Jordánia kalandtúra

8 napos körutazás Jordániában

Ahlan wa sahlan! Azaz, légy üdvözölve - ahogy azt Jordániában mondják.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

Részvételi díj repülővel szállással és félpanziós ellátással, repülőtéri illetéket, transzfereket Jordániában, a magyar nyelvű idegenvezetést, kisméretű kézipoggyászt.

Részvételi díj nem tartalmazza

Sztornóbiztosítás
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.
Vízum
Egyéb személyes kiadásokat.
Belépők kötelező díja egy összegben az egész heti programunk helyszíneire: 115 USD / fő
Kötelezően fizetendő borravalók a helyi idegenvezetőnek és sofőröknek a teljes programra egy összegben: 45 USD / fő
Fakultatív túra Petrában: szamárháton Áron sírjához: kb. 50 USD / fő
Fakultatív hajókirándulás a Vörös-tengeren: 50 USD / fő

Hossz: 
8 nap

Szállás

- Amman: 4* belvárosi szálloda, Mena Tyché vagy hasonló
- Kis-Petra Beduin tábor: Seven Wonders Bedouin Camp vagy hasonló. A táborban elhelyezés privát sátrakban (pontosabban sátrakra hajazó kis mobil házakban). Saját WC és zuhanyzó itt nem tartozik a sátrakhoz, önálló épületben, külön férfi és női helységekben találhatóak.
- Wadi Rum Beduin tábor: Rum Magic Luxory Camp vagy hasonló. Táborhelytől függően itt a privát sátrakhoz önálló WC és zuhanyzó tartozhat.
- Általánosságban valamennyi szálláshelyünk közül Utasaink a sivatagi tábori szállásokon számolnak be a legpihentetőbb alvásokról, legkényelmesebb matracokról és legélménydúsabb tartózkodásról.
- Akaba: 4* városi szálloda, La Costa hotel vagy hasonló.
- Holt-tenger: 4* közvetlen tengerparti fekvésű, privát strandszakasszal rendelkező hotel a Holt-tengernél, Grand East Resort vagy hasonló.
- FIGYELEM! Az itt feltüntetett szálláshely nevek tájékoztató jellegűek. Az utazási iroda, valamint jordániai partnere fenntartja a jogot a szálláshely megváltoztatására azonos minőségű kategórián belül.

Program: 

1. NAP: „ELUTAZÁS A HASEMITA KIRÁLYSÁGBA”
Késő esti indulással, az éjjeli órákban menetrendszerinti járattal elutazunk Budapestről Ammanba. Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

2. NAP: „A HÉT DOMBON ELTERÜLŐ FEHÉR VÁROS”
Amman – Jerash – Amman

Hajnalban, kora reggel megérkezünk Ammanba, transzfer a szállodába, ahol elfoglaljuk szobáinkat, megreggelizünk, majd a délelőtti órákat pihenésre, regenerálódásra szánjuk. Dél körül elindulunk felfedezni a jordán fővárost és gyalog bejárjuk legfőbb nevezetességét, történelmi fellegvárát, a Citadellát, ahonnan megcsodáljuk a város panorámáját, és betekintést nyerünk többezer éves történetébe. Buszunkkal aztán áthaladunk a modern nyugati városrészen, rövid fényképező megállót teszünk a kék mozaik kupolás Abdullah király mecsetnél és Jordánia parlamentjénél. Ezt követően Jerash felé vesszük az irányt, amely a régen oly hatalmas Római Birodalom gyöngyszeme, az egyik legszebb, legteljesebb állapotban fennmaradt ókori római város a Közel-Keleten. Sétánk során megtekintjük a romváros egykori színházait, tereit, oszlopsoros útjait és monumentális templomait. Végül visszatérünk szállásunkra, ahol megvacsorázunk, és rápihenünk az előttünk álló, kalandokban bővelkedő napokra.
Szállás Ammanban.

