Az Oszmán Birodalom öröksége

9 napos Balkán körutazás

"Programunkban több olyan látványosság, többezer éves emlék található meg, mely kevés utazási irodai ajánlatában szerepel. Ezt az utat az ínyenc utazóknak ajánlom."
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

FLEXI PLUS OPCIÓ – EXTRA RUGALMASSÁG
Tudjuk, hogy nehéz előre tervezni, és manapság különösen fontos az extra rugalmasság. Ezért fejlesztettük ki a Flexi Plus opciónkat, amit, ha megrendel, foglalása lemondása vagy módosítása jóval könnyebbé válhat. A kizárólag foglaláskor megrendelhető Flexi Plus opció tartalma:

 • Az út indulása előtti 30. napig, a névre szóló jegyeken kívüli szolgáltatásoknál külön bánatpénz megfizetése nélkül elállhat az utazási szerződéstől, és az opció, valamint a megkötött útlemondási biztosítás díján felüli teljes befizetését visszakapja, ha bármi közbejönne az út előtt egy hónappal. Nem szükséges hozzá indoklás, nem kérünk orvosi igazolást.
 • Buszos utazásoknál ingyenes átjelentkezési lehetőséget biztosítunk az indulás előtti 30. napig, vagyis egy későbbi vagy más típusú utazásra is átfoglalhat.
 • Buszos utazásoknál ingyenes névmódosítási lehetőséget biztosítunk indulás előtti 72. óráig. A névmódosítást eddig kell írásban jelezni a Proko Travel központi elérhetőségén.
 • Mivel egyes szolgáltatók, mint például a légitársaságok sajnos nem olyan rugalmasak, mint mi, így a megvásárolt repülőjegyekre, névre szóló belépőkre nem tudjuk kiterjeszteni a szolgáltatást, ezeknél az elemeknél a módosítás, lemondás a normál lemondás feltételei szerint működnek.

Egy repülős utazásnál tehát a repülőjegy lemondási díja továbbra is fizetendő tételként merül fel az utazó számára. Az extra rugalmasságot kínáló Flexi Plus opció nem minősül biztosításnak, továbbá díja nem tartozik az útlemondási biztosítás által fedezett szolgáltatások közé, így lemondás esetén a biztosító nem téríti ennek díját. A teljes leírást és a feltételeket az ÁSZF-ünkben olvashatja.

Részvételi díj tartalmazza

 • A teljes alapprogramot
 • Szállást 3 és 4 csillagos szállodákban
 • Félpanziós ellátást
 • Klímás, turistautakra tervezett autóbusszal utazást
 • Fix ülőhelyet az autóbuszon, amely foglalás előtt kiválasztható telefonon, ennek hiányában automatikusan kerül kiosztásra a szabad helyek függvényében
 • Felszállási lehetőséget 15 magyar nagyvárosból
 • Magyar nyelvű idegenvezetést végig a programok során
 • Útlemondási biztosítást (egészségügyi probléma esetére)

Részvételi díj nem tartalmazza

 • A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást,
 • fakultatív programok árát,
 • helyszíni belépők összegét,
 • egyéb személyes kiadásokat.
Hossz: 
9 nap

Szállás

3 és 4 csillagos szállodákban

Program: 

1. NAP: BUDAPEST – SZERBIA – BULGÁRIA – SZÓFIA
Ingyenes, kora reggeli transzferek indulnak Debrecenből, és Pécsről Budapestre. Mindkét útvonalon további felszál­lási lehetőségeket biztosítunk. A főváros után az M5-ös autó­pályán haladunk dél felé. Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Szegeden is fel lehet szállni, majd határátlépés Szerbiába. Átutazunk az országon és délután érkezünk Bulgáriába. Szállás Szófiában ****-os hotelben.

2. NAP: SZÓFIA – RILA – KAVALA
Reggeli után – mivel kirándulásunk visszaútján lesz a szófiai gyalogos városnézés –, ezen a napon csak egy buszos köruta­zás szerepel programunkban, mely során megnézzük Szófia leg­főbb nevezetességeit. Ezután elhagyjuk a fővárost és az ország leghíresebb műemlékéhez, a Rilai Kolostorhoz buszozunk, mely az UNESCO Világörökségei közt is megtalálható. A meseszép kolostort a X. század környéken remeteségbe vonult Rilai Szent János követői alapították. Ennek megtekintése után elhagyjuk Bulgáriát és Görögországba lépünk át, és Kavala melletti szállá­sunkra utazunk (2 éj). Lepakolunk a szállodába, majd napozási fürdési lehetőség a tengerparton.

