Aktív körutazás Dél-Afrikában

24 napos aktív utazás Dél-Afrikába

Afrika talán legszebb útvonalát járjuk végig speciális expedíciós teherautónkkal Fokvárostól a Viktória-vízesésig. Áthaladunk a Namíb-sivatagon, a Kalahári-medence szavannáin és az Okavango-deltán, ott ahol az ember békésen megfér a háborítatlan természet és a gazdag állatvilág mellett. Számos vadlesen veszünk részt, földön és vízen egyaránt, quadbike-ot vezetünk a homokdűnék között, és rafting-csónakkal vágunk neki a Zambézinek. A járművünkkel egy felszerelt konyhát, ivóvizet, élelmet és sátrakat viszünk magunkkal.

Alapár tartalmazza

Az utazást expedíciós járművel (tehát nem menetrendszerinti autóbusszal). Az utazást terepjárókkal, hajóval, motorcsónakokkal és mokoróval. 2 éjszaka szállást szállodában, kétágyas szobákban, Fokvárosban. 5 éjszaka szállást lodge-okban Swakopmund illetve Victoria Falls városokban. 14 éjszaka szállást kempingekben, sátorban (ebből 2 éjszaka vadkemping). 21 reggelit, 16 ebédet és 14 vacsorát. A sátor és a matracok bérleti díját. A nemzeti parkok belépődíjait. A sofőr, a szakács és a helyi vezetők díjait. A Baraka túravezetését.

Alapár nem tartalmazza

A repülőjegyet, reptéri illetéket, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, Az italokat az ebédek és vacsorák során, további étkezést, a belépők és fakultatív programok árát, a vízumok árát, a borravalókat és személyes kiadásokat. A repülőjegyek árai a jelentkezés idejétől függnek illetve a repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat!

Hossz: 
24 nap
Létszám: 
18-24 fő.

Nehézség:

Komolyabb gyalogtúra nem szerepel a programunkban, de hosszabb-rövidebb gyalogos kirándulásokat több helyszínen is szervezünk. Ilyen például a Namíb-sivatag, a Spitzkoppe vagy az Okavango-delta. A kirándulásokat szinte bárki teljesítheti, de célszerű sportos erőnléttel rendelkezni.
Az egyes napok túráinak nehézségét egy ötös skálán osztályoztuk. Az egyes értékek magyarázata a honlapunkon olvasható.

Program: » Részletes program

1. nap: repülés Budapestről Londonba, majd onnan Dél-Afrika felé. Éjszaka a repülőn.
2. nap: érkezés Fokvárosba, városnézés.
3. nap: kirándulás a Fok-félszigeten.
4. nap: látogatás a Tábla-hegyen, majd utazás Citrusdal városába.
5. nap: utazás az Orange folyóhoz.
6. nap: evezés az Orange folyón, majd utazás a Fish River Kanyonhoz.
7. nap: utazás a Namíb-sivatag szívébe, kirándulás a Sesriem-kanyonban. 
8. nap: napfelkelte-túra egy homokdűne tetejére, majd Deadvlei és Sossusvlei felkeresése.
9. nap: fakultatív programok Swakopmund városából indulva: hajókirándulás, quadbike a sivatagban, sétarepülés.
10. nap: utazás a Spitzkoppe hegyhez, ahol bushman sziklarajzokat láthatunk.
11. nap: látogatás egy himba faluban.
12. nap: utazás az Etosha Nemzeti Parkba.
13. nap: egész napos vadles az Etosha Nemzeti Parkban.
14. nap: utazás a Kavango régióba, Rundu kisvárosába.
15. nap: látogatás Mayana faluban, majd motorcsónakos kirándulás vagy lovaglás.
16. nap: utazás motorcsónakkal és mokorókkal az Okavango-deltába.
17. nap: egész napos vadles és kirándulás az Okavango-deltában.
18. nap: vadles az Okavango-deltában, sétarepülés a delta felett.
19. nap: elhagyjuk az Okavango-deltát és a Chobe folyóhoz utazunk.
20. nap: hajókirándulás a Chobe Nemzeti Parkban, majd utazás Victoria Falls városába.
21. nap: fakultatív rafting program a Zambézin.
22. nap: szabadprogram Victoria Falls városában, a Viktória-vízesés felkeresése, fakultatív helikopter-túra.
23. nap: repülés Johannesburgba, onnan pedig Európa felé.
24. nap: érkezés Londonba, majd átszállás után repülés Budapestre.

Mivel utazásunkra több külső körülmény is hatással lehet, ezért irodánk túravezetője mindenképpen fenntartja a jogot a program kis mértékű megváltoztatására. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de szélsőséges esetben ki is maradhatnak látnivalók. Egy ilyen jellegű döntés a Baraka túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén túravezetőnk minden esetben alternatív programokat javasol a helyszínen.

