Teraszok és páfrányok, a horizonton hétezresek: a Helambu-trek Nepálban

A Himalája hatalmas. Ezernyi csodálatos völgyet, titkos hegygerincet, eldugott vidéket rejt. A túrázók eloszlása mégis igen aránytalan. Azt hittem, hogy nagyon messze kell utazni ahhoz, hogy távol legyünk a komfortos túrázóktól, és Nepál hétköznapjainak valódi arcát fedezhessük fel. Nem gondoltam volna, hogy a zsúfolt főváros, Kathmandu közvetlen közelében található egy ilyen szép túraútvonal. 

A Helambu- trek egy olyan, Kathmandu külvárosból induló,  7-8 nap alatt bejárható túraútvonal, ami nem érint túl nagy magasságokat. Kedves kis falvakon vezet át, ahol mindenféle előzetes foglalás nélkül is találunk szállást és vacsorát is főznek a helyiek.  A napi távok sem túl hosszúak, és végig teraszos földek, páfrányoktól zöldellő erdők és csodálatos panoráma kíséri az ösvényt. A kilátás annak köszönhető, hogy 1700-2500 méter magas, széles hegyhátakon, gerinceken vezet az utunk, és minden kanyarban új kilátást élvezhetünk. Belátunk a völgyekbe, a térkép szintvonalazását követő kölesföldek borította hegyoldalakra, messze ködbe vész a Kathmandu völgy, és az Indiáig húzódó sík vidék, észak felé viszont a havas csúcsok csipkézik a horizontot.

Tiszta időben, főként ősszel egészen elképesztő látványban lehet részünk: a messzi távolban feltűnik az Annapurna-csoport, északra pedig a Langtang - Himal látszik. Nem lehet betelni ezzel a vidékkel: a táj nem csak a Khumbu-völgyben tapasztalt magashegyi környezet, hanem elképesztően változatos és színes élőhelyeket találunk mindenfelé. A falvakban nagyon kedves és közvetlen emberek laknak, és mivel a turista nem annyira jellemző errefelé, mindenki egy kölyökvizsla lelkesedével pallérozza rajtunk idegennyelv tudását, érdeklődik hogylétünk felől.

Ez a finom zaklatás nagyon hasznos is lehet: mivel mindenki ismer mindenkit, egész nyugodtan érdeklődjünk az aznapi célunkat képező falu szállásai felől napközben.  Ha az így megszerzett ismeretekkel felvértezve érkezünk meg este, és nem csak úgy beesünk egy szállásra, hanem "küldenek" akkor azonnal sokkal előnyösebb alkupozícióból indulunk az éjszakázás árának megállapítása tekintetében.

Egyébként szállásaink kicsi, de kényelmes szobák lesznek itt, ezzel megspóroljuk a sátorcipelést, sőt az reggeli/ebéd/vacsora főzésével töltendő perceket is tölthetjük a látvány élvezetével: minden településen találunk családi éttermeket, ahol szállás is van, és egyszerű, de nagyon ízletes ételeket rendelhetünk. Mivel  alacsonyabban vagyunk, ez kellemesebb időjárással (és a magashegyi betegség tüneteinek elmaradásával)  jár, akár utlra-light felszereléssel is nekivághatunk ennek a kalandnak.

A területről kapható térképek elég megbízhatatlanok, így hát nyugodtan bízzunk abban, amit a helyiek mondanak: ránézésből és meglepően pontosan megmondják, hogy mennyi idő alatt érünk Kutumsangból Chisapaniba. A kilométerekről ne  is faggassuk őket, errefelé úgy mérik a távolságot, hogy mennyi ideig kell egyenletes sebességgel gyalogolni odáig. Azt hiszem, hogy ha Kathmanduban járunk és rászánnánk még egy hetet Nepálra, akkor mindenképpen járjuk végig ezt a kulturális és természeti értékeket bemutató ösvényt. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Nepál: Annapurna-alaptábor gyalogtúra - 16 nap
» Nepál körutazás - 10 nap
» India - Nepál körút - 14 nap
» Nepál - Bhután - Szikkim - Dardzsiling körutazás - 14 nap
» Nepál és Bhután, a Himalája királyságai - 16 nap

Információs oldalak

» Nepál képekben, nepáli élmények
» Nepál képekben, nepáli élmények

Cikkeink

» Bringázás Kathmandu környékén - Kovács Attila
» Nepál legszebb hegyvidékein - Kovács Attila
» Képek a Mount Everest alaptáborból - Kovács Attila
» Téli expedíció a világ egyik legnehezebb csúcsára, a Himalájában - Kovács Attila
» A Himalája tájain - Kovács Attila

Utazások

» Magas-Tátra Fehértavi csúcs - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Alpesi csúcsok: a Veitsch 1981 m. - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!