3. NAP: KAVALA – PHILIPPI – KAVALA
Reggeli után Philippibe megyünk azokkal, akik kíváncsiak az egyik leghíresebb ókori emlékhelyre. Akik inkább a pihe­nést választják, azok ezen a napon fürödhetnek, napozhatnak. Philippit az i.e. IV. században alapították. Archeológiai emlékei miatt az UNESCO Világörökségei közé is bekerült. Megtekintjük az ókori emlékeket. Legalább ilyen híres a közelben zajlott csata, melyet Antonius vívott Brutus és Cassius ellen. Shakespeare drá­májában is megemlítik: „Filippinél találkozunk”. Azóta is a döntő csatára utaló szállóige lett ez a mondat. Az ókori emlékek meg­tekintése után Kavalába utazunk. Fő látványosságai; a 500 éves vízvezetékrendszer, a Városháza és a város fölé magasodó erőd. Programunk befejeztével visszautazás szállásunkra, és a nap további részében pihenés a tengerparton. Szállás.

4. NAP: KAVALA – TRÓJA – BURSA
Reggel elhagyjuk Kavalat, majd Görögországot, és Törökországba utazunk. Átkelünk a Dardanellák szoroson és az ország egyik leg­ismertebb történelmi emlékét keressük fel, ez Trója (török neve: Truva) mely szintén Világörökség. A település i.e. kb. 3.000 évvel jött létre. Az évezredek során többször lerombolták a várost, majd újjáépítették. Megtekintjük az ásatások során feltárt emlé­keket és a mellette lévő múzeumot. Programunk után folytat­juk utunkat az Oszmán Birodalom első fővárosába, Bursába mely szintén Világörökség. Szállás Bursában.

5. NAP: BURSA – ISZTAMBUL
Délelőtt rövid séta Bursaban. Megtekintjük az Ulu Dzsámit, a Nagy Mecsetet, majd a belvárost. Felkeressük Bursa másik híres épületét a Zöld Mecsetet, melynek homlokzata gyönyörű fehér márványból készült, az imaterem pedig ritka zöld fajanszdí­szítést kapott. Ezt követően továbbutazunk Isztambulba. Még Ázsiában, de már Isztambulban elmegyünk a Çamlica Dzsámit megtekinteni Isztambul legmagasabb dombján. Közelében lévő kilátóról szép rálátás van a Boszporuszra és a városra. A neoklas­szikus épület Ázsia legnagyobbjai közé tartozik 63 ezer fős befogadóképességével, 6 minaretjével. Átkelünk a Boszporusz csatornán így érkezünk vissza Európába és Isztambul központ­jába. Első megállónk a gazdagon díszített Dolmabahce palota megtekintése lesz. Ugyanaz a belső építész tervezte, mint a pári­zsi operaházat. 285 szobája, 46 terme, 6 fürdője mind a szul­tán családjának kényelmét szolgálta. Városnéző programunkat az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárban (Nagy Bazár) folytatjuk. A világ egyik, ha nem a legismertebb bazárja, melyet 18 kapun lehet megközelíteni és kb. 4.000 üzlet várja az idelátogató helyieket, turistákat. Késő délután elfoglal­juk ****‑os szállásunkat. (2 éj). Vacsora egy közeli étteremben.

6. NAP: ISZTAMBUL
Reggeli után egésznapos városnézés a két kontinensen elterülő Isztambulban. Délelőtt a bizánci építészet csúcsának is tartott, 537-ben emelt Haghia Sofia katedrálisban (ma mecset) kezdünk. Építészetileg úgy jellemezhető, mint az összes akkor ismert épí­tészeti elem tökéletes szintézise. Innen folytatjuk sétánkat az Elsüllyedt Palotához (vagy Bazilika Ciszterna), mely egyike a város alatt húzódó több száz víztározónak. Annyira különle­ges, hogy többek között forgattak itt már James Bond filmet is. Majd a híres Kék-mecsetet tekintjük meg, mely nevét a káprá­zatos kék csempékről kapta. Falai közt iskola, kórház és I. Ahmet szultán feleségének síremléke található meg. Végül a Topkapi Palotát látogatjuk meg, mely az Oszmán Birodalom adminisztra­tív központja is volt. Kertjéből fantasztikus panoráma tárul elénk a Boszporuszra. Este egy vacsorás hajókirándulásra megyünk a Boszporuszon, ahol egy jellegzetes török showt is láthatunk.

