Siena

Siena nem csak Toszkána, hanem egész Olaszország egyik legszebb városa. Viharos és vérengzésektől, ostromoktól, járványoktól terhelt történelmű városka rengeteg hányattatást élt meg az elmúlt évszázadokban. Többek között olyan válogatott gonoszságok is szerepeltek ezek között, hogy egy ostrom során, középkori biológiai fegyverként, hajítógépekkel szamarakat és emberi ürüléket dobáltak a városfalakon belülre.

Az 1348-as pestisjárványban a város lakosságának közel kétharmada a kór áldozatává vált - a középkor nem éppen vidám felvonulás lehetett. A komolyabb csapások egyike talán mégis az volt, hogy a főleg kereskedelemből élő sienaiaknak Cosimo de' Medici megtiltotta, hogy a bankszektorban dolgozzanak: hogy ezzel is növelje a rivális Firenze gazdasági hatalmát.

A kereskedőházak bukása után a város fejlődése szinte megállt, de éppen ez az áldatlan állapot konzerválta azt az eredeti hangulatot és városképet.

A híres sienai Dóm

Siena az egyik legszebb város Toszkána kies tartományában. A három dombra épült, középkori hangulatú városka két igen híres építészeti remekét fotózzák a leggyakrabban a turisták: az Il Campo-n álló Palazzo Pubblcio égnek meredő tornyát és az egyik domb tetején áll a lenyűgözően szép Santa Maria Assunta székesegyház.  A pompásan díszített templom belül még töményebb - a sötétzöld-fehér márvánnyal burkolt falak, gyönyörű festmények és a finoman megmunkált, intarziás márványpadló egészen egyedülálló látványosság.  

Ez a városlakók számára szomorú tény eredményezte azt, hogy  ma is megcsodálhatjuk a középkor óta változatlanul itt álló épületeket,  ha bejárjuk e csigaházhoz hasonlóan a dóm térhez vezető utcák felfelé csavarodó spirálját, és a helyiekkel együtt piknikezünk az Il Campon.

A legyező alakú téren áll a fehér márványból épült Fonte Gaia - melynek kristálytiszta vize 25 kilométer távolságból érkezik egy föld alatti vízvezetéken keresztül. A Palazzo Pubblico tövében mi is megfigyelhetjük, ahogy a városháza tornya óriási napórához hasonlóan mutatja az idő múlását.

Az időét, ami valahogy itt Siena-ban sajátos dimenzióban telik, különleges mederben csorog tova: a Palio lóversenyének és  középkori hagyománya a mai napig éppen olyan szenvedélyes tűzbe hozza a contradák összetartó lakóit, mint az elmúlt évszázadokban.

Bármilyen nehéz körülményeket hozott a város fordulatos történelme - még a nagy világégések idején is megtartották a lovasjátékot, minden egyes évben két alkalommal. De az is biztos, hogy nem tudunk még egy pénzintézetet mondani, ami 1472 óta folyamatosan működik: Siena-ban ilyet is találunk.

Siena - egy csepp középkor, rengeteg gyönyörű épület, konok hagyománytisztelet, egy nagy adag dac és teljes megtagadása annak, amit úgy hívunk: modern idők. Az évszázadok elsuhannak, mint az Il Campo felett a bárányfelhők, az egykor itt zsarnokoskodók mára már csak a történelem lapjaira száradt szigorú tekintetű arcmások csupán, míg a sienaiak a világ folyásával mit sem törődve szurkolnak a Palio-n a kerületüket képviselő paripa sikeréért.

Kipirult arccal, kiabálva, teli élettel: a több évszázadnyi kudarc és szenvedés nem teszi őket gyűlölködő sovinisztává: az átélt kínok mára csak sötét hangulatú történetek csupán. Szívünk joga eldönteni, mit gondolunk erről. Szerintem, az idő őket igazolja.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Karnevál Toszkánában -
» Toscana, Viareggio és Cinque Terre - 5 nap
» Nápoly-Capri-Sorrento-Amalfi-part - 6 nap
» Csodás Toszkán tájakon - 5 nap
» Az antik Róma varázsa - 6 nap

Információs oldalak

» Toszkána látnivalók
» Toszkána
» Buszos körutazások Olaszországban
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» Az álomszép Toszkána tavasszal - Kovács Attila
» Álomszép utazás - Firenze és Toszkána - Kovács Attila
» Toszkána szépségei - Kovács Attila
» Toszkána szépségei képekben - Kovács Attila
» A gyönyörű Toszkána képekben - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!