Marokkó, a mesés arab világ csodái - csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2024.10.29.-11.06.

9 napos körutazás Marokkóban

Számtalan különleges jelzővel illethetnék Marokkót, de lássuk be, amit utunk során is tapasztalni fogunk, azt nehéz egy szóban kifejezni. A kiváló természeti és kulturális adottságokkal rendelkező ország a keleti és nyugati civilizációk egyvelege, vallási sokszínűsége nem mindennapi. A gazdag múltat a jelenkor hálásan őrzi a Szaharán át az Atlanti-óceán partjain keresztül az Atlasz-hegység hegyvonulataiban és városaiban. Az ezerarcú Marokkó az ország különböző területein más-más oldalát mutatja, betekintést enged az arab világ kincseibe és felejthetetlen hangulatába: a medinák szűk utcái, a bazárok nyüzsgő forgataga, színes kelmék és bőrárusok, a mecsetek díszes mosdókútjai és a különleges színvilágú marokkói lámpacsodák harmóniája tárul elénk. Körutazásunk alkalmával a királyi városok mindegyikét érintjük. Tartson velünk Észak-Afrika északnyugati pontjára, mely a mesés kelet csodáit ígéri.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

Oda-vissza repülőjegy a Budapest-Casablanca-Marrakes-Budapest útvonalon a Lufthansa járataival átszállás
Személyenként egy darab kézipoggyász (max. 8 kg) és egy darab feladott poggyász (max. 23 kg)
Nyolc éjszaka szállás a program szerint, 4*-os szállodákban
Reggeli és 7 db vacsora a szállodákban
Repülőtéri transzferek
Utazás különbusszal és dzsipekkel a program szerint Marokkóban
Belépőjegyek
Magyar idegenvezető az út teljes időtartama alatt

Részvételi díj nem tartalmazza

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás
Útlemondási biztosítás
Ajánlott szervizdíj (helyben fizetendő): 60 EUR/fő
Fakultatív programok
Egyéb személyes kiadások

Egyéb fontos információk:
Minimum létszám: 25 fő.
A fakultatív vacsoralehetőség nem tartalmazza az italokat.
Beutazás érvényes útlevéllel, melynek a visszautazás dátumától számolva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.
A November 2-án feltüntetett sátras szállás modern, kenyelmes, saját fürdőszobával felszerelt. Utasaink választhatnak kényelmes, modern sátor vagy a panzió szobái között. (Ez inkább panzió, mint hotel, egy kasbah /agyagerőd/, amit modern sátrakkal vettek körbe.)
Napfelkelte tevegeléssel egybekötve fakultatív program: korán reggel, tevékkel mennek fel a dűnék tetejére. Ezt mindig a helyi program szervezője intézi, a program díja nekik fizetendő, kb.15-20 € összegre kell számítani. A túra kb. 1,5-2 órás, indulás 5:00/5:30 és kb. 7:30-ra érnek vissza a szállásra. Reggeli után innen indulnak vissza a dzsipekkel Erfoudba, ahol folytatják buszos utazásukat.

Hossz: 
9 nap
Létszám: 
Min.: 25 fő

Szállás

Nyolc éjszaka szállás a program szerint, 4*-os szállodákban

Program: 

október 29. kedd
Elutazás Budapestről a Lufthansa járatain frankfurti átszállással Casablancába (06:25-08:10, 09:30-13:10). Érkezést követően szállás elfoglalása Casablancában: Odyssee Center Hotel.

Casablanca, melynek neve 1942 óta egyet jelent a kultikussá vált amerikai romantikus filmmel. Casa Blanca - annyit tesz, mint fehér ház - az ország legmodernebb ipari és kereskedelmi fővárosa. Az újszerű építmények és sugárutak mellett jól megférnek a régi építészet stílusai, a bazárok vagy a zsidó negyed (mellah) kanyargós utcáinak utánozhatatlan hangulata. Elhaladunk a központi piac, a V. Mohamed tér mellett, valamint a csodálatos Arab Liga parknál, melynek vonzó zöldje uralja a város központját.

október 30. szerda
Délelőtt ellátogatunk a fő látványosságnak számító II. Hasszán mecsetbe, amelyet a világ harmadik legnagyobb mecsetjeként tartanak számon. A modern építészet elemeivel büszkélkedő, földrengésbiztos épület vallási és társadalmi központ, további különlegessége, hogy esténként a minaretből egy lézernyaláb mutatja a híveknek, hogy merre van Mekka.

