Mesevilág az Északi-Sarkkörön túl

8 napos körutazás Észak-Norvégiában

A Lofoten-szigetek sokak szerint Földünk legizgalmasabb helyei közé tartoznak. Ritkán lát egy helyen ennyi szépséget az utazó. Látványos, különleges formájú, meredek, részben hóborította hegyvilág, ezenkívül bájos tengeröblök, fjordok, szigetek, félszigetek, romantikus halászfalvak – több mint 150 kilométeren keresztül. Ilyen hosszú ugyanis a szigetcsoporton átvezető főút. A szigetek bejárásához nem kell hajóra szállni, hidak, alagutak kötik össze őket egymással és a szárazfölddel.

Alapár tartalmazza

A repülőjegyeket, a 20 kg-os feladható poggyászt, a reptéri illetéket, az útlemondási biztosítást, a 7 éjszakai szállást büféreggelivel, a helyi autóbuszos utazást, a kompátkeléseket, a hajózást a Troll-fjordhoz, a fenti programokat (a fakultatív program kivételével), az utazási iroda idegenvezetőjét Budapesttől Budapestig, a Nordkapp-diplomát valamint a következő belépődíjakat: Lofoten katedrális Kabelvågban, Norvég Halászfalu Múzeum Å-ban, Lofotens Hus Galleri Henningsvӕrben, Arktisz katedrális Tromsø-ben, kabinos felvonó a Storsteinen-hegyre, látogatói központ az Északi-foknál (Nordkapphalle), őskori sziklarajzok Altában, az Északi Fény katedrális Altában, illetve a Nusfjord halászfaluban tavaly bevezetett magas belépődíjat is, amely kötelezően egy ebédet is tartalmaz. 

Alapár nem tartalmazza

Repülőtéri illetéket, a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***

Szállás

7 éjszaka jó 3 csillagos szintű szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban.
Megjegyzés: Az Északi-foknál (6. éjszaka) a szűkös szállodakapacitás miatt egy olyan szállodát tudtunk a csoportoknak foglalni, melynek színvonala a Fehérvár Travel szerint nem éri el a 3 csillagot. A szobák kissé egyszerűbbek, de tiszták.

Program: 

1. NAP: HARSTAD
Elutazás Ferihegyről oslói átszállással Észak-Norvégiába, Evenes repülőterére. Érkezés után autóbusszal átkelünk egy hatalmas hídon Hinnøy szigetére, szállás a közeli Harstad városában (1 éj).

2. NAP: LOFOTEN-SZIGETEK (TROLL-FJORD HAJÓKIRÁNDULÁS, SVOLVӔR, KABELVÅG)
Utazás Svolvӕr, a Lofoten-szigetek fő települése irányába vadregényes tájakon keresztül (gyönyörű hegyek, völgyek, fjordok, alagutak, hidak). Útközben természetesen lesz egy-két fotószünet is. Érkezés a késő délelőtti órákban, majd egy 3 órás hajókirándulás következik Észak-Norvégia leglátványosabb fjordjához. A Troll-fjord csak hajóval közelíthető meg egy szűk sziklabejáraton keresztül. 1000 méter magas, itt-ott szinte függőleges hegyfalak szegélyezik, szép időben a látvány egy életre szóló élmény.
A hajókirándulás után a szállodai szobákat foglaljuk el (2 éj), majd délután még marad idő egy kis ismerkedésre a gyönyörű fekvésű „fővárossal”, Svolvӕrrel, valamint a szomszédos településsel, Kabelvåggal.

3. NAP: LOFOTEN-SZIGETEK (Å, REINE, HAMNØY, RAMBERG, NUSFJORD)
A mai nap körutazásunk csúcspontja. Egész napos buszos kirándulás során ismerkedünk a Lofoten-szigetek legfőbb nevezetességeivel, legszebb tájaival, útközben számos fotószünetet tartunk. A táj szépségét nem lehet leírni, látni kell. Elmegyünk majd addig a pontig, ahol a legutolsó nagyobb szigeten (Moskenesøy szigete) véget ér az országút, ott található egy bájos halászfalu, melyet úgy hívnak, hogy Å (ó-nak ejtik). Ez a betű az utolsó a norvég ábécében, jelzi, hogy a norvégok szerint ez már majdnem a világ vége. A falu ma már tulajdonképpen egy skanzen, ez a Norvég Halászfalu Múzeum.
Az utolsó nagy sziget mentén, egy-egy kisebb szigeten vagy félszigeten találhatóak Reine, Sakrisøy és Hamnøy halászfalvak, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Kirke-fjordra és a környező hegyvilágra. Nem véletlen, hogy ezek a falvak számtalan művészt vonzottak a világ minden részéből.
Az utolsó előtti nagy sziget (Flakstadøy) egyik nagy látványossága Ramberg falu fehérhomokos tengerpartja, a másik pedig a sziget egy eldugott részén fekvő Nusfjord. Ez az idillikus szépségű halászfalu az egyik legbájosabb a Lofoten-szigetek területén.
A kirándulásunk során végigmegyünk majd a szigetcsoport legnagyobb szigetén is (Vestvågøy szigete).