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Különös házasság Dél-Afrikában - Etédi Alexa, 2013. május. 09
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2018. május. 10
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila, 2018. április. 14
» Bringával Afrikán át - Fóti Lázár, 2018. február. 26
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila, 2018. február. 14
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár, 2017. július. 05
» Tenerife tájain... - Kovács Attila, 2017. június. 24
» Namíbia éjjel - Kovács Attila, 2017. április. 11
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program

1.nap: Budapest – London – utazás Dél-Afrika felé (éjszaka a repülőn)
A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről a déli órákban indulunk Londonba, majd onnan átszállás után Dél-Afrika felé. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

2.nap: London – Fokváros (szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)
A reggeli órákban szállunk le Fokvárosban, a Dél-Afrikai Köztársaság második legnagyobb településén, amelyet páratlan fekvése miatt sokan a világ egyik legszebb városának tartanak. A repülőtérről a szállásunkra utazunk, ahol elfoglaljuk a szobáinkat. Ebben a szállodában egymás után két éjszakát fogunk eltölteni. Egy rövid pihenést követően Fokváros felfedezésére indulunk. A monumentális Tábla-hegy lábánál, az Atlanti-óceán mentén fekvő város különleges kontraszttal rendelkezik; nyugati városnak túl afrikai és afrikai városnak túl nyugati. Kora délután közösen ellátogatunk a régi kikötői negyedből kialakított bevásárló- és szórakoztatóközpontba, a Waterfrontra. Felkereshetjük itt Fokváros egyik legnagyobb attrakcióját, a Két Óceán Akváriumot, de emellett számos remek ajándékboltot, éttermet és kávézót is találunk a Waterfronton. Este közösen megvacsorázhatunk az egyik kedvenc tradicionális éttermünkben, ahol élőzene mellett igazi afrikai specialitásokat kóstolhatunk meg.

3.nap: Fokváros – Cape Point – Jóreménység foka – Pingvinkolónia – Fokváros (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
A reggeli után a Fokvárostól délre elterülő Fok-félszigetre utazunk, amely a Tábla-hegység Nemzeti Park része. Nagyon sok látnivaló vár itt minket, amik közül az elsőt a Cape Point óceánba szakadó sziklái jelentik. Itt találkozik egymással az Indiai- és az Atlanti-óceán, amit egy remek kilátópontból kaphatunk lencsevégre. Ezután egy panorámaösvényen elsétálunk egy világítótoronyhoz, majd a tengerparti sziklán vezető ösvényen a Jóreménység fokához gyaloglunk. (*) Délután egy olyan pingvinkolóniát keresünk fel, amelynek tagjai az év egy részét Afrika déli partjain töltik. Késő délután érkezünk vissza Fokvárosba, ahol a szállásunk egy vendégházban lesz.

4.nap: Fokváros – Tábla-hegy – Citrusdal (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
A reggeli után a Fokváros jelképének számító Tábla-hegy tetejére kirándulunk, ahová felvonóval jutunk fel. A hegytetőről szinte madártávlatból láthatunk rá az egész városra valamint az Atlanti-óceánra. Egy rövid sétával több kilátópontot is elérhetünk, majd a felvonóval visszatérünk a járművünkhöz. Azonban, akik túrázni szeretnének, egy meredek ösvényen gyalogosan is leereszkedhetnek a Tábla-hegyről. Táv: 6 km, szint: le 600 m. (**) Ezt követően beszállunk a speciálisan felkészített expedíciós truckba és megkezdjük a három hetes utazásunkat Namíbián és Botswanán át a Viktória-vízesésig. Ebédidőben egy tengerparti pihenőnél állunk meg és közösen elkészítjük az első kempinges ebédünket. A délutánt utazással töltjük, amelynek során egészen Citrusdal városáig jutunk. A mai szállásunk már kempingben lesz.

5.nap: Citrusdal – Orange folyó (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Egy viszonylag hosszabb utazás áll előttünk, mivel a következő szállásunk már a Dél-Afrikai Köztársaság északi határánál, az Orange folyó partján lesz. A folyó neve megtévesztő, mert nincs köze a narancshoz. Az Orange Dél-Afrika legnagyobb folyója, amely a híres Sárkány-hegységben, a Drakensbergben ered és hatalmas vízgyűjtő területén áthaladva az Atlanti-óceánba ömlik. A délutáni órákban érkezünk egy nagyszerű hangulatú kempingbe, ahol az éjszakát töltjük. A folyó túloldalán már Namíbia húzódik.