3. NAP: „KALANDOZÁS A REJTETT KANYONBAN”
Wadi bin-Hammad kanyon – Shobak – Kis Petra

Reggeli után kijelentkezünk ammani hotelünkből, és délnek indulunk, hogy megkezdjük jordániai kalandjainkat. A hires Királyok útján haladunk buszunkkal, útközben átszelve a Mujib vadregényes völgyét. Programunk igazi különlegességeként felfedezzük Jordánia egyik legszebb, egyben legrejtettebb kanyonját: a Wadi bin-Hammad szurdokában hol bokáig, hol térdig érő kristálytiszta vizű patakban sétálunk, pálmafák, vízesések és színes sziklafalak által övezve. Útközben pihenőt tartunk, hogy elfogyasszuk piknik jellegű, könnyű ebédünket. A kanyontúrát követően utunk Shobakba vezet, ahol felkeressük az egykori Montreal keresztes lovag várát, a keresztes háborúk grandiózus emlékét, bejárjuk ódon magaslatait, és sötétbe burkolózó folyosóit, termeit. A késő délutáni órákban megérkezünk Kis-Petrába, elfoglaljuk szállásunkat. Itt, a homokkő sziklák között található az a hangulatos beduin tábor, ahol a következő három éjszakára megszállunk, az estéinket közös vacsorával, és a tábortűz körül töltjük el.
Szállás Kis-Petrában, Beduin táborban.

4. NAP: „LÁTOGATÁS AZ ELVESZETT VILÁGBAN”
Wadi Ghuweir – Feynan túra – Kis Petra

Reggeli után az ország egyik talán kevésbé ismert, mégis leglátványosabb túra útvonalát járjuk be. Ennek egyes szakaszai az előző napi kanyontúrához hasonlóan vizes patakmederben és szűk szurdokokon át vezetnek, másutt azonban a tér méginkább kitágul, az ölelő sziklafalak magassága az egekbe nő, a minket körülvevő dús, trópusi növények kavalkádja miatt pedig könnyen olyan érzetünk támad, mintha egy teljesen elszigetelt, elveszett világba csöppentünk volna! Innen fogunk kiérni egy nyitottabb, kietlen kősivatagos tájra: Feynan vidéke amellett, hogy ma a Dana természetvédelmi terület része, az ókorban rézbányászatáról volt híres. Útközben pihenőt tartunk, hogy elfogyasszuk piknik jellegű, könnyű ebédünket. A túra végeztével délután visszatérünk Kis-Petrába, hogy megismerjük annak látnivalóival. Ahogyan a neve is mutatja, ez az egykor karavánszerájként funkcionáló hely a legendás sziklaváros „kistestvére”, attól alig pár km-re északra. A sziklából kifaragott épületek, akár egy mozi előzetes, betekintést engednek mindabba a csodába, ami a következő két nap Petrában vár majd ránk.
Szállás Kis-Petrában, Beduin táborban.

5. NAP: „PETRA A RÓZSAVÖRÖS SZIKLAVÁROS”
Petra túra első nap

Petra meglátogatása minden jordániai utazás vitathatatlan fénypontja! A titokzatos nabateus nép mintegy kétezer esztendeje a homokkő hegyoldalakba faragta monumentális fővárosát, amely az évszázadok során csaknem teljesen feledésbe merült és elveszett, hogy aztán kalandos körülmények között újra felfedezzék a 19. század elején, mára pedig a világ hét csodájának egyikeként tarthassuk számon. Csoportunkkal két teljes napot szentelünk az egykori elveszett város, és letűnt civilizációjának felfedezésére. Reggeli után elindulunk a város fő útvonalán, áthaladva a Szik hasadékán, megcsodálva Petra jelképét, a Kincstár hellenisztikus homlokzatát. Ezt követően túránk rendhagyó fordulatot vesz, a fő csapásirányt magunk mögött hagyva felkapaszkodunk Petra legszentebb csúcsára, a Magasáldozati-hegyre, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Petra központi részére és a környező hegyekre. A hegyről egy elhagyatott völgybe ereszkedünk le, ahol a legszebb és legkülönlegesebb nabateus sírok bújnak meg. Útközben pihenőt tartunk, hogy elfogyasszuk piknik jellegű, könnyű ebédünket. Délután egy 800 lépcsős vadregényes ösvényen érünk fel a Kolostor monumentális épületéhez, amely a Kincstár mellett Petra második legfőbb csodája. A Kolostortól Petrát a gyönyörű panorámával szolgáló „hátsó úton” hagyjuk el a nap végén, hogy aztán vissza jussunk táborunkba, kipihenve a nap fáradalmait és rápihenve a következőre.
Szállás Kis-Petrában, Beduin táborban.

