Koszovó - Hosszú hétvége Európa legifjabb balkáni országában

4 napos körutazás Koszovóban

A négynapos utazás során felfedezzük és megismerjük Koszovót, Európa legfiatalabb és a világ talán egyik legvendégszeretőbb országát. Az Experience Balkan együttműködésével létrejött utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat.

A programban feltüntetett árak 1 euró = 350 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár tartalmazza

Transzferek, mikrobuszok a körutazás során
Elhelyezés 3-4* hotelekben
Reggelis ellátás
Belépőjegyek a programban meghirdetett látnivalókhoz
Magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet
Feladott poggyászt
Félpanziós felárat (2. nap vacsora, 3-4. nap ebéd)
Borravalókat (helyszínen fizetendő)
Útlemondási biztosítást
Baleset, betegség és poggyász biztosítást
Egyéni kiadásokat

Egyéb fontos információk:
A részvételi díj minimum 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 12 fő

Szállás

Pristina: Hotel Parlament***
http://www.hotelparlament.com/

Peja: Seraphine Plaza****
https://seraphineplaza.com/

Prizren: Hotel Kacinari****
http://hotelkacinari.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Program: 

1.nap Budapest > Pristina
Péntek délután a Wizzair menetrendszerinti járatával Európa legfiatalabb és egyik legvendégszeretőbb országában, a Koszovói Köztársaságnak fővárosába, Pristinába utazunk.  Transzferünk a repülőtéren fog várni bennünket, mely egyenesen a belvárosi hotelünkbe visz minket. Szállásunk elfoglalása után megnézzük a Teréz Anyáról elnevezett sétálóutca  látnivalóit, helyi emberekkel korzózunk és elvegyülünk a pristinai éjszakában.

Szállás: Pristina (1 éj)

2.nap Pristina > Rigómező > Peja
Szombaton reggel városnézésünket Pristina egykori óvárosban kezdjük, megtekintjük a  XV. századi Fatih-, és Bazár-mecseteket, és az óratornyot, majd a régi bazár közepén álló, egykoron gazdag albán család, autentikus házában berendezett Etnográfiai Múzeumban ismerjük meg Koszovó népviseletét, szokásait. Balkáni élményeink a pristinai piacon folytatódnak, majd megnézzük a Koszovó legújabb és legnagyobb templomát a Teréz Anya katedrálist, a függetlenség állandóan változó, de örök emlékművét a NEWBORN kültéri installációt, végigsétálunk a belvárosi korzón, megnézzünk a legfontosabb államférfiak (pl. Szkander bég, Ibrahim Rugova stb.) szobrait, élvezzük Koszovó fővárosának eklektikus és egyedi hangulatát. Kora délután a középkori Európa történelmét is meghatározó Rigómezei-csata emlékművéhez látogatunk és megnézzük az 1389-es csatában elhunyt Murad szultán türbéjét (sírját), illetve a mellette található kis múzeumot.

Rigómező után nyugat felé indulunk és az ország negyedik legnagyobb városába, az ortodox kolostoráról és bazárjáról, illetve finom söréről híres Peja (szerbül: Peć) városába indulunk. Útközben megismerjük Koszovó kultúráját, népeit, történetét, különleges szokásait. A szállásunk elfoglalása után egy finom vacsorán (fakultatív) veszünk rész, majd esti korzónk során Peja zenés kávéházait fedezzük fel.

Szállás: Peja (1 éj)

3.nap Peja > Rugova-völgy > Decan > Drenoc > Gjakova > Rahovec > Prizren
Reggelit követően Peja belvárosában kezdjük programunkat, felderítjük a bazárt, és megnézzük az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőt, illetve a mindenkit megragadó, csodálatos Rugova-völgyben sétálunk és finom, friss ásványvizet iszunk. A 25 km hosszúságú kanyon és környéke az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont Koszovó nyugati részén. Utunk során látogatást teszünk a völgy közelében található, lenyűgöző Decani- kolostorhoz, mely 2004 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kolostort III. István Uros szerb király alapította 1327-ben. Egyedülálló, hiszen a kolostor főtemploma a legnagyobb középkori eredetű templom a Balkánon, továbbá itt őrzik a legnagyobb méretű védett freskót is. Interkulturális váltásként ellátogatunk egy autentikus albán „kulla faluba”, ahol  igazi albán erődített házak (kullák) között sétálva megismerjük a hegyvidéki albánok elzárt, még ma is tradicionális világát, ősi szokásjogát (pl. vérbosszú, fogadott szüzek stb.).

Utunkat folytatva a híres kereskedővárosba, Gjakovába érkezünk, és az évszázadokkal ezelőtt megnyitott kis üzletek között sétálva megnézzük az óratornyot, Hadum-mecsetet és az iszlám sufi ágának egy különleges szent helyét, a tekkét. Gjakovai látogatásunkat egy autentikus vacsorával (fakultatív) zárjuk, ami egy kétszáz éves karavánszeráj éttermében lesz.