4. NAP: LOFOTEN-SZIGETEK (HENNINGSVӔR), TROMSØ
A délelőttöt még a Lofoten-szigeteken töltjük, méghozzá a legkeletibb nagyobb szigeten, Austvågøy-ön. Henningsvӕr halászfalut látogatjuk meg, melyet szoktak a „Lofoten Velencéjének” is nevezni. A falu igazából több szorosan egymás mellett lévő kisebb szigeten található, melyeket hidak kapcsolnak egymáshoz és a nagy szigethez. Az egyik legérdekesebb lofoteni halászfaluban a közös séta előtt megnézzük a Lofotens Hus Galleri nevű múzeumot (gyönyörű festmények és filmvetítés a szigetcsoport legszebb tájairól). A program végén marad egy kis szabadidő is a falu sétálóutcáján.
Késő délelőtt indulunk tovább északkeleti irányba. Austvågøy és Hinnøy szigetének gyönyörű tájain keresztül, több fjordot is érintve érkezünk vissza a szárazföldre. Az Ofot-fjord túloldalán látjuk majd Narvik városát, melyet stratégiai fontossága miatt a II. világháborúban szinte földig romboltak. Bjerkvik városkánál fordulunk északi irányba, és érintetlen hegyi tájakon át érkezünk meg a hatalmas hegyekkel övezett Bals-fjord partjára, mely az Északi-Jeges-tengerből nyílik. A fjord mentén haladva jutunk Észak-Norvégia legnagyobb városába, a 70.000 lakosú Tromsø-be, szállás a városközpontban (2 éj).

5. NAP: TROMSØ, STORSTEINEN-HEGY
Tromsø bámulatosan szép fekvésű város. Egy szigeten terül el, melyet egy-egy hatalmas híd köt össze a fjord keleti és nyugati partjával. Hangulatos városközpontja, élénk kulturális élete és kiváló éttermei miatt „Észak Párizsának” is szokták hívni, de talán a „Sarkvidék kapuja” jelző találóbb. Annak idején a nagy sarkkutatók (Nansen, Amundsen) innen indultak az Északi-sark irányába.
Délelőtt autóbuszos városnézés lesz. Ennek során megnézzük majd a világ legészakibb botanikus kertjét, a város egyik jelképének számító, modern Arktisz katedrálist, valamint kabinos felvonóval felmegyünk a Storsteinen-hegyre, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a városra, a fjordra és a környező hegyvilágra.
Délután egy közös séta következik a szépen karbantartott belvárosban és a kikötőben, majd lehetőség lesz múzeumlátogatásra. Ajánljuk a kikötőnél lévő Polar (Sarkvidéki) Múzeumot, illetve a belváros szélén lévő Polaria Élményközpontot. Ez utóbbi egy merész formájú épületben található, az egyszerű kiállítás mellett vannak itt halak és fókák is (üvegalagúttal), de a legnagyobb élményt két panoráma film vetítése jelenti. Az egyik az északi fény nevű különös természeti jelenséget, a másik pedig a Spitzbergákat mutatja be. Ez a szigetcsoport félúton van Norvégia és az Északi-sarkpont között, Földünk legészakibb, állandóan lakott területe.

6. NAP: LYNGEN-FJORD, ÉSZAKI-FOK (NORDKAPP)
Utazás Norvégia északi partjai mentén kelet-északkeleti irányba. Útközben komppal kelünk át előbb az Ulls-fjordon, majd a Lyngen-fjordon. Ez utóbbi az egyik leglátványosabb fjord egész Norvégiában. A nap nagy részét a buszon töltjük, de végig szép tájakon utazunk. Az esti órákban érkezünk meg Norvégia legészakibb szigetére, Magerøyára, amelyet egy tenger alatti alagút köt össze a szárazfölddel. Elfoglaljuk szállodai szobáinkat (1 éj), a vacsora után azonban nem térünk nyugovóra, hanem autóbusszal továbbutazunk a sziget északi részébe, hogy az Északi-fokról (egy 300 méter magas, tenger fölé nyúló szikláról) csodálhassuk meg az éjféli napsütést. Ha felhős az idő, és nem látszik a nap, a panoráma akkor is lenyűgöző.
Az Északi-foknál kiváló a turisztikai infrastruktúra. A nagyméretű látogatói központban (Nordkapphalle) sokféle programmal várják a turistákat: panorámaétterem, barlang bár, kiváló szuvenír bolt, postahivatal, kápolna, többféle kiállítás, panorámafilm, hatalmas panorámaablak az Északi-Jeges-tenger irányába stb. A belépődíj tartalmaz egy úgynevezett Nordkapp-diplomát is, melyet minden látogató kézhez kap.

