Északi-sarkkör túra

12 napos körutazás Lappföldön

Lappföld, az Északi sarkkör világa túlságosan szép és rejtőzködő ahhoz, hogy 40-50 fős csoportokban érkezve átfussunk tájain. Különleges természeti szépségei nem érhetőek el 5 perc sétával a buszparkolókból vagy a zajos ajándéküzletek bazársoraiból (mert ilyenek itt nincsenek...)

Alapár tartalmazza

Szállást, reggelis ellátást, programokat a leírtak szerint, magyar idegenvezetést, belépőket és a nemzeti parki illetékeket.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és az illetéket, útlemondási biztosítást (1,5%), elvárt borravalót (helyszínen fizetendő), baleset, betegség és poggyászbiztosítást.

Hossz: 
12 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap: Elutazás Rovaniemibe
Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren. Elrepülés Helsinkibe, majd átszállással megérkezés Rovaniemi-be. Látogatás a méltán nagyhírű Arktikumban. A kiállítások az Északi sarkvidék növény és állatvilágát; a számik (lappok) és Földünk más sarkköri népeinek életét; az Aurora borealis-t és más, az Arktiszon megfigyelhető természeti jelenségeket mutatnak be, rendkívül színvonalas kialakítással. Az Alvar Aalto tervei alapján újjáépített, rénszarvas agancs alaprajzú, 35.000 lakosú modern város nevezetességeinek megtekintése. Időtől függően látogatás Napapiiri-ben az Északi sarkkörön, a tajgában rejtőző szánhúzó-kutya parkban. Ismertető a nagyszerű kutyákról. Rövid látogatás Mikulásnál – képeslap feladási lehetőséggel. Éj Rovaniemi-ben.

2. nap: Sápmi tájain; a svédacél sztorija
Az Északi sarkkör magunk mögött hagyása után indulás a messzi északra. Ritavaara városkájánál átkelés a Torneälven folyónSvédországba. Vázlatos ismertető Sápmi (Svéd Lappföld) természeti és társadalmi viszonyairól. Utazás Kirunába, az ország leghíresebb vasércbányáinak városába. Látogatás az LKAB bánya felszíni egységében, majd a 20.000 km2 méretű, szinte lakatlan megye turisztikai látogatóközpontjában. Utazás a jégvájta Torneträsk tó déli partján az Abisko Nemzeti Park bejáratához, sétákkal és fényképszünetekkel a legszebb szakaszokon. „Svédország teteje” a Sareks Nemzeti Park az utolsó jégkorszak idején tönkössé csiszolt hegyvidékének bemutatása. A szállások elfoglalása a verőfényes esti órákban. Éj az Abisko Nemzeti Parknál.

3. nap: Az éjféli nap és a Skandináv-hegység
Egész napos séták az Abisko Nemzeti Parkban, ismertetővel a Skandináv-hegység természetföldrajzáról és élővilágáról. Séta az Abiskojokk folyó torkolatánál, majd kanyonja peremén, lemming illetve sarki róka kereséssel. Szerencsés estben a Torneträsk partján legelésző jávorszarvasok fotózása. Feljutás az 1.169 m magas Njuolja-hegy tetejére. Jó látási viszonyok esetén Lappföld kapuja a Lapporten fényképezése. A tajga és a tundra növényzetének összehasonlítása. Késő délutáni visszatérés a szálláshelyre, szabadidő. Az éjféli nap fakultatív fotózása. Éj az Abisko Nemzeti Parknál.

4. nap: Narviktól a Lofoten-szigetekig
Reggeli megérkezés Riksgränsen nyári sí-központjánál Norvégiába. Leereszkedés a hófödte fjellek vidékéről az Ofot fjord déli partján épült Narvik kikötővárosába. Kiruna 14.000 lakosú jégmentes kikötője a svéd acélexport legfontosabb logisztikai központja, a II. Világháború talán legfontosabb norvégiai hadszíntere volt. Rövid séta a modern belvárosban, majd utazás Skarberget kikötőjébe. Átkelés a Tysfjord kristálytiszta vizén, majd utazás a Hamarøy-félsziget öblöktől szabdalt partvidékén, fényképszünetekkel a legszebb helyszíneken. 2 órás hajózás Skutvik kikötőjéből a drámai szépségű Lofoten-szigetekre. Hajózás közben ismerkedés a Vestfjord vizeiből falszerűen kiemelkedő, csipkézett hegycsúcsokkal koronázott szigetvilág természetföldrajzi sajátosságaival. Ismertető a sziget körüli vizek páratlan halgazdagságával, a téli időszakban szervezett kardszárnyú delfin és bálna lesek menetével. Koraesti megérkezés Svolvaer városába. Látogatás a szigetvilág turisztikai információs központjában, majd pihenő a szállodában. Éj Svolvaer-ben.