6.nap: Orange folyó – Fish River Kanyon – Hobas (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Délelőtt egy izgalmas fakultatív programra nyílik lehetőség, amelynek során kétszemélyes gumitutajokkal indulunk vízitúrára az Orange folyón. Útközben néhány kisebb zúgón is átkelünk a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia határfolyóján, azonban a víz sodrása és a zúgók mérete miatt a vízitúránk messze van attól, hogy raftingnak nevezhessük. A környező vidék azonban fantasztikus: csipkézett hegycsúcsok, mély vízmosások és a szinte már sivatagi táj. Az evezést követően az expedíciós járművünkkel folytatjuk utazásunkat; átkelünk Namíbiába és a közeli Fish River Kanyonhoz utazunk. Felállítjuk a sátrainkat Hobas táborában, majd naplementére a hatalmas kanyonhoz látogatunk. Mialatt járművünknél a szakácsunk elkészíti a vacsorát, mi kényelmesen körbejárhatjuk a kanyont övező kilátópontokat. A Fish River Kanyon méretét tekintve a második a világon, amit csak az észak-amerikai Grand Canyon előz meg. Hossza 161 km, legnagyobb szélessége 27 km, mélysége pedig 550 m. A folyómeder az év nagy részében csaknem teljesen száraz, de azért ritkán – nagy esőzések hatására – megtelik vízzel. A vidék rendkívül elhagyatott, amit csak néhány magányos tegezfa tör meg. A látvány ennek ellenére felülmúlhatatlan, különösen naplemente idején, amikor a kanyon igazi színorgiában pompázik.

7.nap: Hobas – Namíb-sivatag – Sesriem-kanyon (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Korán reggel indulunk tovább a Namíb-sivatag belseje felé. Namíbia területe tízszer nagyobb, mint Magyarország, azonban csak másfél millió ember lakja. Az ország kietlen vidékein órák telnek el anélkül, hogy szembejövő autót látnánk vagy lakott településen haladnánk át. Délután érkezünk a Namíb-sivatagba, a Föld legidősebb, 130 millió éves sivatagába, amely mintegy 200 km szélesen és 2000 km hosszan terül el az Atlanti-óceán mentén észak-déli irányban. A Föld legszárazabb területei találhatóak itt, ahol több év telik el eső nélkül. Szállásunk a Namib Naukluft Nemzeti Parkban lesz, amely a világ egyik legkiterjedtebb nemzeti parkja. Kősivatagokon, gránit hegyeken és szurdokokon kívül itt találhatóak a Föld legszebb és legnagyobb homokdűnéi is. Naplemente előtt egy nagyon apró, de rendkívül látványos szurdokba, a Sesriem-kanyonba látogatunk, ahol egy rövid sétát teszünk, utána pedig akár vissza is sétálhatunk a kempingünkbe. (*)

8.nap: Sesriem-kanyon – 45. számú dűne – Sossusvlei – Deadvlei – Swakopmund (szállás: lodge, étkezés: reggeli, ebéd)
Hajnalban indulunk a Namíb-sivatag szívébe, ahol a 45. számú dűne előtt állunk meg járművünkkel. Gyalogosan – még sötétben – vágunk neki, hogy a homokdűne tetejéről egy mindent felülmúló sivatagi napfelkeltét csodálhassunk meg. (∗) A kirándulás után pazar környezetben, a dűnék lábánál reggelizünk, majd néhány kilométert négykerékmeghajtású terepjárókkal teszünk meg. Ezáltal a Namíb-sivatag kellős közepébe érkezünk, Sossusvlei oázisába, amely az év nagy részében csontszáraz, de néha megtelik vízzel és ekkor virágba borul a sivatag. A világ legszebb sivatagi tájait csodálhatjuk itt meg, ahová filmesek is szívesen járnak forgatni. A látvány garantált, a Föld egyik legnagyszerűbb tája ez! Bár Almásy László (lásd Angol beteg!) sohasem járt a Namíb-sivatagban, de hitvallása örök érvényű: „A sivatag végtelensége tisztítja a testet és a lelket. Az ember érzi a Teremtő közelségét és nincs, ami eltéríthetné ettől a megismeréstől.“ És mindez még fokozható, hiszen egy rövid túra során, több dűnén átkelve Deadvleibe, a Halott-völgybe érkezünk, ahol a hatalmas homokdűnék lábánál kiszáradt ősi fák ma is álló törzsei láthatóak. Ez a Namíb-sivatag és a Föld egyik legnagyszerűbb természeti látványossága. (∗∗) Visszatérünk az expedíciós járművünkhöz és észak felé indulunk. Magunk mögött hagyjuk a homokdűnéket és egészen Swakopmund városáig utazunk, amely az Atlanti-óceán partján fekszik és Namíbia legkedveltebb üdülővárosa. A hideg Benguela-áramlás miatt a tenger hőmérséklete csak ritkán éri el a 22 °C-ot, ezért Swakopmund inkább a környék látnivalói miatt vált híressé. Mintha egy német kisvárosban járnánk, az utcák nevei, a bajor építészet is ezt tükrözi – nem véletlenül, hiszen Namíbia sokáig német gyarmat volt. Swakopmund hangulatos belvárosa ideális némi vásárolgatásra is. A szállásunk egy hangulatos lodge-ban lesz, ahol egymás után két éjszakát töltünk.