Délután Marokkó fővárosába, Rabatba utazunk, ahol az ország történelme szépen ötvöződik a modern városrészekkel. Felkeressük a berber törzsek alapította város legfontosabb látnivalóit, a királyi palotát, a Hasszán-tornyot és a közelében fekvő féldrágakövekkel díszített V. Mohammed mauzóleumot (nyitvatartása a király tartózkodási helyétől függ, amennyiben a palotában tartózkodik, a Mauzóleum nem látogatható), melyet a fenséges egyenruhába öltözött királyi gárdisták őriznek. Az óváros elengedhetetlen látványossága a 12. századi Kasbah el Oudaja kapukkal és bástyákkal ötvözött városfala, ezen belül a medina a kék-fehérre festett házai és szűk sikátorai. Szállás: Hotel Rihab 4*.

október 31. csütörtök
Reggeli után Volubilist, a romjaiban is impozáns római kori várost és Marokkó legszentebb helyét, a két dombra épült, I. Idrisz alapította kisvárost érintjük. Továbbutazás Meknesbe, ahol a marokkói „Versailles”-t tekinthetjük meg rövid sétával. A várost Moulay Ismail, XIV. Lajos kortársa alapította a 17. század végén. Meknest 40 km hosszú, háromszoros városfal öleli körül, aminek az egyik oldalán a Medina (óváros) és a Bab el Mansour, a másik oldalán pedig a modern városrész található. Ezt követően a legrégebbi királyi város, Fez felé vesszük az irányt. Szállás: Menzeh Fes Zalagh Sky.

november 1. péntek
Egész napos városnézés Fezben, mely mai napig egy középkori iszlám város vonzó megjelenését mutatja. A település beépítettsége sajátos városképet mutat, mely három nagyobb részre osztható: ellátogatunk a fallal körülvett régi medinába (Fes el-Bali), mely rendkívül szűk utcáiról, teherhordó szamarairól, a központjában lévő Karaouiyine-mecsetről, a Bab Bou Jeloud főkapuról és bőrcserző műhelyeiről ismert. A modern arab negyed (Ville Nouvelle) a közigazgatási és banki intézmények központja. Kívülről pedig megtekintjük a királyi palotát, mely a két városrész között (Fez el Jedid) található. Délután szabadidő. Szállás Fezben.

november 2. szombat
Utazás Merzouga-ba. A korai reggelit követően buszra szállunk és folytatjuk utunkat délre, a sivatag felé. A hosszú út változatos tájakon át vezet, a zöldellő hegyek lassan kopár hegyi tájba váltanak, lenyűgöző kanyonok, majd pálmaligetek között vezet az út a sivatag szélén épült Erfoud városkáig, ahol terepjárókba szállva közelítjük meg sivatagi szállásunkat Merzouga közelében. Szállás egy modern, kényelmes és felszerelt sivatagi sátortáborban, ahonnan jó idő esetén fantasztikus naplementét csodálhatunk meg: Palmeras Y Dunas (Megjegyzés: aki nem kíván a modern sátorban lakni, az a közelben lévő panzióban is megszállhat).

november 3. vasárnap
Merzouga homokdűnéi és a Todra-szurdok. Amennyiben a napfelkeltét már a sivatag dűnéin szeretné megcsodálni, annak fakultatív programként ajánljuk ezt tevegeléssel egybekötve (kb. 15-20 EUR, a program ára helyszínen fizetendő, és hajnali, korai indulást kíván). Reggeli után visszautazás Erfoudba terepjárókkal, majd buszra szállunk és folytatjuk utunkat Ouarzazate felé. Pálmaligetek, a vörös hegyekből kiemelkedő kasbák, berber falvak, színes ruhákba öltözött helyi asszonyok látványa kíséri utunkat a Todra szurdokig, amely Dél-Marokkó egyik legszebb látnivalója, meredek sziklafalak között hűvös völgyet rejt az út. Szállás Ouarzazate-ban: Kenzi Azghor.

