Városi közlekedés Thaiföldön

Bangkok közútjainak használata, a világ egyik legveszélyesebb vállalkozásaként van számon tartva. Még akkor is, ha gyalogosan közlekedünk. Sokszor, egy zebrán való átkeléshez is vagányság és jó pár perc szükséges.

Az ország minden városában, településén fontos az óvatosság, hisz magyar szemmel nézve, a thai közlekedés meglehetősen kaotikus. Autó vagy motor bérlése csak a rutinos, magabiztos és körültekintő vezetőknek ajánlott. Nézzük, milyen lehetőségek várnak azokra, akik nem ilyen bátrak. Vannak romantikus megoldások, például Hua Hin-ben paripára pattanhatunk és elvágtázhatunk a parton húzódó 5 csillagos szállodák előtt.

Vidéken, számos helyen kipróbálhatjuk az elefántháton való utazást. A helyiek szerint az elefántoknak ma már sokkal könnyebb dolguk van, hisz régen jóval nehezebb súlyokat cipeltek árkon-bokron-hegyen keresztül, ám érzékeny állatbarátoknak mégsem javaslom ezt a lehetőséget.

Azok, akik értenek az állatok nyelvén, egy-két banán ellenében felugorhatnak egy majom mögé is.

A viccet félretéve, valóban számos közlekedési eszköz közül válogathatunk. Kezdjük a fővárossal! Először is ott van a mindenféle színben pompázó taxi, előnye, hogy kényelmes, hátránya, hogy jó eséllyel dugóba keveredhetünk. Fontos, hogy előre egyezzünk meg az árban, de még jobban járunk, ha olyan sofőrt találunk, aki hajlandó bekapcsolni a taxiórát. Mielőtt bármit is kérdeznének, mondjuk határozottan: taxameter!

Egy-két napos ott tartózkodás és akklimatizálás után próbáljuk ki a tömegközlekedési eszközöket! Metróval, magas vasúttal, busszal bárhová el lehet jutni – nagyon olcsón, kalandosan és viszonylag gyorsan. Nekem a helyi buszok a kedvenceim. Vigyázni kell, mert csak akkor állnak meg a megállóban, ha integetünk nekik, jegyet fent a buszon lehet váltani a jegyes nénitől vagy bácsitól, akik általában nagyon kedvesek és mosolygósak a külföldiekkel (is). Bangkok egyik különlegessége – szerintem – a jegyárusok fém szerkentyűje. Már csak ezért is érdemes egyszer buszra szállni!

A hajók is kellemes utazást biztosítanak, a Chao Praya folyón menetrend szerinti járat üzemel, percek alatt eljuthatunk a város egyik végéből a másikba. Ám legyünk résen, hol szállunk vízre, mert van olyan állomás, ahol méregdrága magánhajókkal várnak a turistákra, és persze azt mondják, hogy nincs más hajózási lehetőség.

A legkisebb vidéki településen is több közlekedési eszköz közül választhatunk. Általában mindenhol van valamilyen tuk-tukszerű járgány, ezek olcsók és gyorsak, de alkudni mindig kell!

A kisforgalmú falvakban, szigeteken érdemes bringát bérelni. És a fővárossal ellentétben itt már ki lehet próbálni a motoros taxit is, a motorra felpakolt emberek, csomagok száma csak a mi merészségünkön múlik.

Tengerparti falvakban csónakkal (long tail boat) is közlekedhetünk, a közeli strandokra, szigetekre gyakran indítanak járatokat, de ha szigetre megyünk, ne felejtsük el megkérdezni, mikor megy vissza az utolsó csónak.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Thai kiskörút (Bangkok - Kanchanaburi - Ayutthaya) - 8 nap / 5 éjszaka
» Thaiföldi körutazás - Tengerparti pihenéssel - 12 nap
» Thai kiskörút **** üdüléssel Golden Sea *** Pattaya - 12 nap / 9 éjszaka
» Thai kiskörút **** üdüléssel Jomtien Palm Beach **** Pattaya - 12 nap / 9 éjszaka
» Thaiföld - a mosoly országa -

Szállás ajánlatok

» Hotel Golden Sea Pattaya *** Pattaya 119.900 Ft/főtől - Ázsia / Thaiföld / Pattaya
» Adelphi Pattaya Hotel **** Pattaya 149.900 Ft/főtől - Ázsia / Thaiföld / Pattaya
» Bangkok **** 2/3 éj és 7/9/12 éj Hotel Golden Sea Pattaya *** Pattaya 159.900 Ft/főtől - Ázsia / Thaiföld / Pattaya / Bangkok
» Hotel Jomtien Palm Beach **** Pattaya 164.900 Ft/főtől - Ázsia / Thaiföld / Pattaya
» Hotel Citrus Parc Pattaya by Compass Hospitality **** Pattaya 159.900 Ft/főtől - Ázsia / Thaiföld / Pattaya

Információs oldalak

» Thaiföld látnivalók
» Egzotikus utazások nyaralások
» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» Thaiföldi utazás - tengeri kajakozással fűszerezve - Kovács Attila
» Thaiföld kajakkal - Khao Sok expedició - Kovács Attila
» Thaiföld - Khao Sok expedició - Hudanik Zsolt
» Képeslap Thaiföldről... - Kovács Attila
» Thaiföld, Phi Phi képekben - Kovács Attila

Utazások

» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Varázslatos Dél-Csehország - 3 nap
» Advent Krakkóban és a lengyel Tátrában - 3 nap
» Tavaszi hétvége Ausztriában Mariazell, Mayerling és Lilienfeld és Berndorf a Semmering élményvonat fedélzetén! - 2 nap
» Tavaszi hétvége Krakkóban - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!