6. NAP: „ZARÁNDOKÚTON ÁRON SÍRJÁHOZ”
Petra túra második nap – Áron-hegy – Wadi Rum

Kora reggel magunk mögött hagyjuk táborunkat és visszatérünk Petrába, opcionálisan egy másik úton, a Kis-Szik szűk kanyonján keresztül haladva, majd felsétálunk a Khubtah hegy sziklaperemére, ahonnan fentről is megcsodálhatjuk a Kincstárat, melyet épp ekkor borítanak majd fényárba a reggeli nap sugarai. Ezt követően felfedezzük a híres Királysírokat, a sziklaoldalba vájt Színházat, és Petra egykori templomait, valamint főutcáját. Útközben pihenőt tartunk, hogy elfogyasszuk piknik jellegű, könnyű ebédünket. Innen fakultatív programra invitáljuk csoportunkat: útnak indulunk Jordánia legelszigeteltebb szent helyére, a Petra-térség legmagasabb hegyének, az Áron-hegy csúcsára! Erre turista csak ritkán jár, hiszen Petra központjától pár órányi járóföldre fekszik, busz ide nem hoz, csak gyalogtúra vagy állati erő segítségével juthatunk el erre a helyre. A távolság leküzdésében petrai beduin kísérőink, és megbízható, kedves csacsijaik lesznek segítségünkre! Szamárháton jutunk el a hegy lábához, majd egy könnyebb hegyi ösvényen túrázunk fel a csúcsra, 1363 méter magasra. Valódi spirituális élmény elzarándokolni a helyre, ahol az Ószövetség könyvei szerint Mózes testvére, Áron meghalt. Sírjának helyét ma egy 14. századi kis mecset jelöli, melynek kupolájától valódi 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé: nemcsak Petrát látjuk madártávlatból, de a Wadi Araba mélyvölgyét, az izraeli Negev, és az egyiptomi Sínai sivatag egyes részeit is. A hely szellemisége és szentsége mindannyiunk örök élménye lesz. (A programra jelentkezni a helyszínen lehetséges túravezetőnknél, ára kb. 50 USD / fő). Túránk végeztével elutazunk a Wadi Rum sivatagba buszunkkal, majd megérkezünk sivatagi beduin táborunkba az esti órákban. Itt fogjuk elfogyasztani tradicionális beduin vacsoránkat, végül elalvás előtt gyönyörködünk az éjszakai égbolt csillag milliárdjaiban.Szállás Wadi Rumban, Beduin táborban.

7. NAP: „ARÁBIAI LAWRENCE NYOMÁBAN”
Wadi Rum jeep túra – Akaba

Kora reggel megtekinthetjük a napfelkeltét a sivatagban, majd reggeli után 4 órás jeep túra keretében fedezzük fel a Wadi Rum ámulatba ejtő vidékét, vörös homokdűnéi és égbe magasodó homokkő hegyei között haladva. Túránk során megismerjük a sivatag legendás alakjának, Arábiai Lawrence és az arab függetlenségi háború történetét, miközben lehetőség kínálkozik utazni a sivatag hajóin, a tevéken, hatalmas homokdűnét megmászni és olyan természeti látnivalókat megcsodálni, mint például egy sziklahíd. Ezt követően magunk mögött hagyjuk a sivatagot, irány Jordánia egyetlen tengerparti üdülővárosa, a Vörös-tenger mentén fekvő Akaba! Érkezésünk után egyből lehetőség nyílik hajóra szállni fakultatív program keretében, ahol úszhatunk a tenger hűsítő vizében, vagy sznorkellezéssel (felszíni búvárkodás szemüveggel és pipával – ezeket a résztvevőknek a hajón biztosítják) megismerhetjük a színpompás hal – és korallvilágot. (A programra jelentkezni a helyszínen lehetséges túravezetőnknél, ára 50 USD/fő.) Este, vacsora után közös sétát teszünk az akabai bazársoron, ahol belemerülünk az arab vásárlási szokások, az alkudozás fortélyaiba, beszédbe elegyedünk a helyi árusokkal, akik a magyar utazókat különösen nagy szeretettel fogadják!
Szállás Akabában.