november 4. hétfő
Látogatás a Tifiltout kasbánál, ami az egyik legszebb egész Marokkóban, majd Marrakech felé indulva, a több filmforgatásnak is helyszínt biztosító, látványos Ait Ben Haddou erődítménynél időzünk. Továbbutazás szép hegyi utakon, a Tizi n’Tichka hágón át Marrakech csodás városába. Délután séta a híres Djemaa El Fna téren, ahol éjjel-nappal zajlik az élet, mutatványosok, kígyóbűvölők, majomtáncoltatók, datolyaárus és narancsléfacsaró bódék lepik el a teret és a fantasztikus bazárokat is innen lehet bebarangolni. A séta után transzfer a szállodába, ahol a vacsorát is elfogyasztjuk. Szállás Marrakechben: Adam Park Hotel.

november 5. kedd
Egész napos városnézés Marrakesben. Megnézzük a kovácsok negyedét, egy berber patikát, a Saadi-sírokat, azaz szultánok sírkerjét, a Bahia-palotát, mely a 19. század egyik bámulatos alkotása: a gazdag épületegyüttes háremhölgyek lakhelyéül szolgált. Kívülről megtekintjük a Koutoubia mecsetet, ezután az ország világhírű kertjébe, a francia festőművészről elnevezett Majorelle botanikus kertbe látogatunk, mely halastavaival és páratlan növényvilágával a későbbi tulajdonosát, a hires divattervezőt, Yves Saint Laurent-t is megigézte. Szállás Marrakesben: Adam Park Hotel.

Este fakultatív vacsoraest Marrakesben a marokkói konyha remekeivel, majd vacsora után igazi tradicionális programban lehet részünk hastácosok műsorával egybekötve. A program ára 50 EUR/ fő, helyszínen fizetendő.

november 6. szerda
Reggeli után transzfer Marrakech repülőterére, hazautazás a LH járataival müncheni átszállással Budapestre (13:45-17:30, 19:05-20:20).

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az út kiemelt értékei:

  • Kiváló helyismerettel rendelkező magyar idegenvezető a budapesti indulástól a hazaérkezésig
  • Szállás jó minőségű, 4*-os szállodákban
  • Az ár minden belépőjegyet tartalmaz
  • A részvételi díj a reggeliket és 7 db vacsorát tartalmaz

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Merzouga homokdűnéi és a Todra-szurdok. Amennyiben a napfelkeltét már a sivatag dűnéin szeretné megcsodálni, annak fakultatív programként ajánljuk ezt tevegeléssel egybekötve (kb. 15-20 EUR, a program ára helyszínen fizetendő, és hajnali, korai indulást kíván). 
Fakultatív vacsoraest Marrakesben a marokkói konyha remekeivel, majd vacsora után igazi tradicionális programban lehet részünk hastácosok műsorával egybekötve. A program ára 50 EUR/ fő, helyszínen fizetendő.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

Oda-vissza repülőjegy a Budapest-Casablanca-Marrakes-Budapest útvonalon a Lufthansa járataival átszállás
Személyenként egy darab kézipoggyász (max. 8 kg) és egy darab feladott poggyász (max. 23 kg)
Nyolc éjszaka szállás a program szerint, 4*-os szállodákban
Reggeli és 7 db vacsora a szállodákban
Repülőtéri transzferek
Utazás különbusszal és dzsipekkel a program szerint Marokkóban
Belépőjegyek
Magyar idegenvezető az út teljes időtartama alatt

Részvételi díj nem tartalmazza: 

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás
Útlemondási biztosítás
Ajánlott szervizdíj (helyben fizetendő): 60 EUR/fő
Fakultatív programok
Egyéb személyes kiadások

