia szigete, így a szabályok azonosak Indonézia rendelkezéseivel), az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a balinézek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

A harsogó zöld vidék, a smaragdszínű, teraszos rizsföldek, a harmóniát sugárzó templomok és szentélyek, a házi oltárok, színpompás virágok, füstölők, és a mindig nyugalmat árasztó, mosolygós balinéz emberek szigete, az indonéziai Bali a romantikára, a különleges kulturális élményekre vágyók ideális úti célja. Még ha a strandok nem is a képzeletbeli hófehér fövenyű, áttetsző vizű paradicsomi beachek, a naplementében gyönyörködni, andalogni és álmodozni így is kiváló helyszínnek bizonyulnak, de Bali nem is elsősorban erről, hanem a sziget belsejében történő kulturális kirándulásokról nevezetes. Nem is véletlen; Bali látványos, ősi öntözéses rendszere, a IX. században, vallási alapon létrehozott „subak” 2012 óta UNESCO Világörökségi védelmet élvez. De ne feledkezzünk meg a sziget kulturális központjáról, Ubudról sem, ahol lenyűgöző kézműves termékekben, és művészeti galériák gyűjteményében, és pompás ősi templomokban gyönyörködhetünk.  

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Balira utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Indonézia, és így Bali hivatalos fizetőeszköze is az indonéz rúpia (IDR)=100 SEN, 1 USD kb. 9000 IDR. Minden konvertibilis valutát váltanak, de az 1996 előtt kibocsátott USD bankjegyet nem. Indonézia elhagyásakor 150.000 rúpia/fő (kb. 15 EUR) kilépési illetéket kell fizetni.

Időeltolódás: Balin a nyári időszámítás idején az időeltolódás GMT +6 óra. télen +7 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Balin a hálózati feszültség 220 V, az aljzatok eltérőek a hazaiaktól, ezért átalakító szükséges.

Általános időjárási viszonyok: Bali éghajlata trópusi, az átlaghőmérséklet egész évben 25-30 fok között mozog. Két évszak különül el egymástól, a száraz évszak áprilistól szeptemberig tart, de az esős évszak, a monszun (novembertől márciusig) is kiváló az üdülésre. Az esőzések december és március között jelentősebbek. A levegő páratartalma egész évben magas, esténként 70, reggelenként 82% körüli.  

Szokások: Hivatalos nyelv az indonéz (a maláj egyik változata), ezen kívül a jávai és szundai, de a turizmus területén mindenki beszél angolul is.

A balinéz emberek viselkedésüket tekintve udvariasak, tisztelettudóak és vendégszeretőek, a hangos beszéd, veszekedés udvariatlanságnak minősül, s ha ez feléjük irányul, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Vitás, problémás helyzetben őrizzük meg a nyugalmat, dühös kiabálással itt semmit nem lehet elérni, ellenben udvarias, de határozott fellépéssel orvosolhatók a problémák. Balin udvariatlanságnak, illetve a harag megnyilvánulásának számít, ha ujjal hívunk magunkhoz valakit, vagy ha csípőre tett kézzel, vagy keresztbe font karral állunk valakivel szemben. A kézfogás elfogadott (ők nem fognak kezet keményen), DE a gyermekek fejét NE simogassuk meg, mert a fej szent testrésznek számít. A balinézek igen vallásosak (többnyire hinduk), ceremóniák idején diszkréten viselkedjünk jelenlétükben, ez vonatkozik a fotózásra is. Közvetlen viselkedésükbe belefér, hogy az azonos neműek – pusztán barátságból – kéz a kézben járnak, ennek semmiféle szexuális vonzata nincs, ellenben nem nézik jó szemmel, ha a külföldi turisták közterületen csókolóznak. Helyiek között, előtt ne együnk bal kézzel, mert az tisztátalannak számít (ezt a toaletten használják ugyanis, ahol nem használatos a vécépapír). Balin a legnagyobb sértésnek számít, ha egy helyinek bal kézzel nyújtunk bármit is!

Balin kellemetlenséget okozhatnak a szemtelen, kleptomániás, pimasz majmok, függetlenül attól, hogy a nyugati turistáknak szokatlan és érdekes is egyben a jelenlétük. Bármiféle konfrontációnk adódna is egy-egy ilyen állattal, semmiképpen ne bántsuk őket, mert a majom a hindu vallásban szent állatnak számít. Amennyiben ellátogatnak a majomerdőbe, feltétlenül úgy kell viselkedni, ahogy a vezető mondja, javasolja, aki, ha szükséges, fegyelmezi is az állatokat.

