San Galgano, avagy mit keres az Excalibur Toszkánában?

Toszkána talán a világ egyik legszebb része. És ha ez még nem volna elég, misztikus dolgokban is bővelkedik (gondoljunk csak a volterrai nekropoliszra). Siena varosától délre találunk egy kis templomot, ami a Rotonda di Montesiepi nevet viseli.

Ha az ember belép az épületbe, több csodálatos dologgal is találkozhat. Itt őrzik a templomalapító San Galgano fej ereklyéjét és egy üvegládikában az ördög bal kezét. Mindezek fölött mégis átsiklik az ember figyelme, hiszen elsőként a templom közepén lévő szikla vonja magára a tekintetünket. A sziklából ugyanis egy kard áll ki. Nem is gondoltuk volna, hogy éppen itt botlunk bele az Artúr király történetéből ismert, kőbe zárt kardba.

A kardot a templomot alapító Galgano Guidotti (aki a XII. század elején született) szúrta a kőbe. A legenda szerint a később szentté avatott lovag megtérése előtt tivornyázó, nőkben és italban gazdag életet élt. Anyja egy nap megelégelte fia kicsapongó életét, így feleséget kerített neki. Galgano éppen leendő hitveséhez igyekezett, amikor a lova megbokrosodott, és ledobta magáról. Ekkor láthatatlan kezek kapták el a lovagot. Gábriel arkangyal jelent meg neki, és mutatta az üdvösséghez vezető utat. Azt is megmondta hősünknek, hogy Monteseppi mellett egy hegyen remetéskedjen. Mikor Galgano odaért, Jézust látta az apostolok társaságában a hegy tetején. Megmászta a hegyet, s a látomás szertefoszlott, de egy hang azt parancsolta neki, hogy ettől kezdve álljon ellen minden kísértésnek. Galgano ekkor fogadalmat tett, és hogy szavainak nyomatékot adjon, kardját a sziklába vájta, így készítvén magának keresztet. Innentől kezdve nem jött le a hegyről, a helyi földművesek etették, ő pedig cserébe megáldotta őket, és imádkozott értük.

A legenda szerint egyszer megjelent neki az ördög szerzetes képében, és megpróbálta meggyőzni arról, hogy fölösleges, amit csinál. Galgano ekkor is, mint mindig, kardja előtt imádkozott. Az ördög látva, hogy szóval nem sokra megy, megpróbálta kihúzni a kardot a kőből, és olyan erősen húzta, hogy saját karja szakadt ki helyéről, nem pedig a kard. 

Abbazia di San Galgano, Toszkána

Toszkána bővelkedik szebbnél szebb építészeti látnivalókban. A varázslatos kisvárosok,  mint Montepulciano, Pienza vagy Siena, vagy a nagyon népszerű San Gimignano vonzzák a turistákat. De vannak olyan helyek is, amelyek nem szerepelnek a címlapokon, mégis csodálatos élményben lesz része annak, aki nem sajnálja az időt a meglátogatásukra. Egy hatalmas, nyílt terület közepén áll az Abbazia di San Galgano ciszterci apátsága, Monticiano településétől nyugatra.

Több megpróbáltatás után San Galgano 33 évesen halt meg, majd – hála az anyai buzgóságnak – négy év múlva szentté is avatták. A gyors szentté avatási eljárás miatt San Galgano legendája olyan, mintha az akkor ismert szentek legendáiból lenne összeollózva. Egyedüli eredetisége a kőbe zárt kard jelenléte. Érdekes, hogy Galgano anyjának szentté avatási beszámolójában igen sok az egyezés a Grál mondakörrel.

Többek között az egyik ilyen egyezés a kőbe zárt kard. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kőbe szúrt kard leírva csak 1191-ben jelenik meg az Artúr mondakörben, mégpedig Robert de Boron Merlinjében. Galgano Guidottit pedig 1185-ben avatták szentté. Így elképzelhető,  hogy Robert de Boron ismerte Galgano legendáját, és megtetszett neki a kőbe szúrt kard motívuma. Persze az is lehet, hogy az Itálián átvonuló keresztesek meséiből ismerte Guidotti anyja a kőbe zárt kard történetét. Azt, hogy mi az igazság az elsőség ügyében, valószínűleg sosem tudjuk meg, de talán nem is ez a fontos. A két legendát, Artúr királyt és San Galgano-t összeköti a szereplők hasonló ábrázolási módja is. Artúr király a Merlin miniatúráin pont úgy néz ki, mint Galgano: arca fiatal, haja hosszú és szőke.

A kőbe zárt kard megjelenik az ókori szarmata és alánok lakta területeken, így Franciaországon át egész Britanniáig él a hagyománya később a középkorban is. Még maga Herodotosz is ír a szarmaták fura kardkultuszáról, aminek lényege, hogy a főpap felmászott egy templom lapos tetejére, beleszúrta kardját a tető kövébe, majd imádkozott a kard előtt. Toszkánában a kard köré ciszterci szerzetesek hamar templomot építettek, majd a szent ereklyék tiszteletének köszönhetően egy másik templomot és apátságot is emeltek, amely a szent nevét viseli, és Itália egyetlen hagyományos gótikus építménye. Ez a két templom a mai napig Toszkána rejtelmeket őrző gyöngyszeme.

Forrás: http://globspot.hu

Képek: www.agriturismoilfrassine.com, girlinflorence.com, www.blogsiena.it, www.sangalgano.it, commons.wikimedia.org, unseentuscany.com, photo.fx4.net, globspot.hu, www.promoguidesiena.it

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Mini Toszkána - Körutazás Toszkánában - 4 nap
» Toszkána csodái - 5 nap
» Toszkán barangolások - 4 nap
» Toscana, Viareggio és Cinque Terre - 5 nap
» Pünkösd a napsütötte Toszkánában - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Firenzében
» Toszkána
» 4 napos utazások
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Toszkána látnivalók
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Látnivalók Rómában
» Síelés Olaszországban
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók

Cikkeink

» Siena, Il Campo - Kovács Attila
» Toszkána tavasszal - Kovács Attila
» Toszkána vetítés - április 30. 19:00 óra Mozsár kávézó - Kovács Attila
» Egy nap Veronában - Kovács Attila
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!