A Szahara bűvöletében

10 napos körutazás Egyiptomban

Utazásunk a piramisok árnyékától - a Nagy Homoktenger dűnéin át - a Nílus völgyéig kíséri végig a világhírű magyar sivatagkutató életét, felfedezéseit. Ismerje meg a Szahara és Egyiptom titkait, Magyarország első és talán egyetlen 2013. évi sivatagkutató utazásán.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

szállás 9 éjszakára félpanziós ellátással, repülőjegyek Budapest - Kairó - Budapest útvonalon, repülőtéri transzferek, szervizdíj, vízumdíj, útlemondási biztosítás, beépített programok magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Részvételi díj nem tartalmazza

adók és illetékek, belépődíjak: kb. 190 USD/fő, utasbiztosítás.

Hossz: 
10 nap

Szállás

 7 éjszaka szállás színvonalas hotelekben, 1 éjszaka sátorban, 1 éjszaka vonaton. A szálloda csak felnőtt utasokat fogad!

Program: 

1. nap: Kairó a Városok Anyja: Kora délutáni találkozás a Liszt Ferenc B. terminálon. Elutazás az EgyptAir menetrend szerinti járatával Kairóba. Koraesti érkezés, majd utazás a szállodába. Az utazás alatt ismertető a 17 milliós keleti metropoliszról, az arab világ központjáról. A Nílus két partján fekvő város egyszerre ad otthont a legmodernebb acél-üveg felhőkarcolóknak és omladozó bádogvárosoknak. Ismertető Amr ibn Al As arab seregeinek hódításáról (640-642) és Fustat, Kairó őse megalapításáról. Bejelentkezés a gízia piramisok szomszédságában lévő Oasis Hotelbe. Közös vacsora, majd az oázis szuptrópusi növényritkaságainak fotózása, illetve fakultatív vízipipa kóstoló, zenével. Szállás Kairóban.

2. nap: A piramisok titkai: Egész napos program a három legismertebb, UNESCO világörökségi védelem alatt álló, ókori piramisterületen: Gíza óbirodalomi piramisainak megtekintése (Kheopsz, Khefrén, Menkauré piramisai). Séták és fényképezés a három piramis körül. Rövid pihenő a piramisok feletti panoráma pontnál, vásárlási lehetőséggel. A dromedárok (egypúpú tevék) és lovas-fogatok fényképezése. Fakultatív látogatási lehetőség a három piramis valamelyikében. Séta és fényképezés az Istenkirályok örök nyugalmát őrző Szfinx-nél és a lábai előtt elterülő Völgy-templomban. Bemutató és vásárlási lehetőség egy papirusz üzemben, majd utazás Szakkarába, az ősi Memphis halotti városába. Az Imhotep által Dzsószer fáraónak emelt (Kr. e. 2667-2648) lépcsős piramis fényképezése. Séta Unas majd Userkaf piramisai, illetve a III. dinasztia 14 fáraójának piramismaradványai körül. Nyitvatartás esetén látogatás Ptah isten kultikus bikáinak (Apis bikák) sírjainál a Serapeumban, majd ezt követően a Ptolematidák idejéből származó „Filozófusok Körénél””. Délutáni továbbutazás Dahsur fenséges piramisaihoz. A terület 1996-ban nyílt meg a látogatók előtt, a csodálatos építmények körül egyelőre nagyon kevés a turista. Látogatás Szofru fáraó (Kr.e 2613 – 2589) Vörös Piramisánál, majd a piramis belsejében: Lejutás a 63 m mély, szűk járaton át a 12 m (!) belmagasságú halotti kamrákba. Továbbutazás a hatalmas Hajlott Piramishoz. A rendkívüli épségben megmaradt, csiszolt borítások és a végtelen sivatag fényképezése. Koraesti visszaérkezés a Mameluk kori (1250 – 1517) Khan el Khalili bazárhoz. Teázás, illetve időtől függően látogatás a Szájjid al Husszein mecsetben, az Iszlám Világ egyik legszentebb helyén, ahol Mohamed unokájának fejét őrzik. Engedély esetén a Szent sír fényképezése. Szállás Kairóban.