A ruházkodást illetően étterembe nem illik fürdőruhában belépni, templomokba, szent helyekre pedig egyenesen tilos lábakat, vállat szabadon hagyó öltözékben belépni. Bár fontosak számukra a tradíciók és hagyománytisztelően öltözködnek, vidéken a nőknél folyóban való fürdéskor előfordul, hogy fedetlen keblük közszemlére kerül. Ők nem csinálnak ebből ügyet, de megbámulni nem illik őket.

A borravaló bármiféle szolgáltatásért általában elvárt (5-10%), a taxisnak nem kell borravalót fizetni, elég, ha felkerekítjük az összeget. Az alacsony fizetések miatt Balin az emberek nagyon rá vannak utalva a plusz pénzre.

Balin a közlekedés baloldali és nyugati szemmel igen káoszos. Vasút nincs a szigeten, jellemző közlekedési eszköz a busz és a minibusz (bemo), de lehet motort és autót is bérelni. Turisták számára legcélszerűbb taxival közlekedni.
Balin szinte minden férfi dohányzik, itt a dohányzásra vonatkozó szabályok is sokkal lazábbak, mint nyugaton.

Orvosi ellátás:
Csapvíz és mosatlan gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott. Nincs kötelező oltás, de javasolt a Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, illetve a veszettség elleni oltás (2 hónappal az utazás előtt), gyermekeknek fontos a polio elleni védőoltás. Balin (és Jáván) az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz és chikungunya-láz szúnyogcsípéssel terjed, erre nincs védőoltás, ezért érdemes a helyben kapható szúnyogriasztók használata. Ajánlott a mindenre kiterjedő baleset- és betegbiztosítás megkötése az utazás előtt.

Nyitva tartások:
A bankok, posták hétfőtől csütörtökig általában 8.00-14.00/15.00 óráig tartanak nyitva, pénteken és szombaton rövidebb nyitvatartási idővel fogadják az ügyfeleket.
Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul, mint Európában. A boltok általában hétfőtől szombatig 9.00-tól 18.00 óráig vannak nyitva, a nagyobb szupermarketek, vagy üzletközpontok azonban 9.00-22.00/21.00 óráig. Muszlimok által vezetett üzletek péntekenként csak 11.30-ig tartanak nyitva, ahogyan a kormányzati hivatalok is.

Legfontosabb ünnepnapok, melyeket Balin megtartanak:
Bár Bali elsődleges vallása a hinduizmus, a hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjti hónap 2016-ban június 7-től július 7-ig tart.
Január 1. – Újév
Február 8. – Kínai holdnaptár Újév
Március 9. – Hindu Újév
Március 25. – Nagypéntek
Március 27. – Húsvét vasárnap
Május 1. – Munka ünnepe
Május 5. – Jézus Krisztus Mennybemenetele
Május 6. – Mohamed próféta Mennybemenetele
Május 22. – Waisak napja (Buddhista ünnep)
Június 20. – Júniusi napforduló
Július 6-7. – Idul Fitri, az iszlám böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnep
Augusztus 17. – Indonézia Függetlenségi Napja
Szeptember 12. – Idul Adha, muszlim ünnep
Október 2. – Muharram, az iszlám Újév
Október 30. – Diwali/Deepavali, a Fény ünnepe (hindu ünnep)
December 12. – Mohamed próféta születésnapja
December 24-26. – Karácsony
December 31. – Szilveszter

Fontos telefonszámok – Balin az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Sürgősségi hívószám (mentők, rendőrség, tűzoltók): 112
Mentők: 118
Rendőrség:110
Tűzoltók:113
Keresés és Mentés: 111, 115, 151

Magyarország Balin működő diplomáciai képviselete (tiszteletbeli főkonzul, Denpasar):

Cím: Sanur, Bali - Jl. Bypass Ngurah Rai no 219. – telefon: 0062-361-287-701; Munkaidőn kívül: 0062-811-389-680. A konzuli hivatal és a nagykövetség Jakartában működik.Bali térkép
Bali cikkek

» Bali látnivalói
» Egzotikus utak
találat
Részletes találati lista
városlátogatás + 2024 november

2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony

2 napos buszos utazás Ausztriába és Szlovéniába
61.697 Ft/fő

Advent Zágrábban

2 napos buszos kirándulás Zágrábban
61.697 Ft/fő

A Plitvicei Nemzeti Park varázsa

3 napos buszos körutazás Horvátországban
83.500 Ft/fő

Krakkó - Wieliczka - Zakopane

4 napos körutazás Lengyelországban
88.000 Ft/fő

Prágai Advent

3 napos buszos utazás Csehországba
92.597 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!