8 napos körutazás lappföldön

Lappföld és az Északi fok - Repülővel Éjféli napsütésben Európa legészakibb pontján

8 napos körutazás Lappföldön

Fedezze fel a hamisítatlan, természet adta szépségeket Norvégia páratlan vidékein. Gyönyörködjön a fjordok érintetlen, egyedülálló élményt nyújtó környezetében és látogasson el Északi Fokra.

Alapár tartalmazza

Utazást repülővel, a program alatt autóbusszal és komphajóval, belépőket, a szállást félpanziós ellátással, magyar nyelvű idegenvezetést, valamint az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

A baleset betegség és poggyász biztosítást, az egyéb étkezéseket, a fakultatív programokat, a repülőtéri illetéket. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
Minimális létszám: 20 fő
Program: 

1. nap: Budapest – Rovaniemi
Elutazás Budapestről menetrend szerinti repülőjárattal a finn Lappföld fővárosába, Rovaniemibe. A város néhány km-re fekszik az Északi-Sarkkörttől a Kemijoki és az Ounasjoki folyók találkozásánál. A II. Világháború után Alvar Aalto építész tervei szerint újjáépítették a várost. Szállásunk Rovaniemiben lesz, ahol vacsorával várnak bennünket.

2. nap: Rovaniemi és a Mikulásfalva, látogatás egy rénszarvasfarmon (260 km)
Reggeli után rövid városnézést követően az Arktikum nagyszerű kiállítása vezeti be az érdeklődőt észak különleges világába, valamint a számik ősi kultúrájába és mindennapi életébe. A Sarkkörön felkeressük „Mikulásfalvát”, ahol találkozhatunk magával a jóságos Mikulással. Míg figyelmesen hallgatja az elébe járuló kicsik és nagyok kívánságait, aközben a segédei elkészítik a közös fotókat, melyeket életre szóló emlékként meg is vásárolhatunk.  A Mikulás hivatalos postahivatalában feladhatjuk karácsonyi jókívánságainkat szeretteinknek. Pihenőnket követően fenyő- és nyírfaerdők mentén Sodankylä felé haladunk tovább. A vidék az aranymosókról vált híressé. Ezt a tevékenységet közel egy évszázada űzik a lappok. Lappföldi utunkat észak felé folytatjuk, egyre többször találkozhatunk az út szélén legelésző rénszarvasokkal. Látogatást teszünk egy igazi rénszarvas farmon (belépőjegy), ahol tradicionális népviseletbe öltözött számik mesélnek életükről, a rénszarvastartás szokásairól, különös fortélyairól. Óriási élmény etetni és megsimogatni ezeket a nagyszerű állatokat.  Szállásunk az Urho Kekkonen Nemzeti Park határában fekvő Saariselkä vidékén lesz vacsorával.

3. nap: Az Inari-tótól a Nordkapp-ig (460 km)
Reggeli után elutazunk Saariselkäból az Inari-tóvidékre. Az Inarijärvi Finnország legnagyobb tava, melyben mintegy 3000 sziget található. Fakultatív ajánlatunk: élményteli hajózásban lehet részünk az elbűvölő szigetek között. A tavat keleti irányban Oroszország határolja. A vidék jelentős rénszarvas terelő terület, így ha szerencsénk van, találkozhatunk is velük. Norvégia felé egyre változatosabb tájon haladva továbbra is a tajga kíséri az utunkat. Karigasniemin áthaladva érjük el a norvég határt, ahonnan Karasjokba érkezünk.  Ez a nagyon fontos számi település a norvégiai lapp közösség központja, ahol keverednek a nyelvek és a kultúrák. Tipikus északi, fjordokkal kísért tájon utazunk, a Kä-fjord és a Porsanger-fjord mellett elhaladva érünk utunk legészakibb településére, Honningsvägra. Itt elfoglaljuk a szállásunkat, majd elindulunk utazásunk csúcspontja felé, az Északi-fokhoz. Tiszta idő esetén – július végéig – itt még éjfélkor is gyönyörködhetünk a horizont felett tündöklő napkorong és a Jeges-tenger látványában. Ezért a felejthetetlen élményért és hangulatért érkeznek ide turisták tízezrei (belépőjegy). Utasainknak lehetőségük van (felár ellenében) „Északi-fok bizonyítvány”-t kapni emlékbe.  A hatalmas üvegcsarnokból (időjárástól függően) egyedülálló kilátásban lehet részünk. Jó idő esetén a 300 méter magas sziklapárkány széléről csodálhatjuk a páratlan panorámát. A látogatóközpont vetítőtermében fantasztikus film mutatja be az itt élő emberek életét és a természet évszakos változásait. Ajándékvásárlásra és étkezésre is van lehetőség. Az éjszakai órákban indulunk vissza a szállodába.