9.nap: Swakopmund (szállás: lodge, étkezés: reggeli)
Ez a nap a kalandoké és a fakultatív programoké. Sokféle lehetőség közül választhatunk, és ha ügyesen állítjuk össze a programunkat, akkor többfélét is kipróbálhatunk. Délelőtt egy izgalmas hajókirándulásra indulhatunk, amelynek során többféle madarat, pelikánokat, kormoránokat, több száz sirályt, sőt fókákat és kis szerencsével delfineket is láthatunk. Mivel etethetjük is a fókákat, ezért azok szinte körbeveszik a kis hajónkat, sőt fel is ugranak rá. A hajóról láthatunk több zsúfolt fókatelepet is. Ezen a vidéken a füles fókák törpe változatai élnek, a hímek súlya azonban elérheti a 180 kilogrammot is. Elhajózunk egy osztrigatelep közelében, miközben pezsgő kíséretében meg is kóstolhatjuk ezt a különleges eledelt hajónkon. Délben visszatérünk Swakopmund városába, de délután újabb izgalmak elé nézünk. Az összes lehetséges program közül kétségkívül a quadbike a legnépszerűbb. Ezekkel a „négykerekű motorokkal” a sivatag homokjában száguldozhatunk. A kaland és az élmény hatalmas, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk. A késő délutáni és esti órákban bőven marad időnk arra is, hogy megismerkedjünk Swakopmund hangulatos belvárosával.

10.nap: Swakopmund – Spitzkoppe (szállás: vadkemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
A reggeli után magunk mögött hagyjuk Swakopmund kedves kisvárosát és a damara nép földjére, Damaralandra utazunk. A célunk a varázslatos Spitzkoppe hegység, ahol egy nagyobb szikla mellett táborozunk le. Itt töltjük – igazi, hamisítatlan afrikai környezetben – a napunk hátralévő részét. A Spitzkoppe Afrika egyik legnagyobb természeti látványossága, ahol mintha egy hatalmas sziklakertben sétálnánk. A naplementében a sziklák színei narancssárgává és vörössé válnak és így adnak valami egészen valószínűtlen látványt. Némelyik sziklán kétezer éves bushman sziklarajzokat fedezhetünk fel, este tábortűz mellett vacsorázunk, utána pedig szinte lehetetlen nem a csillagos eget csodálva elaludni. Ezt az éjszakát a Spitzkoppe lábánál, vadkempingezve töltjük.

11.nap: Spitzkoppe – Kaokoland – Kamanjab (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Kora reggel elhagyjuk a Spitzkoppe sziklás hegyvidékét és expedíciós járművünkkel a himba törzs otthonát jelentő Kaokoland vidéke felé indulunk. A délelőttünk utazással telik, majd délután érkezünk meg a himbák egyik falujába, ahol találkozunk az itt élő emberekkel és megismerkedünk szokásaikkal. A himbák Afrika egyik legősibb, legtitokzatosabb törzséhez tartoznak, akik rendkívül erősen őrzik hagyományaikat, ellenállnak a változásoknak és a civilizáció számukra káros hatásainak. Igazi természeti népek, akik jórészt ma is leplekbe burkolózva vagy félmeztelenül járnak, vörösre festik hajukat és bőrüket, valamint rengeteg saját készítésű ékszert hordanak. Nagyon jelentős kulturális örökséget képviselnek ők Afrikában. Az éjszakát a közeli Kamanjab falu egyszerű, de csodálatos környezetben elhelyezkedő kempingjében töltjük.

12.nap: Kamanjab – Etosha Nemzeti Park (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Reggel útnak indulunk Namíbia északi tájai felé. Célunk Afrika egyik leglátványosabb és leggazdagabb vadvilággal rendelkező természetvédelmi területe, az Etosha Nemzeti Park. Fokozatosan magunk mögött hagyjuk a sivatagos tájakat, miközben egyre zöldebb és dúsabb lesz a növényzet. Ennek megfelelően egyre gyakrabban pillanthatunk meg egy-egy vándorantilopot, zebrát vagy strucc csapatot. A nemzeti park határának közeledtével az állatok előfordulása is egyre gyakoribbá válik. A délután folyamán érkezünk meg az Etosha egyik kempingjébe, ahol a sátorállítás után a szállásunk közvetlen környezetével ismerkedhetünk meg. A kempingünk rendelkezik egy saját kivilágított itatóval, ahol esténként számos nagyvad gyűlik össze, így egészen közelről vehetjük őket szemügyre. Ebben a kempingben egy éjszakát töltünk.