Napunkat a koszovói bortermelés központjában, Rahovecben zárjuk, ahol részt veszünk egy  autentikus borkóstolón.  A program végeztével a legszebb koszovói városba,  Prizrenbe utazzunk, melyről a helyiek csak azt mondják, hogy: „mi fél úton vagyunk Isztambul és Velence között”.

Szállás: Prizren (1 éj)

4.nap Prizren
Utazásunk utolsó napján Koszovó kulturális fővárosát, a mindig élettel teli, kézművesiparáról, grill-bárjairól, pékségeiről híres Prizrent ismerjük meg. Reggeli után a város felé magasodó, csodálatos kilátást nyújtó fellegvárba megyünk fel, mely 500 éven át volt az Oszmán Birodalom katonai erődítménye. Egy autentikus török kávé vagy a világhírű koszovói macchiato elfogyasztása után a belváros legfontosabb látnivalóit, épített emlékeit nézzük meg, mint pl. a Prizreni Liga épületkomplexumot, a Szent-György ortodox katedrálist, a város kis folyója felett átívelő szép Öreg-hidat, Sinan pasa mecsetjét, és a Marash-negyedet, melyben egykor a város kiváltságosai laktak. A nap hátralévő részében a helyiekkel korzózunk, cukrászkülönlegességeket kóstolunk, fakultatív grill-vacsorán veszünk részt.

Prizrenből a délutáni órákban a repülőtérre indulunk, majd Budapestre érkezünk.

Irodánk fenntartja a programmódosítás jogát!

Kapcsolódó cikkek

» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2020. október. 21
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila, 2020. október. 20
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2020. október. 19
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2020. október. 18
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2020. október. 16
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter, 2020. október. 16
» Balaton-felvidék kerékpártúra - Az ősz legszebb fényei - Kovács Attila, 2020. október. 15
» Dublin képekben - Kovács Attila, 2020. október. 13

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Transzferek, mikrobuszok a körutazás során
Elhelyezés 3-4* hotelekben
Reggelis ellátás
Belépőjegyek a programban meghirdetett látnivalókhoz
Magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet
Feladott poggyászt
Félpanziós felárat (2. nap vacsora, 3-4. nap ebéd)
Borravalókat (helyszínen fizetendő)
Útlemondási biztosítást
Baleset, betegség és poggyász biztosítást
Egyéni kiadásokat

Egyéb fontos információk:
A részvételi díj minimum 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

Helyszíni költségek leírása: 

Bborravaló 8 euró/fő (helyszínen fizetendő)

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő. 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Wizzair menetrendszerinti járatával.

Szállás: 

Pristina: Hotel Parlament***
http://www.hotelparlament.com/

Peja: Seraphine Plaza****
https://seraphineplaza.com/

Prizren: Hotel Kacinari****
http://hotelkacinari.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
Időjárás: 
Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 3/a). Telefon: (0036) (1) 476-1364, honlap: www.oek.hu

Hivatalos pénznem
Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Vallások
Koszovó lakosságának mintegy 90%-a szunnita muszlim. A koszovói háború előtt több mint 500 mecset volt és sok szufi tekke (imahely). Ezek felét a háborúban megsemmisítették. A háború óta többségüket újraépítették, és szaúdi támogatással számos új mecset épült és épül. Koszovóban mintegy 65 000 katolikus is él, akik albánok vagy horvátok. A szerb kisebbség ortodox vallású.

Időzóna
GMT + 1óra

Elektromos hálózat
220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

Vélemények, értékelések
4.6
1 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
5.0
Szállás értékelése
5.0
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
3.0
Debrecen
4.6
Az út meghírdetett programjában a lehető legideálisabb arányban keveredtek a városlátogatások, műemléki-, régészeti-, és természeti látnivalók valamint kulináris élvezetek, ami általában viszonylag kevés szervezett körutazásra mondható el. Mindezek maradéktalanul meg is valósultak, sőt az egészen imponáló hely-, és történelmi ismerettel rendelkező idegenvezetőnk külön szervezésében még jónéhány plusz programot is kaptunk. Különleges élményt jelentett számunkra például a Pristinában élő magyar származású hölggyel megszervezett beszélgetés.Különösen kiemelnénk az utazás hazaérkezésünk utáni ,,utógondozását" az idegenvezetőnk Huszty Zoltán részéről, az általa e-mailben megküldött kiegészítő dokumentumokkal, zenékkel, könyvekkel stb. Korábbi utazásaink során erre még soha nem volt példa, a legkiválóbb idegenvezetők részéről sem. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni felé mindezért és az út során tapasztalt lelkiismeretes munkájáért.
Nagyon tetszett a kiválasztott szállodák városközponti elhelyezkedése, mely így lehetőséget adott a közös programokon túl is városi barangolásra, nézelődésre.
Összességében az előzetesen vártnál nagyobb élménnyel gazdagodtunk és így bátran ajánljuk minden utazást kedvelő számára ezt a körutat.
Javaslunk az út programjába lehetőség szerint beiktatni valamilyen kisebb helyi kulturális programot (népzene, néptánc stb.) is, amellyel még teljesebb lenne az egyébként is nagyszerű kínálat.

Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!