Napsütötte Toszkána

Az Appenninek és a Ligur-tenger által közrefogott Toszkána nem csak Olaszország, de egész Európa egyik legszebb vidéke. A természet bőkezűen bánt Toszkánával, elképesztő esszenciája természeti szépségeknek, kulturális látványosságoknak és a kulináris élvezeteknek.

toszkana.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Toszkána zöld lankái, ég felé törő ciprusai, olajfaligetei, szőlős kertjei, pipacsmezői rögtön rabul ejtik az ide érkezőt. A középkori városok zegzugos utcáinak és tereinek ódon falai között sétálva egy évezredes kultúra legcsodálatosabb alkotásaiban gyönyörködhetünk, miközben magunkba szippantjuk egy letűnt kor hangulatát.
Toszkána a reneszánsz és a humanizmus bölcsője évszázadokig az európai kultúra központja volt.

toszkana_pipacsmezo.jpgFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Ha valaki igazán autentikusan szeretné megismerni Toszkánát mindenképpen az "agriturismo"-t vagyis a toszkán faluturizmust válassza. Ideális mindazoknak, akik szeretik a természetet és szívesen túráznak vagy bicikliznek.

toszkana_agriturismo2.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Vagy csak szeretné a hatalmas teraszon, a kertben, a medence partján vagy akár egy függőágyban élvezni a napsütötte Toszkánát, gyönyörködni a hullámzó dombok látványában a lemenő nap fényében és a szemkápráztató csillagos égben.

toszkana_agriturismo.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Toszkána felfedezésének legjobb módja ha biciklire pattanunk, igazán szép és ismeretlen toszkán tájakra is eljuthatunk, miközben lehetőség nyílik a csodálatos műemlékek megtekintésére és nem utolsósorban hódolhatunk a fantasztikus toszkán nedűknek. Toszkán kerékpártúra - járd be biciklivel e káprázatos tájat.

toszkana_kerekpartura.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Néhány város, melyet semmiképp se hagyjunk ki ha Toszkána környékén járunk.

Montepulciano
A vulkanikus eredetű dombtetőre épült csodálatos kisváros, csodaszép reneszánsz épületeivel, nagyszerű kilátással, ókori ásott pincéivel várja a turistákat. Montepulciano legmagasabb pontja a főtere, ahol több nevezetes épület is található: a székesegyház és a városháza, amelynek az egyik tornyába a kilátás kedvéért mindenképp érdemes felsétálni.

toszkana_montepulciano.jpgFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Montepulciano és környéke  nem csak Toszkána egyik leghíresebb bortermelő vidéke, de a világ egyik legelső bor országának, legkiválóbb borrégiójának, három legjobb borvidékének is (Montalcino, Chianti mellett ) egyike. További képek Montepulcianoról.

Lucca
Puccini , a XX. sz. legnépszerűbb olasz operaszerzőjének a szülővárosa. A várost 4 km hosszú, mindmáig épségben megmaradt városfal veszi körül. Lucca egyik leglátványosabbja a Torre Guinigi, a vörös téglás torony, melyen néhány magyaltölgy díszeleg. Az Óratoronyból csodálatos kilátás nyílik a városra, a Guinigi-toronyra vagy a San Martino székesegyházra. További képek Luccaról.

toszkana_lucca.jpgFotó: ZX-6R

Volterra
Volterra a Twilight saga-ban, mint a volturi vámpír klán menedékhelye vált világszerte ismertté. Környéke egy kevéssé ismert városa volt Toszkánának. A vámpírokon túl, saját jogon is méltán népszerű középkori város, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a környékre. toszkana_volterra.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

A város ódon, mégis igen rangos épületekkel övezett utcáit járva, a legtöbb üzlet egy sajátos és Európában nem túl sok helyen fellelhető anyagból, a márványhoz hasonlító kőzetből, alabástromból készített, igen változatos tárgyak sorát kínálja. További képek Volterráról.