4. nap: Az altai sziklarajzok (640 km)
Megreggelizünk, majd az észak-norvég lappföldön, vad tundravidéken utazunk déli irányban Alta felé. A szép fekvésű város kultúrtörténeti szempontból világhírű régészeti parkja az UNESCO világörökség része. Fakultatív ajánlatunk: (belépőjegy) gyönyörű természeti környezetben vezető ösvény mentén tekinthetők meg a prehisztorikus kori sziklarajzok (a legrégebbiek több, mint 6000 évesek), melyek az északi civilizációk korai  időszakából ábrázolnak hétköznapi és vadászjeleneteket, hajókat, és rituális, sámánisztikus ceremóniákat. Altát elhagyva Tromsø felé fordulunk és Norvégia északi részének varázslatosan szép, csipkés fjordjai mentén utazunk. Ahol pedig az országút elfogy … ott kompra szállunk. Este láthatjuk Észak-Norvégia legjelentősebb városát, egy hatalmas hegytömb, a Tromsdaltind által védett fjord-parti Tromsøt. Szállásunk a városban vagy a környékén lesz, ahol meleg vacsorával várnak bennünket.

5. nap: Tromsø – Lofoten-szigetek (420 km)
Reggeli után frissítő reggeli sétát teszünk Tromsø városában. Kikötőjéből számos sarkvidéki expedíció vette kezdetét. Erre emlékeztet a Déli-Sark meghódítójának, Roald Amundsennek a szobra is. A modern „Északi Katedrálistól” folytatjuk autóbuszos utunkat. Lélegzetelállító tájban gyönyörködhetünk, ahogy a fjordok, vad fjellek, jég formálta, meredek oldalú hegyek feltűnnek az ablakunkban.  Az újonnan megépült, tengeri szigeteket összekötő úton (LOFAST) – többszöri fotószünet beiktatásával – a Vesterålen-szigetek érintésével a páratlan szépségű Lofoten-szigetcsoport központi városába, Svolvaerbe érkezünk, ahol a vacsoránk és a szállásunk lesz.  

6. nap: Lofoten-szigetek (190 km)
A Lofoten-szigetcsoport egyedülálló elhelyezkedésének köszönhetően a természet szépségének parádés kavalkádjával ejti rabul az ide látogató turistákat. A tengerből alig kilátszó apró sziklarések százai mellett a nagyobb szigetek a tengerszintről induló, sokszor ezer méter közelébe emelkedő magas hegyeket hordoznak. A csúcsok, a hegygerincek pusztuló formavilága legendák, mondák születésének voltak az ihletői. A parton festői halászfalvak sorakoznak, melyek szigetről szigetre terjeszkednek tovább. A településrészeket hidak fűzik egymáshoz. A szigetvilág már a viking kortól kezdve a tőkehal halászat központja. A máig fontos megélhetési forrás jellegzetességeivel lépten-nyomon találkozhatunk. A kopár sziklahátakon felépített halszárító emelvények, a parton ringatózó halászbárkák, a part mentén sorakozó színes halászkunyhók az ősi foglalkozás élő bizonyítékai. Egyes falvakban kis múzeumok segítenek felidézni a vidék múltját, jobban megérteni a jelenét.  Az idilli hangulat látványa festők vásznára kívánkozik. Itt tartózkodásunk alatt megtekintünk néhányat a leglátványosabb halászfalvak közül (Kabelvåg, Henningsvær), az érdeklődőknek megmutatkozik a fából készült monumentális „Lofot Katedrális”. Svolvaerben lehetőség lesz vásárlásra. Délután Norvégia talán legszebb hajóútja vár ránk. A Vestfjord vizéről visszatekintve is megtapasztalhatjuk, hogy a környező szilafalak minden napszakban másképp csillognak. Kikötés után káprázatos szépségű autóbuszos utazás vár ránk. Késő este érkezünk Narvikba, a szálláshelyünkre. Vacsora.

7. nap: Narvik – Kiruna – svéd lappföld (360 km)
A két város életét több mint egy évszázada a vasérc köti össze. Reggeli után rövid frissítő sétát teszünk a norvég vasérckikötő központjában. Számos háborús emlék tanúsítja, hogy a városban és környékén a második világháború alatt a legkeményebb harcok dúltak észak kulcsának megszerzéséért. Norvégiától itt búcsúzunk, utunkat Svédország felé folytatjuk. A Torneträsk-tó partján haladva az Abisko Nemzeti Park érintésével a legfontosabb észak-svédországi bányavároshoz, Kirunához érkezünk. A környék vasérce és egyéb ásványkincsei tették Svédországot oly gazdaggá. A városhoz közeledve már jól érezhető, hogy eltávolodunk a Skandináv-hegyvidék vonulatától. Kellemes meglepetést okoz az iparváros bájos arculata. A városnézés után a svéd lappföld lankás tájain érkezünk el a Tornio-folyó vidékére. Nehéz elképzelni, hogy ezen, a nyáron oly szelíd vidéken épül fel minden télen Jukkasjärvi  világhírű jégszállója. Napunk további részében is az északi világ egy másik arcát tárja elénk az erdős, békés lappföldi táj, pisztrángozóival, rénszarvascsordáival, elszórt színes faházaival és a háborítatlan nyugalomban élő kis településeivel. Szállásunk is egy csendes kisvárosban Tärendöben lesz.

