Törökországi kedvencek Líkiától Alanyáig

Törökország hatalmas múlttal és változatos látnivaló kínálattal büszkélkedik, így nem csoda, ha a törökök fontosnak tartják a turizmus további fejlődését. Az egyik legkedveltebb turisztikai desztináció Dél-Törökország, ahol nem is olyan régen lajstromba szedték a legkedveltebb látnivalókat, melyek nem mellesleg, szép summát hoznak az országnak.

A Líkiától Alanyáig húzódó szakasz legkedveltebb nevezetessége a Szent Miklós templom Demrében, mely a VI. században épült. A XI. század második felében egy kolostort is építettek mellé. Itt találjuk Szent Miklós szarkofágját is, mely az 1968-as ásatások során került elő, korábban a Myra-folyó teljesen betemette homokkal. A szent életű püspök csontjait még a XI. században rabolták el itáliai tengerészek, a megmaradt néhány ereklyét Antalyában őrzik.

A templom gyönyörű mozaikmunkái a XI. századból származnak. 1863-ban II. Sándor orosz cár megvásárolta a keleti ortodox keresztények számára oly fontos épületet, s elrendelte felújítását, ez azonban nem fejeződött be. 2012-ben 485 ezren keresték fel a templomot.

A  képzeletbeli dobogó második helyén, a valamivel több mint 448 ezres látogatószámukkal, a szintén a közelben látható myrai sziklasírok állnak. E líkiai sziklasírok, melyek két - a folyóról és az óceánról elnevezett - nekropoliszt alkotnak, a myrai sziklafalba lettek bevájva. A leghíresebb sír (folyó nekropolisz) az ún. "Oroszlán sírja" vagy más néven "Festett sír", mely utóbbi elnevezés az üregek egykori szépen kivitelezett díszítésére utal: a sírokat hajdanán piros, sárga és kék színekre pingálták.

A sírok zömmel a Kr. e. IV. századból származnak, erre utal klasszikus görög templomra hasonlító hellenisztikus homlokzatuk is. Az óceán nekropolisz alatt Anatólia egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori színházát találjuk.

A harmadik helyet az aspendosi színház érdemelte ki, miután tavaly 371 ezer látogatót tudott elcsábítani. Korának legnagyobb, máig épségben megmaradt római kori színháza legalább 20 ezer főt képes befogadni. Külön érdekessége, hogy kiváló akusztikája miatt napjainkban is rendeltetésszerűen használják, hiszen nyaranta itt tartják meg az Aspendos Opera és Balett Fesztivált is.

A listán szerepel még az alanyai vár (majdnem 344 ezer látogató), az utána következő nevezetességek már nem érik el a 300 ezer látogatót: Perge antik városa, Olympos, Phaselis. A lista hetedik helyén az Antalyai Múzeum áll, amely rendkívüli régészeti anyagára lehet igazán büszke (Törökország egyik legnagyobb ilyen jellegű intézménye).

Kiállítási anyaga elsősorban prehisztorikus és ókori eredetű, de számos néprajzi jellegű kiállítási tárgyat is találunk. A sort Patara után a sidei színház zárja. 

Törökország teljes bevétele mindebből 9.850.720 TL, azaz több mint 4 millió euró. Hát így kell ezt csinálni!

Képek: en.academic.ru, pennstatermag.com, www.viator.com, pennstatermag.com, i-am-pku.blogspot.com, www.hotelskalkan.com, commons.wikimedia.org, commons.wikimedia.org, www.hotelskalkan.com, www.nirvanaholidays.com, www.antalyacitytour.com, www.fotopedia.com, heraca.blogspot.com, www.skyscrapercity.com, www.alanyaseaport.com, www.holidaycheck.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - repülővel - 5 nap
» 5 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj

Szállás ajánlatok

» Beach Club Doganay Hotel ***** Alanya 122.373 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Diamore Hotel *** Alanya 165.930 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» White City Resort Hotel ***** Alanya 191.789 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Kleopatra Beach Hotel **** Alanya 193.473 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Xeno Eftalia Resort Hotel **** Alanya 194.293 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya

Információs oldalak

» Nyaralás Törökországban
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Egzotikus utak
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Körutazás Indiában
» Tengerparti Nyaralás - 2015

Cikkeink

» Isztambul hangulata - Kovács Attila
» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila
» Törökországi kalandok - Kovács Attila
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa
» Kurdisztánnak fognak hívni egy kislányt - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Prágai Advent - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!