5. nap: A festői Lofoten; Vikingek földjén
A hihetetlen formakincsű Svolvaergeita (Svolvaeri kecske) szikla fényképezése (lentről…) majd utazás Kabelvåg városkájába. A Lofoten Akvárium fakultatív megtekintése, rövid szabadidő. Látogatás Norvégia második legnagyobb fatemplomában, majd indulás „Lofoten Velencéjébe”, a meseszép Henningsvaer városkájába. Közös séta, közben történetek az Izlandot, Grönlandot – sőt az Újvilágot is felfedező vikingekről. Látogatás Lofotr Vikingmúzeumában: A rekonstruált 83 m hosszú (!) főnöki rönkház és skanzen végigjárása. Délutáni séták Hamnøy és Reine festői halászfalvaiban, majd megérkezés a szigetvilág legdélebbi lakott csücskébe, Å városába. Az óriás sziklákon épült, ma is aktív rorbu-k (viking halászházikó) fotózása. Látogatás a Norvég Halászmúzeum skanzenben, majd séta a falu végén található kempingig: A Verne Gyulát is megihlető Moskenesstraumenn-örvény és a Vaeroy-sziget vizeinek fotózása. Visszautazás az esti órák verőfényében Svolvaer városába. Éj Svolvaer-ben.

6. nap: Utazás az Arktisz kapujáig (Napi távolság: 430 km)
Reggeli indulással utazás a Hadselfjord déli partján, a Vesterålen-szigetek látványával a szárazföldig. Vezetés a Salangsdalen völgy festői útvonalán, fényképszünetekkel a fjellek és hegyóriások kilátópontjainál. Bardudalen környező hegyeinek fényképezése, rövid sétákkal a legszebb bércekre. Útközben történetek a legfontosabb norvég sarkkutatókról (Fridjof Nansen és Roald Amundsen munkássága), illetve az „Arktisz kapuja” Tromsø városának kialakulásáról. Megemlékezés a Tromsø-be befutó 1872-1874. évi Osztrák-Magyar Északi-sarki Expedíció eseményeiről. Koraesti megérkezés az északi szélesség 70º fokán épült, hófödte hegyekkel körbeölelt – s Földünk legészakibb egyetemi városába. Látogatás Amundsen szobránál, majd az Arktiszi Katedrálisban. Bejelentkezés a hotelünkbe, fakultatív sörözés. Éj Tromsø-ben.

7. nap: Jégmezők, gleccserek, fjordok
Délelőtti látogatás a Polar (Sarkvidék) Múzeumban, külön tekintettel a sarkvidéki felfedezők kiállítási anyagaira. Rövid szabadidő, majd a Polaria (Arktisz Központ) akváriumainak megtekintése, filmvetítéssel a Spitzbergákról és a téli Aurora Borealis megfigyelésekről. Utazás az Ulssfjord partjához, átkelés komppal a Lyngen-félszigetre, Észak-Norvégia máig is leginkább eljegesedett területére. A Jaegervasstind (1.668 m) és a Jiekkevarre (1.833 m) fjordokból kiemelkedő csúcsainak és jégmezőinek fényképezése. Ismerkedés az utolsó jégkorszak fontosabb szakaszaival és a jég jelenlegi felszínformáló munkájával. Késő délutáni vezetés a Lyngen fjord keleti partján, rövid fényképszünetekkel. Esti megérkezés a Kvaenangsfjellet csodálatos tengeri és szárazföldi panorámákat nyújtó felföldjére. A részben hó- és jégfedte szigetek és vonulatok fotózása. Fakultatív túra lehetőség a hotelünk feletti tundrákra. Éj a Kvaenangsfjellet platón.

8. nap: Finnmark (Norvég Lappföld) rénszarvasai; Royal & Ancient Polar Bear Society
Reggeli indulással utazás északra a Finnmarksvidda fennsík tengerparti tundráin át. Alta városába. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló ősi sziklarajzok megtekintése és fotózása. Továbbutazás a Stokkedalen völgy tundravidékén, fotószünetekkel a felbukkanó rénszarvascsordákkal történő találkozásokkor. Ismerkedés az Arktisz szelidített és vad (karibu) rénszarvas állományával, Szibériától – a Spitzbergákig. Kvalsundnál megérkezés Kvaløya-szigetére, majd utazás annak északi csücskébe, Hammerfest városába. Csoportkép készítése az óriás jegesmedve emlékműnél, majd rövid séta a belvárosban. Megérkezés a Királyi Jegesmedve Társaság (Royal & Ancient Polar Bear Society) székházába, felkészüléssel a felavatásra. A székház és kiállításainak megtekintése, majd ünnepélyes csatlakozás a társasághoz. Isbjörn (jegesmedve norvégul) diplománk és okmányaink átvétele, koccintás pezsgővel. Bejelentkezés a szállodába. Whiskey koccintás sok jéggel, felkészülés kontinensünk legészakibb pontjának meghódítására. Éj Hammerfest-ben.