13.nap: Etosha Nemzeti Park (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Az egész napunkat vadlessel töltjük az Etosha Nemzeti Parkban. A park szigorú szabályai szerint a kemping kerítésén kívül nem hagyhatjuk el járművünket, mert bármikor bárhonnan felbukkanhat valamilyen veszélyes állat. Emiatt egész nap utazunk, de nagyon lassan és nagyon sokszor megállva, hogy mindenki lefotózhassa az utunkba eső állatokat. Zebrák, gnúk, struccok, vándorantilopok, nyársas antilopok, zsiráfok, sakálok, varacskos disznók, orrszarvúk, impalák a legelterjedtebb állatok, de kis szerencsével nagymacskákat és elefántokat is láthatunk. Napközben szinte keresztezzük a nemzeti park területét, így az éjszakát már egy másik kempingben töltjük, aminek természetesen szintén van megvilágított itatója.

14.nap: Etosha Nemzeti Park – Rundu (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Elhagyjuk az Etosha Nemzeti Park területét, de útközben még jó eséllyel találkozhatunk vadon élő állatokkal, amiknél természetesen megállunk fotózni. A Kavango régióba utazunk, a kavango nép hazájába, ahol sok angolai menekült is él. Rundu városa a célunk és egy fantasztikus hangulatú kemping, amely közvetlenül a Kavango folyó partján fekszik. A folyó túloldalán Angola partjait láthatjuk! Rundu egy tipikus afrikai város és igazából itt találkozunk először a „szegény Afrikával“, hiszen a város 15.000 fekete lakosa nagyon egyszerű körülmények közt él. A kempingből – ha a vízállás engedi – egy rövid hajókirándulásra indulhatunk a Kavango folyón, este pedig egy táncesten vehetünk részt.

15.nap: Rundu – Mayana – Rundu (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Az egész napunkat Rundu környékén töltjük pihenéssel és a környékkel való ismerkedéssel, de néhány érdekes fakultatív program közül is választhatunk. Mindenekelőtt felkereshetjük a közeli Mayana falut, ahol megismerkedhetünk az itt élő emberekkel és mindennapjaikkal, sőt ellátogathatunk egy helyi óvodába is. A rendkívül kellemes hangulatú kempingünkben is remekül pihenhetünk, mivel sátrainkat buja, zöld növényzet, többek között banánfák veszik körbe. Az éjszakát Rundu kempingjében, az afrikai vadon izgalmas hangjaival kísérve töltjük.

16.nap: Rundu – Etsa 13 – Okavango-delta – Guma tábor (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Egy hosszú napnak és rengeteg izgalomnak nézünk elébe. Először is elhagyjuk Namíbiát és átkelünk Botswanába, ahol az Etsa 13 nevű városba utazunk. Itt összepakoljuk a felszerelésünknek azt a részét, amit magunkkal viszünk az Okavango-deltába. Hálózsákra, némi ruhára és vízre lesz szükségünk. Természetesen a sátrakat és a matracokat is magunkkal visszük. A járművünkről pick-up terepjárók platóira szállunk át és így utazunk a Guma táborig, amely a vadon belsejében található, kellőképpen messze minden civilizációtól. Hatalmas fák és páfrányok között állítjuk fel sátrainkat, miközben a távolban vízilovak bömbölését hallhatjuk. Ez már az Okavango-delta és egyben a világ egyik legkülönlegesebb vidéke. Az Okavango folyó Angolában ered és mintegy 1430 km hosszú. Rengeteg vizet szállít, de vize soha nem éri el az óceánt, hanem elvész a Kalahári-medencében. Az életet adó víz a deltában szétterül és szigeteket alkotva számtalan lagúnára és mellékágra bomlik. Az Okavango hatalmas „belföldi“ deltája mintegy 15.000 km2 területű és rendkívül gazdag életteret biztosít a vadvilágnak.