8. NAP: „A SZENTFÖLD, JORDÁNON TÚLI OLDALÁN”
Madaba – Nébó-hegy – Holt-tenger

Korai reggeli után magunk mögött hagyjuk Akabát, hogy egy bő 4 órás buszutat megtéve észak felé sivatagi autóúton bibliai tájakra érkezzünk. Elsőként Madabát keressük fel, amely méltán kapta a „mozaikok városa” elnevezést. Emellett pedig a legnagyobb arányban keresztények lakta város Jordániában, és mint ilyen, az országban jelenlévő vallási béke egyik jelképének is tekinthető. A város hangulatos utcácskáin sétálva jutunk el a görög-ortodox Szent György templomba, melynek padlózatán a világhírű, 6. századból fennmaradt, Szentföldet ábrázoló mozaiktérkép maradványait tekintjük meg. Ezt követően a város határában egy mozaik műhelyet keresünk fel, ahol elmélyülünk a mozaikkészítés évszázados praktikáiba. Következő állomásunk az a hely lesz, amely az Ószövetség szerint Mózesnek az utolsó volt: a Nébó-hegy. Állítólag itt halt meg a próféta, és a közelben is temették el. Ahogy egykor Mózes, úgy mi magunk is letekintünk az Ígéret Földjének panorámájára, valamit megtekintjük az emlékére emelt, mozaikokkal díszített templomot. Ezt követően - grandiózus szintkülönbséget áthidalva - a hegy 820 méteres magasságából innen ereszkedünk le Földünk legmélyebb szárazföldi részére, mintegy 420 méterrel a tengerszint alá, a Holt-tengerhez. Elfoglaljuk közvetlen tengerparti szállásunkat, hogy aztán egész délután élvezhessük a lebegés élményét a világ legsósabb tengerében, melyben elsüllyedni lehetetlen, és melynek vize és iszapja egyaránt jótékony, valósággal fiatalító hatású a bőrünknek. A holt-tengeri fürdőzés regenerálja testünket-lelkünket, egyben kellemes és pihentető időtöltés lesz ez jordániai kalandjaink végén.
Szállás a Holt-tengernél.

9. NAP: „HAZAUTAZÁS”
Repülőjáratunk menetrendjének megfelelően várhatóan az éjszakai órákban kijelentkezünk szállásunkról, ahol induláskor átvesszük reggeli csomagjainkat.Irány a repülőtér, búcsút intünk a mesés Jordániának és reményeink szerint életre szóló élményekkel felvértezve hazautazunk menetrend szerinti járattal Budapestre.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Fontos tudnivalók, túra általános jellemzői:
- Programunk műfaja kalandtúra. Túranapokon (2-5. nap) ez gyalogosan napi átlag 12-20 kilométeres távok megtételét jelenti, 150-300 méter szintkülönbségekkel le és fel.
- Programunkat úgy alakítottuk ki, hogy annak utolsó napjai már könnyedebben, pihentetőbben teljenek. Ennek jegyében a 6. naptól a hosszabb túrák átadják a helyüket a tengeri fürdőzéseknek és rövidebb sétáknak, elősegítve a megfelelő regenerációt is hazautazás előtt.
- Célunk, hogy a program valamennyi tervezett túráját a csoport minden tagjával közösen teljesítsük, tapasztalatunk ennek igényét és megvalósíthatóságát mutatja. Ugyanakkor egyes szakaszokon van lehetőség könnyített utakat is választani (pl. petrai napokon)
- Magasáldozati és a Khubtah hegyekre való felkapaszkodás igény szerint kihagyható), mint ahogyan az Áron-hegyi túrát is ezen megfontolásból hagytuk meg fakultatív programként.
- Wadi bin-Hammad kanyon: a túra könnyű, kb. 4 km hosszú, bokáig és térdig érő, kellemes hőmérsékletű patakban haladunk folyami kavicsos, köves talajon. Komolyabb fizikai igénybevétel itt nincs. Vizi cipő, vízi túrára alkalmas ruházat ajánlott.
- Wadi Ghuweir túra: hosszabb szurdoktúra, kb 15 km távval, változó terepviszonyokkal: kavicsos patakmeder, nagyobb kövek, sziklás terepen haladunk, jellemzően több ereszkedéssel, mint emelkedéssel. Túracipő, vízállástól függően vízi túracipő is ajánlott lehet.
- Petrai túrák: az ősi nabateus főváros amellett, hogy világcsoda, történelmi emlékhely és régészeti park, kiváló túraterep, ahol a látnivalókhoz számos kiépített ösvény vezet. A fő útvonalak köves, kavicsos, homokos utak, míg a hegyekre épített, faragott és természetes sziklákból álló lépcsők vezetnek fel. Az általunk meglátogatott csúcsokra 600-800 lépcsős ösvények vezetnek fel, kb. 40-60 perces emelkedőkkel teljesíthetőek.
- FIGYELEM! Jordániai partner irodánk és túravezetőnk fenntartják a jogot, hogy a programtól a helyszíni viszonyok és körülmények függvényében eltérjenek! Az ilyen esetekről, annak okáról és lehetséges alternatívákról természetesen minden esetben tájékoztatják csoportunkat.