3. nap A Szahara és a Líbiai-sivatag; A valódi Angol beteg: Kora reggeli indulás az al Bahríjah Oázisba. Útközben ismerkedés a Szahara természetföldrajzával és a Líbai-sivatag kialakulásával. Igaz mesék, utazásunk hőse, az „Angol beteg”, Almásy László egyiptomi életéből. Fényképszünetek és rövid séták a legkülönlegesebb sivatagi tájakon. Megérkezés az al Bahríjah Oázisba északról, a Jabal-Gurabi hegynél. A 2.000 km2 területű mélyedés a Közép-Birodalom idejétől a Római birodalom hanyatlásáig rendkívül jelentős szőlő és bortermelő vidék volt. Az oázis központja Bawiti, a város nyugati oldalán ma is számos hagyományos, sárból épült utcasor látható. Bejelentkezés a hotelbe, rövidke pihenő. Látogatás az Arany Múmiák Múzeumában, majd a Kasr Sleim sírkamrában. A pálmaligetek és ültetvények fényképezése után látogatás Mahmoud el fazekas múzeumában. Látogatás a Bir ar-Ramla és Bir al-Ghaba forróvizes forrásoknál. Rövid séta a Piramis-hegynél, ahol az ország legkorábbi dinoszaurusz csontjait találták. Napnyugta előtt vezetés az Angol-hegyre (Gabal el Anglis), ahonnan a legszebben fényképezhető az oázis panorámája. Késő esti fürdőzés „saját forrásunkban”, a hotelben. Szállás az Al Bahríjah oázisban.

4. nap: A Fekete- és Fehér sivatagok természeti csodái; A perzsák eltűnt hadseregének legendája: Kora reggeli átszállás buszunkból terepjáróinkba. Utazás Nagy Sándor templomának romjaihoz, majd indulás a Sahara Suda (Fekete Sivatag) vidékére. A tektonikai törés mentén kialakult apró fekete vulkáni kúpok törmeléke szénpor-szerűen borítja be a felszínt, számos egyedi felszínformával, mint például a Gebel Gala Siwa (a Siwába tartó karavánok kilátópontja) vagy a Gebel az-Zuqaq (a narancssárga és vörös csíkos mészkőtömb). Felkapaszkodás a legszebb kilátást nyújtó csúcsokra, fényképszünetekkel. Továbbutazás délre, a Sahra al-Beida (Fehér Sivatag) területére. A szél formálta csúcsok és különleges formációk fényképezése. Séta a Crystal Mountain kvarckristály tömbje körül, majd áthaladás a Naqb as-Sillim (Csillagok átjárója) szoroson. Késő délutáni látogatás Ain Della homokdűnéinek vidékén. A Nyugati-sivatag homokja itt nyelte el Kambüzész perzsa nagykirály seregét Kr.e. 525-ben, tervezett shíwai hadjárata elején. Esti érkezés az al Farafra oázis közelébe. Táborhelyünk elfoglalása. Vacsora után fakultatív whisky kortyolás, beszélgetéssel Széchenyi Zsigmond „Hengergő homok” c. művének legmókásabb sztorijairól. Szállás sivatagi táborban, sátorban.

5. nap: Sivatagi erődök homokján: Ismerkedés a Nagy Homoktenger (Great Sand Sea) természetföldrajzával. A líbiaiak és beduinok által lakott Farafra oázisnak 1960-ig 8 db bővizű természetes forrása volt. Mára több mint 100 db kútja működik, s a felszínre hozott vízzel oliva, datolya, guava, füge és narancs ültetvényeket művelnek. Qasr al-Farafra középkori erődje már az 1800-as években elnéptelenedett, ennek ellenére a körülötte álló ősi utcácskák ma is rengeteget elárulnak a letűnt idők ősi építészeti sajátosságairól. Látogatás a Bir Sitta kénes melegforrásnál. Továbbutazás a Szahara kő és homoksivatagában az ad Dakhilah oázis irányába, fényképszünetekkel a legfestőibb pontokon.

Dakhilah a Szahara egyik legősibb lakott területe. A datolya, mangó és rizs ültetvények között megbúvó vályogból épített városkák sokszor prehisztorikus romokra települtek. Az oázis lakói közül ma is többen hagyományos kézművességből élnek, virágzik a pálmalevélből történő fonás. Koraesti érkezés Al-Quasr középkori hangulatot árasztó városába. Az Oszmán időkben (1517-1798) épített város néhai gazdagsága ma is fejtörést okoz a régészeknek. Az ásatások mellett, ma is zajlik a források kutatása, hogy megválaszolják, miért volt annyira fontos az oázis a szultáni porta számára. Séta a középkori sikátorokban. A 21 m magas Nasr ad-Din mecset és a mellette működő madrassa (Ottomán iszlám iskola) meglátogatása. Látogatás a mameluk szultánok idején épített Qalamun városkában, majd továbbutazás Mut (Amun kísérője) ősi városába. Az Óbirodalom idején létrehozott település óvárosa az 1890-es években nyerte el mai képét. Citadelláját a szudáni Mahdi támadásai ellen erősítették meg, a körülötte elhelyezkedő sikátorok ablak nélküli házai a mai napig is sokat elmondanak a XIX. századi viszonyokról. Séta a citadella tetejére. Szállás a Dakhilah oázisban.