7. NAP: ISZTAMBUL – RODOSTÓ – EDIRNE – PLOVDIV
Reggel elhagyjuk Isztambult és Rodostó városába megyünk, hogy felkeressük II. Rákóczi Ferenc emlékházát. A fejedelem 15 évig élt itt kíséretével a szabadságharc után. A kiállítás megtekintése után koszorúzás, majd folytatjuk utunkat Edirnébe, a régi Drinápolyba, mely szintén volt az Oszmán Birodalom fővárosa. Felkeressük a Szelim mecsetet, melynek 70 m-es minaretje Törökországban a legmagasabb. Közelében található az Eski mecset. Nagyon hangu­latos a belváros is. Itt sétálunk, majd továbbmegyünk Bulgáriába. Szállás ****-os hotelben Plovdivban.

8. NAP: PLOVDIV – SZÓFIA – NIS
Reggel kezdjük Bulgária egyik legkülönlegesebb városá­nak megtekintését, ez a plovdivi városnézés. A települést idő­számításunk előtt alapították. Főként a római kori emlékeket, továbbá a fából készült, és a reneszánsz stílusú hazákat tekint­jük meg. Plovdiv öregebb, mint Athén vagy Róma. A világon az 5., Európában a legrégebbi városnak tartják, amelyben folya­matosan éltek emberek. A régészeti feltárások során több cso­dálatos épületet került felszínre: egy látványos stadion, pogány templomok, gyönyörű amfiteátrum, termálfürdők, arisztokrata házak és vízvezetékek. A település legrégebbi műemléke az ókori trák erőd, ugyanebből az időből származik az antik főtér, a II. szá­zadból pedig a római amfiteátrum. Városnézésünk során meg­lepődünk, hogy milyen gazdag történelmi emlékekben Plovdiv. A várost elhagyva a következő megállónk Szófia. Mivel utunk ele­jén, a buszos városnézés során több látnivalót megtekintettünk már, most csak az elmaradt belvárosi sétát pótoljuk. Ekkor tud­juk megtekinteni a Szent Sofia templomot és az Alekszander Nyevszkij katedrálist, mely egy kijevi fejedelem nevét viseli. A templom az oszmán birodalom alóli felszabadításban ele­sett orosz katonáknak állít emléket. Látványos a Parlament és a Nemzeti Balett és Operaház épülete is. Sétálunk a Vitoska sétá­lóutcán, ahonnan mesés rálátásunk lesz a város fölé magasodó Vitosa hegyre. Természetesen a nap során lesz szabadidőnk is, amikor emléktárgyakat tudunk vásárolni. Délután hagyjuk el a bolgár fővárost és Szerbiába utazunk, ahol a szállásunk lesz.

9. NAP: SZERBIA – SZENDRŐ – SZEGED – BUDAPEST
Folytatjuk utunkat Szerbiában. Útközben megállunk egy érde­kes várnál. A szendrői vár Szerbia egyik legjobb állapotban maradt erődítménye. Megtekintjük a várat és közben fotókat készíthetünk az alattunk kanyargó folyóról. Ennek a várnak ost­roma közben halt meg Kinizsi Pál. Várlátogatásunk után foly­tatjuk utunkat és a határátlépést követően Szeged érintésével utazunk Budapestre. A fővárosba történő érkezés a határát­lépéstől függ. Terveink szerint 21 óra körül várható. Útközben, illetve Budapest után mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az út kiemelt értékei:

 • Isztambul, Bursa és Trója látnivalói
 • Szófia, Plovdiv és a Rilai kolostor
 • Történelmi emlékek Görögországban
 • Tengerparti napozás és fürdési lehetőség
Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 
 • A teljes alapprogramot
 • Szállást 3 és 4 csillagos szállodákban
 • Félpanziós ellátást
 • Klímás, turistautakra tervezett autóbusszal utazást
 • Fix ülőhelyet az autóbuszon, amely foglalás előtt kiválasztható telefonon, ennek hiányában automatikusan kerül kiosztásra a szabad helyek függvényében
 • Felszállási lehetőséget 15 magyar nagyvárosból
 • Magyar nyelvű idegenvezetést végig a programok során
 • Útlemondási biztosítást (egészségügyi probléma esetére)
Részvételi díj nem tartalmazza: 
 • A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást,
 • fakultatív programok árát,
 • helyszíni belépők összegét,
 • egyéb személyes kiadásokat.
Helyszíni költségek leírása: 
Rilai kolostor 22 BGN
Philippi 6 €
Trója 600 TRY
Dolmabache Palota 650 TRY
Camlica Dzsámi 375 TRY
Elsüllyedt Palota 450 TRY
Topkapi Palota 750 TRY
Helyi és idegenforgalmi adók 0 €
Belépők ára: kb.: 6 € + 22 BGN + 2825 TRY
 
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal.

Felszállási helyek:

Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Kecskemét (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Auchan parkoló
Kiskunfélegyháza (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:30 M5 melletti OMV benzinkút
Szeged (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Rókusi körúti Tesco parkoló
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.

Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!