Szépasszonyvölgy

A mai Szépasszony-völgyi pincesorok, mintegy emberöltő óta Eger legismertebb részét képezi. Borospincéi az utóbbi néhány évtizedben idegenforgalmi jelentősége révén országos hírre tett szert.

Hogy ebben a völgyben mikor vájták az első járatokat a tufába, azt nem tudni - de akár száz-kétszáz évvel is korábban, mint ahogy elkezdődött az összefüggő pincesorok kialakítása. A püspökség tulajdonában lévő völgyben az 1770-es években kezdték "építeni" a sorokat (a legrégebbi mai neve: Öregsor) Barkóczy püspök idején ugyanis fellendült a bortermelés, kellett a megfelelő érlelő- és tárolóhely, gyorsan szaporodtak a járatok - alig tíz év múlva már 32 borospincét számoltak össze! De még az 1960-as években is vájtak itt pincéket, a II. világháborút követő földreform fellendítette ugyanis az építési kedvet.

A közbeszéld Szépasszony-völgyön sokszor csak a völgy legmélyét érti. A több mint 150 pincének közel harmada található ott, ezek azok, ahol a vendéglátás folyik - a domboldal pincéiben pedig (általában) a munka. A Szépasszonyvölgy úton érkezve elhaladunk ezek között. Aztán a Dísz térnél már láthatjuk, megérkeztünk: a Szépasszony szőlőt és bort tartó bonzalakja fogadja a látogatót - nem messze tőle pedig Bacchus lovagolja meg a hordót. Balra találhatók a parkolók, és már kezdődhet is a völgy gyalogos felfedezse. Éttermek, csárdák sora kíséri utunkat - van, amelyik több busznyi turistacsoportot is képes kicsolgálni. Több helyen saját zenekar játszik, de a vendéglők között pendliző cigányzenészek is elhúzzák a nótánkat.

A pincék többségénél a völgyfalba vájt bejárat előtt terasz hívogatja a vendégeket, a jellegzetes, színesre festett fém ajtókat sok helyen üvegezett fára cserélték. Ez felzi leginkább a völgy átalakulását: a családi, termelői borkimérések egyre inkább professzionális vendéglátóhelyekké alakulnak. Ám - természetesen - továbbra is csak egri bort kínálnak, és minden pince a sajátját. Bíznak a termésükben: adnak kóstolót, általában pénzért, de van, ahol ingyen. nagy a választék, de vannak jellemző kóstolható borok, amelyek a következők: egri bikavér, cabernet sauvignon, kékfrankos, zweigelt, merlot, medina, egri leányka, muskotály, chardonnay, cserszegi fűszeres, olaszrizling.

A borkorcsolyák is igen változatosak - a rágcsálnivalótól a zsíroskenyére ánt a hidegtálakig terjed a kínálat. És télen is zajlik itt az élet (még ha, természetesen kisebb is, mint nyáron), akkor is sok pince kinyit - és forralt bort is kínálnak a fázós vendégeknek.

A bornemisszák is jól érezhetik itt magukat. A völgy két oldalán húzódó pincesorok közötti terület három teraszán hat bográcsozó-nyársaló helyet alakítottak ki, amelyeknél akár nagyobb társaságok is letelepedhetnek.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!