További információ

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Fakultatív túra Petrában: szamárháton Áron sírjához: kb. 50 USD / fő
Fakultatív hajókirándulás a Vörös-tengeren: 50 USD / fő

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

Részvételi díj repülővel szállással és félpanziós ellátással, repülőtéri illetéket, transzfereket Jordániában, a magyar nyelvű idegenvezetést, kisméretű kézipoggyászt.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

Sztornóbiztosítás
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.
Vízum
Egyéb személyes kiadásokat.
Belépők kötelező díja egy összegben az egész heti programunk helyszíneire: 115 USD / fő
Kötelezően fizetendő borravalók a helyi idegenvezetőnek és sofőröknek a teljes programra egy összegben: 45 USD / fő
Fakultatív túra Petrában: szamárháton Áron sírjához: kb. 50 USD / fő
Fakultatív hajókirándulás a Vörös-tengeren: 50 USD / fő

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték
Foglalási díj
Vízum

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők kötelező díja egy összegben az egész heti programunk helyszíneire: 115 USD / fő
Kötelezően fizetendő borravalók a helyi idegenvezetőnek és sofőröknek a teljes programra egy összegben: 45 USD / fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
145 €/fő
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Felszerelés ajánló

Kényelmes, bejáratott, zárt túracipő a túrákra, túraszandál a könnyebb sétákra
Túra ruházat, térdnadrág, vékony hosszúnadrág (esetleg lecipzározható szárú nadrág)
Sapka, kalap vagy kendő (UV szűrő anyagú ajánlott)
Vízi cipő és könnyed, gyorsan száradó túra ruházat, esetleg egy törölköző ajánlott a kanyontúrára
Saját vizes kulacsok fokozott hidegen tartó képességgel ajánlottak
Elemlámpa a tábori éjszakákra
Fürdőruha a vörös-tengeri és holt-tengeri fürdőzéshez
Nyitottság és jókedv

Egyéb részletek
Kiutazás: 

A kiutazás repülővel történik.

Tervezett menetrend:
B
udapest – Amman     22:45 – 03:15+1 (érkezés másnap hajnalban)
Amman – Budapest     03:50 – 06:45

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Étkezés: 

A félpanziós ellátás két főétkezést tartalmaz. Ez általában reggeli és vacsora. Az étkezések időpontját a szálloda határozza meg.

Étkezések, italfogyasztás:

Reggeli és vacsora: a hét során valamennyi szálláshelyünkön végig félpanziós ellátásra szól a foglalásunk
Reggeli mellé mindenhol jár kávé, tea, gyümölcslé, víz
Vacsora mellé az italfogyasztás külön térítés ellenében elérhető
Ebéd: az aktív túrázással töltött napokon (2-5. nap), ahol napközbeni étkezési helyszín nem elérhető, a program ára tartalmaz egy könnyű, piknik jellegű ebédet, amit a túra egy-egy árnyékos, kellemes helyszínén fogyasztunk el.
Ivóvíz: csapvíz sehol sem iható Jordániában, szénsavmentes ásványvíz vásárlása mindenhol elérhető
Alkohol: iszlám ország lévén alkohol nem mindenhol érhető el egyenlő mértékben. Szálláshelyeink többségén vacsora mellé, vagy modernebb, turisták által sűrűn látogatott helyeken külön erre szakosodott üzletei kínálnak alkoholos italokat.
Ételek higiéniája: Jordániában arab országok viszonylatában ritkán fordulnak elő komolyabb gyomor-és bélpanaszok étkezés következtében. Jól bevált gyógyszereink mellett a magunkkal hozott, jóféle házpálinka segíthet emésztőrendszerünk akklimatizálásában

Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!