San Gimignano

toszkana_San Gimignano.jpg
A tornyok városa, a "középkori Manhattan", amelyet eredeti etruszk városfalak vesznek körül. Az autóforgalomtól szinte mentes, szűk sikátoros utcáit járva visszarepülhetünk a középkorba. Az egykoron 70 toronnyal büszkélkedő városban mára csak 13 maradt meg a 13. századi román stílusú tornyokból. A tornyok egyrészt védelmére szolgáltak, másrészt pedig egyszerűen státuszszimbólumként: minél magasabb volt egy torony, annál gazdagabbnak tűnt tulajdonosa. Zeffirelli itt forgatta a "Napfivér, Holdnővér" című filmjét. További képek San Gimignanoról.

Assisi
Bár Szent Ferenc városa, Assisi már Umbria tartományhoz tartozik, de Toszkána déli részéből könnyen megközelíthető. Már messziről feltűnik a tájból kiemelkedő 400 m magas domboldalban fekvő város. Leghíresebb látnivalója természetesen a Szent Ferenc-bazilika, ahol a szent sírja ill. a csodálatos Giotto freskók láthatóak.

toszkana_assisi.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

A „Szent Ferenc legendája” című freskósorozat eredetileg egy középkori „képeskönyvnek” készült, melyből az olvasni nem tudó hívők megtudhatták a szent cselekedeteit. A környéket néhány éve egy földrengéssorozat rázta meg, hatalmas károkat okozva az épületekben. Azonban ma már Assisi újra régi pompájában várja a zarándokokat és a turistákat. További képek Assisiről.

Siena
Siena három összefüggő dombon fekszik. Európa leggyönyörűbb gótikus városa, belvárosának egy része az UNESCO a Világörökségi listáján is rajta van.

toszkana_siena.jpgFotó: Kovács Attila (utazom.com)

A város a középkori kereskedők és bankok “mekkája” volt. Főterének, a Piazza del Campónak kagyló alakjával és a peremén félkörben elhelyezkedő házakkal mindenkit ámulatba ejt. A varázslatos középkori város szűk utcácskái számos meglepetéseket rejtegetnek. A belváros egyik legjelentősebb építészeti alkotása, az itáliai gótika egyik remeke a dóm.

toszkana_siena2.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Évente kétszer a város főterén rendezik meg Toszkána legismertebb rendezvénye a Paliot, mely egy középkori lovasjáték. Siena egyik kapuján olvashatjuk a feliratot: Cor magis tibi Sena pandit ("Siena jobban megnyitja szívedet") - amely Szerb Antal: Utas és holdvilág című regényének is fontos motívumává vált. További képek Sienáról.

Pisa
Pisa az egyik legrégebbi olasz város. Pisa-ban nem csak a világhírű pisai ferde tornyot érdemes megcsodálni a 4 gyönyörű épület közül, mely a Piazza dei Miracoli (Csodák tere) zöld gyepén szikrázik. Valóban szikrázóak, annyira fehérek a közeli Carrara márványából készült díszes burkolat miatt.

toszkana_pisa.jpg Fotó: Batistini Gaston

A térhez rengeteg történet és legenda fűződik, Galilei fizikai kísérleteiről vagy arról, hogyan próbálják a torony további dőlését megakadályozni. A pisai román stílusban épült Dóm (Duomo) mellett nem szabad kihagyni a különleges akusztikájú keresztelő kápolnát (Battistero) és az ugyancsak lenyűgöző szépségű temetőt (Camposanto) sem. További képek Pisaról.

Firenze

toszkana_firenze.jpgFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Toszkána fővárosa és kulturális központja. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülő város nagyon régi múltra tekint vissza, a „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Hosszú ideig a firenzei bankárcsalád, a Mediciek uralma alatt állt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont, mint: az Arno folyón átívelő híres Ponte Vecchio híd, a világhírű Uffizi képtár, a Lorenzo-negyedben található  pazar díszítésű, márvány borította temetkező Medici kápolna Michelangelo világhírű szobraival, a Keresztelőkápolna, a Giotto-féle harangtorony és a lenyűgöző  Cattedrale di Santa Maria del Fiore, vagyis a Firenzei dóm. További képek Firenzéről.

toszkana_firenze2.JPGFotó: Kovács Attila (utazom.com)

Ha kedvet kaptál és bejárnád Toszkána legszebb részeit itt a lehetőség.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!