7. NAP: ALTA
Ezen a napon a szokottnál később reggelizünk, majd Alta városába indulunk. A kora délutáni megérkezést követően megnézzük a város híres látványosságát, az UNESCO világörökséghez tartozó őskori sziklarajzokat. Ezután az Északi Fény katedrálisba látogatunk. A titánborítású, szupermodern épület 2013-ban készült el, azóta a város jelképének számít.
Szállás Altában (1 éj).

8. NAP: ALTA
Délelőtt rövid szabadidő Altában.
Fakultatív program: husky farm látogatás
A program keretében a szánhúzó kutyák életével és tartásával ismerkedhetünk meg, vendéglátóink révén a Skandinávia északi részén élő számik (lappok) életmódjába is betekintést nyerhetünk.
A fakultatív program ára: 14.300 Ft.
Késő délelőtt transzfer az altai repülőtérre, hazautazás oslói átszállással Budapestre. Érkezés Ferihegyre az esti órákban (az előzetes menetrend szerint).

Kapcsolódó cikkek

» Norvégia - Kovács Attila, 2019. május. 24
» Norvégia vadregényes tájain - Kovács Attila, 2018. július. 28
» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 10
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2020. szeptember. 19
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila, 2020. szeptember. 19
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2020. szeptember. 17
» Villány: bor és kerékpártúra - Kovács Attila, 2020. szeptember. 16
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2020. szeptember. 14

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Husky farm látogatás
A program keretében a szánhúzó kutyák életével és tartásával ismerkedhetünk meg, vendéglátóink révén a Skandinávia északi részén élő számik (lappok) életmódjába is betekintést nyerhetünk.
A fakultatív program ára: 14300 Ft.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A repülőjegyeket, a 20 kg-os feladható poggyászt, a reptéri illetéket, az útlemondási biztosítást, a 7 éjszakai szállást büféreggelivel, a helyi autóbuszos utazást, a kompátkeléseket, a hajózást a Troll-fjordhoz, a fenti programokat (a fakultatív program kivételével), az utazási iroda idegenvezetőjét Budapesttől Budapestig, a Nordkapp-diplomát valamint a következő belépődíjakat: Lofoten katedrális Kabelvågban, Norvég Halászfalu Múzeum Å-ban, Lofotens Hus Galleri Henningsvӕrben, Arktisz katedrális Tromsø-ben, kabinos felvonó a Storsteinen-hegyre, látogatói központ az Északi-foknál (Nordkapphalle), őskori sziklarajzok Altában, az Északi Fény katedrális Altában, illetve a Nusfjord halászfaluban tavaly bevezetett magas belépődíjat is, amely kötelezően egy ebédet is tartalmaz. 

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőtéri illetéket, a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megléte utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 
A teljes részvételi díj tartalmazza a belépődíjakat a programleírásban megadott helyekre.
További fakultatív lehetőségek:
Tromsø Polar Múzeum NOK 70,-
Polaria Élményközpont NOK 175,-
 
Az árak tájékoztató jellegűek!
Figyelem: Az itt felsorolt múzeumlátogatásokon a részvétel nem kötelező, a helyszínen mindenki maga döntheti el, hogy részt kíván-e venni az adott programon.
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjáratokkal, oslói átszállással. Odaútban Evenes repülőterére érkezünk, visszafelé pedig Altából repülünk haza. Norvégiában jó minőségű, légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

7 éjszaka jó 3 csillagos szintű szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban.
Megjegyzés: Az Északi-foknál (6. éjszaka) a szűkös szállodakapacitás miatt egy olyan szállodát tudtunk a csoportoknak foglalni, melynek színvonala a Fehérvár Travel szerint nem éri el a 3 csillagot. A szobák kissé egyszerűbbek, de tiszták.

Étkezés: 
A részvételi díj bőséges büféreggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!