17.nap: Okavango-delta (szállás: vadkemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Ezen a napon a Guma táborból is még beljebb indulunk az Okavango-deltába, még messzebb a civilizációtól. Először motorcsónakokkal folytatjuk utunkat, majd ahol a folyóágak már nagyon összeszűkülnek, mokorókba, a tswana nép hatalmas fatörzsekből kivájt csónakjaiba szállunk át.  Ezekben a mokorókban két-két személy ülhet, míg hátul egy-egy vezető egy hosszú rúddal hajtja előre a csónakokat. Mindez hatalmas élmény, mivel igazán részei lehetünk a természetnek. Hang nélkül, buja növények és vízimadarak között suhanunk a háborítatlan vízivilágban. A déli órákban egy tisztásra érkezünk, ahol minden komfortot nélkülözve ugyan, de igazán vadregényes környezetben fogunk kempingezni. A kényelmetlenségekért azonban bőségesen kárpótol minket az Okavango-delta csodálatos világa. Felállítjuk a sátrainkat, megebédelünk, majd egy kis pihenő után gyalogos kirándulásra indulunk, hogy felfedezzük a delta növény- és állatvilágát. (*) A vacsora után tábortűz mellett hallgatunk izgalmas afrikai történeteket és a vadon titokzatos hangjait.

18.nap: Okavango-delta – Guma tábor (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Kora reggel gyalogos vadlesre indulunk, ami nagyon különleges élmény, hiszen ezúttal nem egy járműből, hanem a természetben sétálva pillanthatunk meg ritka állatokat. Ebédre visszatérünk a táborunkba, ahol megebédelünk, majd összecsomagolunk és elhagyjuk ezt a táborhelyünket. Ismét mokorókba szállunk és lassan, csöndesen haladva kóborlunk az Okavango-delta lagúnáinak és zegzugos folyóágainak világában. Egy helyen motorcsónakokba szállunk át és innen már nagyobb sebességre kapcsolva utazunk a Guma táborig. A közelben egy rendkívül látványos fakultatív programon vehetünk részt. Öt fős Cessna repülőgépekkel emelkedhetünk az Okavango-delta fölé és a magasból gyönyörködhetünk e roppant vízivilág ezernyi csodájában. Jó eséllyel láthatunk a repülőgépünk ablakából zsiráfokat, elefántokat és bivalycsordákat. Az éjszakát a Guma táborban töltjük.

19.nap: Guma tábor – Kasane (szállás: kemping, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
A reggeli után terepjárókkal hagyjuk el a Guma tábort és egyben az Okavango-deltát. Visszapakolunk a már jól megszokott expedíciós járművünkbe és a Caprivi-sáv területén átutazva érkezünk Kasane város kempingjébe. A sátrainkat a Chobe folyó közelében állíthatjuk fel, amely névadója Botswana egyik legfontosabb természetvédelmi területének. A Chobe Nemzeti Park közelében ömlik a Chobe folyó a Zambézibe és itt találkozik egymással négy ország – Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe – határa.

20.nap: Kasane – Chobe Nemzeti Park – Victoria Falls (szállás: lodge, étkezés: reggeli, ebéd)
Délelőtt a Kalahári-medence északi részén elhelyezkedő Chobe Nemzeti Parkba látogatunk, amely elsősorban a több mint hetvenezres elefántpopulációjáról híres. Egy hajókiránduláson veszünk részt a Chobe folyón, amelynek során sok ritka állatot láthatunk: varánuszokat, vízimadarakat, halászsast, krokodilokat, vízilovakat és természetesen elefántokat. A hajózás után ismét az expedíciós járművünkkel folytatjuk utazásunkat és belépünk Zimbabwéba. A célunk a világ hét természeti csodája között számontartott Viktória-vízesés mellett épült városka, Victoria Falls, ahol egy hangulatos lodge-ban egymás után három éjszakát fogunk eltölteni. Délután a híres Viktória-vízeséshez látogathatunk, amelyet gyalogszerrel is könnyen elérünk. Több kilátópontból is szemügyre vehetjük a hatalmas zuhatagot, amelyről így írt Livingstone: „a látvány olyan szép, melyet csak angyal láthat reptében“. A „mennydörgő füstnek“ is nevezett vízesésben annyi víz zúdul alá, hogy az még a száraz évszakban is lenyűgöző látványt nyújt. Másodpercenként 10 millió liter víz ömlik le egy 1,7 km széles sávban a vízesés 108 m mély szakadékába. A Viktória-vízesés mellett a világ legtöbb zuhataga egyszerűen eltörpül.

21.nap: Victoria Falls (szállás: lodge, étkezés: reggeli)
Az egész napunk szabadprogram keretében telik Victoria Falls városában. Minden raftingot kedvelő kalandor első számú vágya leevezni a Zambézin. Nos, erre most van itt a lehetőség! Egy izgalmas fakultatív program keretében, tapasztalt vezetők kíséretében rafting-tutajokban ereszkedhetünk le a Zambézi hatalmas zúgóin keresztül.

22.nap: Victoria Falls (szállás: lodge, étkezés: reggeli)
Ezt a napot is Victoria Falls városában töltjük. Különféle ajándékok és emléktárgyak vásárlására ez a legalkalmasabb hely, mivel itt a legalacsonyabbak az árak. Egyrészt remek üzletek állnak rendelkezésre, de a kézművesek piacán is naphosszat alkudozhatunk a fekete árusokkal faragott zsiráfokra, vízilovakra vagy éppen helyben készült ékszerekre.