6. nap: Élet a sivatagban; A Mahdi története: Továbbutazás Balat középkori iszlám hangulatot árasztó városkájába. Az ókori eredetű karavángócpont a Kush-ba (Núbia) tartó útvonal legfontosabb átrakodóhelye volt. Épületei a szudáni vályog építészet legszebben megmaradt emlékei. Továbbutazás Teneidába. Az őskori sziklarajzok (életképek) fényképezése. Haladás a Nyugati sivatagon át a Nílus völgy irányába. Megérkezés az al Kharga Oázisba, bejelentkezés a hotelünkbe. Az oázis valamikor a Darb el-Arbain (40 napos út) karavánút egyik legfontosabb állomása volt. Az 1.721 km hosszú úton a szudáni Fasherből kiindulva szállították a rabszolgákat, aranyat, elefántcsontot és strucctollat Felső-Egyiptomba. A hírhedt 40 napos út bemutatása Almásy László „Az ismeretlen Szahara” c. műve alapján. Mesék a szomszédos Szudán XIX. századi múltjából. Látogatás az El Kharga Múzeumban. Szabadidő és pihenő. Közös vacsora, fakultatív székely üdvözlőpálinkázással. Szállás az al Kharga oázisban.

7. nap: Almásy László a sivatag szerelmese: Séta Qasr al-Ghuieta (A kiskertek erődje) ókori római erőd-temploma körül. A 25. dinasztia idején épült templomot I. Dariusz perzsa nagykirály, majd több Ptolematida uralkodó is bővítette. Ahogy a név és feltárt írásos emlékek is bizonyítják, a ma kopár sivatag a római időkben még nagyszerű borokat adó szőlőültetvények és kiskertek otthona volt. Rövid fényképszünet Qasr az-Zayyan falunál és a mellette álló templomromnál. Továbbutazás Quasr ad-Dush-ba. A 6 m magas falakkal körbevett római templomerőd bejárása. Az Isis és Serapis istenek számára emelt templom építtetői Domitianus, Trajanus és Hadrianus császárok voltak. Folyamatos utazás Luxor (az ókori Théba) irányába, szemelvényekkel Almásy László életéből és munkásságából, dr. Kubassek János „A Szahara bűvöletében” c. műve alapján. Késő esti érkezés Luxorba. Szállás Luxorban.

8. nap: A Királyok völgye és az ókori Théba: Reggeltől látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Luxor nyugati oldalán a Necropolisban, a “Halottak városában”. Királyok Völgye: Tutankhamon és a csodaszép Nefertari sírhelyének fényképezése kívülről, majd látogatás I., IV. és VII. Ramszesz sírkamrájában. Felkapaszkodás a völgy végében található III. Thutmózisz sírkamrához. Látogatás Hatsepszut fáraónő sziklatemplomában, majd a gigászi Memnon Kolosszusok fényképezése. Vásárlási lehetőség egy máig is működő alabástrom üzemben. Az ókori egyiptomi faragási technikák “ellesése”, majd alku lehetőség. Luxor keleti part: “Időutazás” az ókori Théba városába. A III. Amenhotep fáraó által az időszámítás előtti XIV. sz-ban megépített templomok -Karnak és Luxor templomai - a világ leghíresebb épületei közé tartoznak. A templomok bővítésében részt vett II. Ramszesz, Tutankhamun, Nagy Sándor, és több római császár is, az épület vonzereje látogatók tízezreit csábítja ide minden nap. Késő esti indulás vonattal Kairóba. Ismerkedés az angol időszak vasútépítési históriájával, a Cairo – Capetown vasút terveivel. Éjszaka vonaton, hálókocsiban.