9. nap: Nordkapp
Reggeli indulás Európa legészakibb, országúton elérhető pontjára. Fotószünetek és séták az út mellé települt számi (lapp) családok sátrainál. Vásárlási lehetőség a lapp kézműves termékekből (agancs, szőrme, fa). Utazás a Porsangen fjord sziklás, meredek partjain Skuohtanjárga-félszigetének északi pontjára. Átkelés Magerøya-szigetére a tengeralatti alagúton. Rövid séta és vásárlási lehetőség Honnigsvåg halászvárosában. Délutáni megérkezés a Nordkapp (Északi-fok) látogatóközpontjába. Csoportkép készítése az éjféli napban fürdő fémglóbusznál, majd a kiállítások és filmek megtekintése. Nordkapp 71°1021”É okleveleink átvétele, majd 1-2 órás séta a 307 m magas plató peremén, alattunk a morajló tengerrel. Rövid ismertető az előttünk elterülő Barents-tenger és a Jeges-tenger élővilágáról – illetve a tőlünk is északra lévő Ferenc József-földről, illetve a Spitzbergákról. Szabadidő – majd ünnepi pezsgőnk elfogyasztása, áldomások közepette… Visszaindulás délre a hajnali órákban. Az éjszakát nem szállodában töltjük, hanem sétával és programokkal az éjféli nap fényében.

10. nap: A lappok földjén és fővárosában
Utazás délre a Porsangen-fjord nyugati oldalán, fényképszünetekkel. Ismertető a számik (lappok) önkormányzati rendszeréről, mindennapi életükről. Rövid „városnézés” Lakselv házikóinál, vásárlási lehetőséggel a lapp rénszarvas termékekből. Utunk folytatása Karasjok-ba (lappul Kárásjohka) Finnmark fővárosába. Látogatás a Számi Parlamentnél, majd a Számi Múzeumban. Részletes betekintés a különleges északi nép életébe. Séta a Számi Parkban, illetve az 1807-ben átadott templomnál – Norvég Lappföld legrégebbi templománál. Délutáni bejelentkezés a hotelünkbe. Szabad program és kiadós pihenő. Korai nyugovóra térés. Éj Karasjok-ban.

11. nap: Inari-tó (Aanaarjävri) a lappok szent tava (Napi távolság: 470 km)
Reggeli átkelés az Inarijoki folyón Sápmi-ba, a Finn Lappföldre. Utazás az Inari-tóhoz, Finnország harmadik legnagyobb tavához. A több mint 1.000 km2 méretű, novembertől – júniusig befagyott tó szigetein és fenyveseiben a rövid sarki nyár alatt virágzik az élet. Virágos láprétek, s megannyi vízimadár varázsolják színessé az északi vadont, az állandó napsütés hatására a tó vize strandolásra is alkalmas. Rövid nézelődés az 550 lakosú Inari városában, majd látogatás a Siida Múzeumban (Lapp Múzeum). Rövidke utazás Kittila irányába az Inarin Porofarmi rénszarvas farmra. Ismerkedés testközelből a tundra szarvasaival. Séták az óriási tó partján, fakultatív strandolási lehetőséggel. Folyamatos utazás délre a finn tajgán át, rövid fotószünetekkel. Útvonal: Ivalo – Peurasuvanto – Sodankylä – Yli-Nampa. Az Északi sarkkör átlépése - immár déli irányba – Olkkajärvi-nál, majd esti megérkezés Rovaniemi-be. Bejelentkezés a hotelbe, Finlandia kóstoló, a látottak, megéltek értékelésével. Éj Rovaniemi-ben.

12. nap: Hazautazás
A menetrendtől függően hazarepülés Budapestre.

Figyelem! A csoport a Nordkapp–on 1 éjszakát nem szállodában tölt, hanem sétával és programokkal az éjféli nap fényében.

Kapcsolódó cikkek

» Dalsland – Svédország Nils Holgerson nyomában - , 2018. május. 13
» Norvégia: hűsítő utazás a fjordok földjén - Kovács Attila, 2018. január. 08
» Norvégia - Kovács Attila, 2017. november. 06
» Fjallraven Polar Expedíció - Kutyaszánozás - Kramer Zsolt, 2016. május. 08
» Norvégia vadregényes tájain - Kovács Attila, 2015. október. 10
» Norvégia hegyei között... - Kovács Attila, 2015. április. 28
» Napfelkelte Norvégiában - Kovács Attila, 2013. december. 16
» A 14 szigetre épült főváros: Stockholm - Explorer World, 2013. október. 17
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást, reggelis ellátást, programokat a leírtak szerint, magyar idegenvezetést, belépőket és a nemzeti parki illetékeket.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és az illetéket, útlemondási biztosítást (1,5%), elvárt borravalót (helyszínen fizetendő), baleset, betegség és poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás
Elvárt borravaló.

Helyszíni költségek leírása: 

Borravalók, további étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülővel, menetrend szerinti járatokkal átszállással, a helyszínen kisbusszal.

Szállás: 

Háromcsillagos szállodákban, kétágyas szobákban.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz.
Időjárás: 
Norvégia déli részén nyáron 20, télen -2, északon nyáron 13, télen -5 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be. Nem javasoljuk a régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazást. A norvég hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!