23.nap: Victoria Falls – Johannesburg – repülés Európa felé (éjszaka a repülőn, étkezés: reggeli és a repülőn szokásos)
A napunk első részét még Victoria Falls kisvárosában tölthetjük, majd a repülőtérre utazunk, ahonnan Johannesburgba repülünk. Átszállás után London felé folytatjuk utunkat; az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

24.nap: London – Budapest (étkezés: repülőn szokásos)
A reggeli órákban érkezünk London egyik repülőterére, ahonnan Budapestre repülünk tovább. Dél körül szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.
 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást expedíciós járművel (tehát nem menetrendszerinti autóbusszal). Az utazást terepjárókkal, hajóval, motorcsónakokkal és mokoróval. 2 éjszaka szállást szállodában, kétágyas szobákban, Fokvárosban. 5 éjszaka szállást lodge-okban Swakopmund illetve Victoria Falls városokban. 14 éjszaka szállást kempingekben, sátorban (ebből 2 éjszaka vadkemping). 21 reggelit, 16 ebédet és 14 vacsorát. A sátor és a matracok bérleti díját. A nemzeti parkok belépődíjait. A sofőr, a szakács és a helyi vezetők díjait. A Baraka túravezetését.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőjegyet, reptéri illetéket, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, Az italokat az ebédek és vacsorák során, további étkezést, a belépők és fakultatív programok árát, a vízumok árát, a borravalókat és személyes kiadásokat. A repülőjegyek árai a jelentkezés idejétől függnek illetve a repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat!

Kötelező költségek: 

Repülőjegyek, Repülőtéri illeték, BBP biztosítás, Vízumdíj.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépődíjak, Egyéb étkezések, Borravalók, Egyéb személyes kiadások.

Dél-Afrika, Orange folyó, kenutúra: 350 rand
Namíbia, Sossusvlei, terepjárós utazás: 250 rand
Namíbia, Swakopmund, quadbike: 650 rand
Namíbia, Swakopmund, delfinles: 500 rand
Namíbia, Rundu, falulátogatás: 50 rand
Namíbia, Rundu, motorcsónakos kirándulás a Kavango folyón: 150 rand
Namíbia, Rundu, táncest: 80 rand
Botswana, Guma tábor, sétarepülés az Okavango-delta felett: 300 USD
Zimbabwe, Viktória-vízesés: 40 USD
Zimbabwe, rafting a Zambézin: 165 USD
Zimbabwe, bungee jumping: 150 USD
Zimbabwe, helikopteres sétarepülés: 160 USD
Zimbabwe, hajózás a Zambézin: 80 USD
Borravalók összesen: kb. 80 USD
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Várható költőpénz szükséglet: 
kb. 700,- USD
Előleg: 

200.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.

Hátralék: 

299.900 Ft + a repülőjegyek és repülőtéri illetékek ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Felszerelés ajánló

Túraöltözet: jól szellőző, nyárias viselet, kényelmes túracipő, szandál, fürdőruha, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen. Szükség lesz meleg ruhára, esőkabátra és polárdzsekire is.
Túrafelszerelés: hálózsák, egy 30-45 literes hátizsák az Okavango kiránduláshoz, napszemüveg, napkrém, szúnyogriasztó, elemlámpa, távcső a vadleshez. Mivel egyes táborhelyeken, de különösen az Okavango-deltában korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, ezért szükséged lehet nedves törlőkendőkre. Ha a sátorban szükséged van kispárnára, hozz magaddal egy kisméretűt.
Az utazás során sporttáskába célszerű pakolni, mivel ez sokkal praktikusabb a bőröndnél.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

utazás Budapest-London-Fokváros és Victoria Falls-Johannesburg-London-Budapest útvonalon (Brittish Airways, South African).

Szállás: 

Fokvárosban szállodában, Swakopmundban és a Viktória-vízesésnél pedig lodge-okban lesz a szállásunk, amelyek kényelmesek és tiszták. A fokvárosi és swakopmundi szállásunkon kétágyas szobák állnak rendelkezésünkre, Victoria Fallsnál azonban a szobák 4-12 ágyasak. Mivel az egyes szobák beosztása különböző, ezért előfordulhat, hogy utasaink kis mértékben eltérő szobát kapnak. Az overland utazás során a legtöbb szállásunk kempingben lesz, ahol mindig tiszta mellékhelyiségek állnak rendelkezésre. A legtöbb kempingben úszómedence is található. A sátrakat a dél-afrikai partnerirodánk bocsátja rendelkezésre, amiket magunknak kell felállítani, lebontani és tisztán tartani. A Spitzkoppe hegynél és az Okavango-deltában vadkempingezni fogunk. Ebben az esetben minden komfortot nélkülöznek a szállásaink, amiért  azonban bőségesen kárpótol minket a helyszínek fekvése!