8. Övertorneå (Pajala) – Rovaniemi – Budapest 110 km (170 km)
Reggeli után utunk utolsó szakasza következik. Visszatérünk Finnországba, Rovaniemibe, ahonnan menetrendtől függően hazarepülünk Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» Norvégia - Kovács Attila, 2017. november. 06
» Fjallraven Polar Expedíció - Kutyaszánozás - Kramer Zsolt, 2016. május. 08
» Norvégia vadregényes tájain - Kovács Attila, 2015. október. 10
» A 14 szigetre épült főváros: Stockholm - Explorer World, 2013. október. 17
» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 10
» Stockholm és nevezetességei - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 04
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Fakultatív programok 15 főtől indulnak.
Alta sziklarajzok (belépő a helyszínen)
Hajózás az Inari tavon
Nordkapp belépőjegy és Nordkapp bizonyítvány (előre jelezni kell)
Rénszarvasfarm belépő

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Utazást repülővel, a program alatt autóbusszal és komphajóval, belépőket, a szállást félpanziós ellátással, magyar nyelvű idegenvezetést, valamint az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

A baleset betegség és poggyász biztosítást, az egyéb étkezéseket, a fakultatív programokat, a repülőtéri illetéket. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték.
Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők és jegyek, további étkezések személyes kiadások.

Alta sziklarajzok (belépő a helyszínen): 95 NOK
Nordkapp belépőjegy és Nordkapp bizonyítvány (előre jelezni kell): 45 Euro
Rénszarvasfarm belépő: 15 Euro

Belépők és jegyek tájékoztató árai: 200 NOK
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 50 NOK
 

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulás előtt 30 napon belül történő foglalás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbuszaink komfortja minden igényt kielégítenek és az alábbi szolgáltatásokat biztosítják az Ön kényelmes és kellemes utazásához:
- automata klímaberendezés
- kényelmes karfás, dönthető és kihúzható ülések
- az ülések felett pakolási lehetőség
- Büfé: hűtött italok, meleg kávé és leves  (egyes típusoknál ezen szolgáltatások részben nem biztosítottak)
- CD/DVD video és hanganyag lejátszási lehetőség
Szakképzett gépkocsivezető kollegáink segítik Önt a le- és felszállásban és természetesen a csomagok ki- és bepakolásában.

A program „alapútvonalán” túlmenően az alábbi településekről van lehetőség ingyenes transzfer igénylésére:

A program indulásától számított 10 napon belül a transzfer igénylése vagy a már megrendelt szolgáltatás módosítása csak 10 000 Ft/fő (retúr) felár ellenében lehetséges.
Figyelem!
A transzfer legkésőbb 72 órával indulás előtt foglalható, 72 órán belül felár ellenében sem tudjuk biztosítani a szolgáltatást.

1. Gyula-Békéscsaba-Orosháza-Hódmezővásárhely-Szeged útvonalon
2. Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszaújváros-Füzesabony-Gyöngyös-Hatvan-Gödöllő útvonalon
3. Pécs-Szekszárd-Paks-Dunaföldvár-Dunaújváros útvonalon
4. Veszprém-Székesfehérvár-Budaörs útvonalon
5. Győr-Tata-Tatabánya útvonalon

Füzesabony, Hatvan, Paks, Dunaföldvár és Dunaújváros tekintetében létszám függvényében tudunk a belvárosban fel- és leszállítani (kis létszám esetén a gyűjtő transzfer a város mellett elhaladó autópálya közeli helyszínen (benzinkút, parkoló) veszi fel és rakja le utasainkat.)

A programok első és utolsó napja szerinti időszakra foglalásonként (!) egy személyautó részére ingyenes parkolási lehetőség igényelhető Budapesten.
A program indulásához számított 10 napon belüli megrendelés esetén az parkolás megrendelése csak felár ellenében lehetséges (ezen ár a napok száma alapján változik – kérjen információt elérhetőségeinken).

Szállás: 

7 éjszaka *** szállodában 2 ágyas szobákban: Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!