Tevel

A 65-ös útról több helyen megközelíthető, és letérhetünk Tevel felé, de eljuthatunk ide a 6-os útról Bonyhádon át, illetve a Bonyhád - Dombóvár útról is.

Ősi magyar hely, fejedelmi szállásbirtokból alakult ki. A török alatt teljesen elpusztult. A Dőryek 1714-ben toborzás útján németeket telepítettek le, ez volt Tolna megyében az első sváb telepítés. Tevellel délkeletről volt szomszédos a kis Kovácsi község. Ahogy Tevel neve a fejedelemség korából való, Kovácsi fejedelmi szolgálónépre utal, akik kovácsok voltak. Okleveles előfordulása a "kovács" szó első említése a magyarban.

Tevel és Kovácsi összeépült, utóbbinak önállósága 1928-ban szűnt meg. Volt egy kastély is a faluban, 1944-ben porig égett, mert az oroszok titkos fegyvertárnak vélték a falra függesztett régi fegyverek láttán. 

A község németségét nagyobb részben kitelepítették. 1945-ben hadikfalvi székelyek kerültek Tevelre, a Völgységben ez a legnagyobb lélekszámú székely telep. Értelmiségük kinevelésére itt létesítették a legendás Kőrösi Csoma Sándor Székely Tanintézetet, mely néhány év után megszűnt.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!