Egyéb fontos információk:
Minimum létszám: 25 fő.
A fakultatív vacsoralehetőség nem tartalmazza az italokat.
Beutazás érvényes útlevéllel, melynek a visszautazás dátumától számolva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.
A November 2-án feltüntetett sátras szállás modern, kenyelmes, saját fürdőszobával felszerelt. Utasaink választhatnak kényelmes, modern sátor vagy a panzió szobái között. (Ez inkább panzió, mint hotel, egy kasbah /agyagerőd/, amit modern sátrakkal vettek körbe.)
Napfelkelte tevegeléssel egybekötve fakultatív program: korán reggel, tevékkel mennek fel a dűnék tetejére. Ezt mindig a helyi program szervezője intézi, a program díja nekik fizetendő, kb.15-20 € összegre kell számítani. A túra kb. 1,5-2 órás, indulás 5:00/5:30 és kb. 7:30-ra érnek vissza a szállásra. Reggeli után innen indulnak vissza a dzsipekkel Erfoudba, ahol folytatják buszos utazásukat.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illetékek

Helyszíni költségek leírása: 

Ajánlott szervizdíj (helyben fizetendő): 60 EUR/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő. Indulástól számított 30 napon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely indulás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Oda-vissza repülőjegy a Budapest-Marrakes útvonalon a Lufthansa járataival átszállással
Személyenként egy darab kézipoggyász (max. 8 kg) és egy darab feladott poggyász (max. 23 kg)

Étkezés: 

Reggeli és 7 db vacsora a szállodákban 

A területről: 
Marokkó (hivatalos nevén Marokkói Királyság) arab állam Északnyugat-Afrikában. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően a Földközi-tengerrel is határos. Szárazföldi szomszédja északon Spanyolország (Ceuta, Melilla), keleten Algéria, délen Nyugat-Szahara, amely marokkói megszállás alatt áll. Az ország neve a középkori Morroch latin névből ered, amely pedig Marrákes város nevéből származik.
Időjárás: 
Partvidéke mediterrán éghajlatú, az Atlasz hegység láncai között elterülő medencék szubtrópusi sztyepp éghajlatúak, a Szaharához tartozó déli területein pedig sivatagi éghajlat alakult ki. Mediterrán klímaterülete az Atlanti-óceán partvidékén hűvös nyarú a hideg Kanári-áramlás hatására (augusztusban pl. Casablanca partvidékén a vízhőmérséklet csak 18-19 °C, míg a Földközi-tenger partvidékén 23-24 °C). Az atlanti partokon a legmelegebb hónap középhőmérséklete mindössze 19-21 °C, szemben a Földközi-tenger partvidékére jellemző 25-26 °C-os értékekkel. A leghidegebb hónap középhőmérséklete 12-16 °C között változik. A hűvösebb atlanti partvidék száraz, az évi átlagos csapadék 100–500 mm, míg a földközi-tengeri partokon 400–700 mm esik. Az évi csapadék nagy része novembertől márciusig hull le, a nyár esőtlen. A szubtrópusi sztyepp klímaterületén a hőmérséklet évi járása szélsőséges, forró nyár és viszonylag hűvös tél jellemző. A legmelegebb hónap középhőmérséklete 25-30 °C, a leghidegebbé 5-10 °C között változik. Az abszolút maximumok 46-48 °C-ig emelkednek, de télen gyakran -10 °C alá süllyed a hőmérséklet. A sztyepp területek átlagos évi csapadéka 100–300 mm rövid téli csapadékos és hosszú nyári száraz évszakkal. Az ország déli sivatagi részein a legmelegebb hónap középhőmérséklete 30-35 °C, a leghidegebbé 8-10 °C. A hőmérséklet abszolút csúcsértékei 48-50 °C-ot érnek el, de télen -5, -10 °C-os fagyok is előfordulnak. Az évi csapadék mindössze 50–150 mm, ez majdnem kizárólag a hűvös téli félévben hull le. Az Atlasz hegység területén hegyvidéki éghajlat alakult ki. A legmagasabb csúcsokat az év nagy részében hó fedi. A Középső-Atlaszban, 1635 méter tengerszint feletti magasságban található Ifranban mérték az afrikai kontinens legalacsonyabb hőmérsékletét, -23,9 °C-ot, 1935. február 11-én.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás ajánlott. irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!