9. nap: Az Egyiptomi Múzeum kincsei; Az Iszlám Kairó: 3 órás reggeli látogatás az Egyiptomi Múzeumban, majd az Egyiptomi Királyi Földrajzi Társaság épületénél. Könyv vásárlási lehetőség az AUC Egyetem boltjában. Látogatás a Citadellán a déli órákban. Az oszmán stílusú Mohamed Ali mecset megtekintése, majd Kairó panorámájának fényképezése. Közös látogatás az óriási, 1363-ban befejezett Szultán Hasszán Mecsetben, majd a vele szemben lévő Ar-Rifaiban (itt nyugszik II. Faruk az utolsó egyiptomi király és Rezzah Pahlavi iráni sah is). Megérkezés a Khan e Khalili bazárhoz. Látogatás a világ legrégebbi egyeteme, a X. századi Al-Azhar medresze és mecset területén, emlékezéssel Germanus (Abdulkarim) Gyulára az intézményben tanult világhírű magyar kelet kutatóra. Közös séta a mameluk kori Kairó főutcáján, az Al Muizz li-Din Allahon az északi városfalig. Útközben látogatás a csodálatos, UNESCO világörökségi védelem alatt álló mecsetekben és palotákban. (Bánj el Kászrim tér, Kalaún szultán mecsetje, oszmán házak, karavánszerájok, Al-Hakím mecset /a néhai rabszolgapiac/). Látogatás a Szájjid al Husszein mecsetben, az Iszlám Világ egyik legszentebb helyén. Vásárlás az esti órákig. Búcsúvacsora a hotelben. Szállás Kairóban.

10. nap: Kairó-Budapest: Hazautazás.

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

szállás 9 éjszakára félpanziós ellátással, repülőjegyek Budapest - Kairó - Budapest útvonalon, repülőtéri transzferek, szervizdíj, vízumdíj, útlemondási biztosítás, beépített programok magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

adók és illetékek, belépődíjak: kb. 190 USD/fő, utasbiztosítás.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül foglaláskor már a teljes ár fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

VÁRHATÓ MENETREND: EGYPTAIR MENETREND SZERINTI REPÜLŐJÁRAT (LISZT FERENC REPÜLŐTÉR TERMINAL 2)

2023. április 1. – 2023. április 27.
MS 752 BUD-CAI 15:00 – 18:15
MS 751 CAI-BUD 10:40 – 14:00  

2023. április 28. – 2023. október 26.
MS 752 BUD-CAI 15:00 – 19:15
MS 751 CAI-BUD 11:40 – 14:00 

A légitársaság a menetrend változtatás jogát fenntartja!

Súlykorlátok az Egyptair járatain:
- Megengedett súly: 23 kg/fő (felnőtt és 2 év feletti gyerek esetén)
- Megengedett súly: 0 kg (2 év alatti (infant) gyerek esetén)
- Kézi poggyász súlya: max. 8 kg/utas

A járatokkal kapcsolatos további információt a következő oldalon talál: https://www.egyptair.com/ 

Étkezés: 

a program ára félpanziós ellátást foglal magában.

A területről: 
Egyiptom, teljes nevén Egyiptomi Arab Köztársaság, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában, a Sínai-félszigeten fekvő ország. Az egyetlen olyan afrikai ország, amely szárazföldi átjáróval rendelkezik Ázsiába. Egyiptom tehát transzkontinentális ország, és jelentős hatalom Afrikában és a Közel-keleten. Az országot északról a Földközi-tenger, keletről a Vörös-tenger övezi. Az Egyiptom által határolt országok: nyugatra Líbia, délre Szudán, északkeletre a Gázai övezet és Izrael. Egyiptom az egyik legnépesebb ország Afrikában, és a Közel-keleten. A becsült népesség 80 millió fő, és ennek többsége a Nílus folyó partján, és a Nílus-deltában élnek, ami egy 40 000 négyzetkilométernyi terület, ahol az ország egyetlen szántóterülete található. Az ország többi részét a gyéren lakott Szahara sivatag borítja. Egyiptom lakóinak mintegy fele a városokban, mint például a főváros Kairóban, vagy a nagyobb városokban, mint Alexandriában stb. él.
Időjárás: 
Egyiptomnak sivatagi éghajlata van, kivéve a Földközi-tenger partvidékét, ahol száraz szubtrópusi éghajlat alakult ki. Egyiptomban a legtöbb csapadék a téli hónapokban esik. Az ország déli részén a csapadék átlagban 2 és 5 mm évente. Egy nagyon vékony sávban az északi tengerparton a csapadék mennyiség elérheti az évi 410 mm is, elsősorban október és március között. Hó csak a Sínai-hegy környékén és néhány északi városban, mint Damietta, Baltim, Sidi Barrany, és néha Alexandriában esik.
Az évi átlaghőmérséklet 27 °C és 32 °C között van. Nyáron akár 43 °C is lehet, míg télen 13 °C-ra is lesüllyedhet a hőmérséklet. A Földközi-tengernél az állandó északnyugati szél segíti a területet, hogy ne melegedjen föl, míg a sivatagban a déli irányú szél a sivatag 38 °C-ra való fölmelegedését idézi elő.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A jelenlegi járványügyi helyzetben az adott úti célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során. Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!