Étkezés: 
Utazásunk majdnem teljes időtartama alatt teljes ellátást, azaz napi háromszori étkezést bizotsítunk. Csupán néhány nap kell a résztvevőknek maguknak megoldani az étkezést, ami azonban nem jelenthet gondot, hiszen ezeken a helyszíneken mindig található több színvonalas étterem is. Reggelire illetve ebédre általában hideg élelmet kapunk, míg a vacsora mindig meleg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ételek három hét alatt egyesek számára egyhangúvá válhatnak.
A területről: 
Az angol nyelvet mindenhol használhatjuk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, térerő azonban csak a városok környezetében van. Az érintett országokban különféle elektromos csatlakozók vannak használatban, és egyik sem felel meg az európai szabványnak (A lehetséges csatlakozók a következő weboldalon láthatóak: www.kropla.com/electric2.htm). Az utazás során több helyen is (pl. Okavango-delta, Spitzkoppe, stb.) nélkülöznünk kell az elektromos áramot. A kempingek többségében fel tudjuk tölteni a digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait. Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) vagy az euró (EUR) kivitele, amely bármelyik bankban vagy pénzváltónál beváltható a helyi fizetőeszközre. A dollár esetében lényeges, hogy csak 2002. után kiadott címleteket fogadnak el. Dél-Afrikában a rand (ZAR, kb. 30 Ft), Namíbiában a namíbiai dollár (NAD, kb. 30 Ft), Botswanában a pula (BWP, kb. 50 Ft), Zimbabwéban az amerikai dollár (USD) a hivatalos fizetőeszköz. A Dél-Afrikai Köztársaságon kívül a dél-afrikai randot Namíbiában és Zimbabwéban is elfogadják. Mivel utazásunk alatt élelmezésünkre alig kell költenünk, ezért a költőpénz összege nagy mértékben egyénre szabott. Mindenképpen célszerű legalább 700 USD-t magunkkal vinnünk, de a lehetséges fakultatív programok és a vásárolni kívánt emléktárgyak miatt a szükséges költőpénz összege ennek a többszöröse is lehet.
Időjárás: 
A hőmérséklet napközben 25-35 °C között várható, a Namíb-sivatagban és az Okavango-deltában azonban nem ritka a 40 °C sem. A sivatagban éjszaka sem hűl le a levegő jelentősen. Záporok, zivatarok bármikor előfordulhatnak, amik sokkal intenzívebbek, mint Európában. A napsütés mindenütt nagyon erős.
Vízum: 
A Dél-Afrikai Köztársaságba és Botswanába magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak. A namíbiai vízum intézését irodánk átvállalja. Az ehhez szükséges vízumkérőlapokat és tudnivalókat az utazás előtt postai úton küldjük el minden résztvevőnek. A zimbabwei vízumot a budapesti Vista Utazási Központ vízumrészlege intézi. Az ehhez szükséges dokumentumokat is irodánk küldi postán minden résztvevőnek az indulás előtt. Nagyon fontos, hogy az útlevelekre legkésőbb az utazás előtt 20 nappal szükség van és csak közvetlenül az indulás előtt lehet értük menni. Nagyon fontos továbbá, hogy csak olyan útlevélbe kaphatunk vízumokat, amely a hazaérkezés után még további hat hónapig érvényes. Továbbá az útlevélben lennie kell minimum 3 üres oldalpárnak. Ha előbb lejár az útleveled, illetve nincs benne elegendő hely, időben csináltass újat! A namíbiai és a zimbabwei vízum ára összesen: kb. 55.000 Ft. A vízumokkal kapcsolatos teendőket irodánk indulás előtt kb. 40 nappal postán küldi el.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Amennyiben valamely résztvevő nem rendelkezik megfelelő biztosítással, induláskor a túravezetőnk eltanácsolja az utazáson való részvételtől!
Korhatár: 
10-60 év
Egészségügyi tudnivalók: 
Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Az irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni. Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. A biztonság kedvéért utazás előtt (lehetőleg minél hamarabb) konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel, illetve a háziorvosoddal. Kizárólag palackozott víz fogyasztását javasoljuk, amely mindenütt kapható. Másfél liter víz ára nagyjából megegyezik a Magyarországon kapható ásványvizek áraival. Nemzetközi Oltóközpont: Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. E épület. Nemzetközi Oltóhely: Budapest, XIII. ker. Váci út 174. Érdemes ellátogatni a www.utazaselott.hu internetes oldalra.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!