Kanada fővárosa: Ottawa - látnivalók, érdekességek

Bár Kanada hatalmas országában Ottawa csak a negyedik legnagyobb városnak számít, mégis ez a város viseli Kanada fővárosának címét. Ottawa már közelebb került Budapesthez - hiszen az Air Canda rouge közvetlen járatának köszönhetően könnyedén eljuthatunk Toronto városába, ahonnan rendkívül sűrű a csatlakozás Ottawa irányába. A folyók összefolyásánál található terület már a huronok számára is fontos csomópontnak számított - mai neve huron nyelven kereskedőhelyet jelent.  

A várost Viktória királynő azért jelölte ki Montreal(amely Párizs után a második legnagyobb francia nyelvű város a világon) és Toronto helyett, hogy ne vádolhassák részrehajlással az ország két államalkotó nemzetisége között. Így jöhetett létre az a helyzet, hogy az alig milliós lakosságú városban találjuk a Kanadai Parlament monumentális épületét.

A Rideau folyó és az Ottawa torkolatánál egy szőrmekereskedő és fakitermelő bázisból kifejlődött város jóval nyugalmasabb, mint a hatalmas Toronto - Észak-Amerika felhőkarcolós világvárosai helyett itt szinte kisvárosi hangulatot találunk. A hatalmas forgalmú sugárutak helyett itt parkokban sétálhatunk, az óriási dugók és tömeg helyett pedig elegáns negyedek, gondozott kertek jellemzik Ottawa városát. A város egyik fő jelképe a neogótikus Kanadai Parlament, mely előtt a nyái időszakban a látványos őrségváltást élvezhetjük.

Télen sem szürkül el a város élete - ilyenkor a befagyott Rideau-csatornán korcsolyával járnak dolgozni az itt lakók, a parkokban pedig gyerekhadak élvezik a tekintélyes havazások után maradt hóréteg örömeit. Ottawa Kanada történelmi emlékezete - itt találjuk a Nemzeti Háborús Múzeumot, mely az 1600-as évektől a világháborúkig őrizi az országért harcolók relikviáit, és az elesettek hősiességét köszöni meg a National War Memorial diadalíve is.

Szintén neogótikus stílusban épült a Notre Dame katedrális, de ha Ottawában járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a roppant izgalmas Természettudományi Múzeumot és híres Tudomány és Technika Múzeumának bejárását sem. Az Ottawa közvetlen elődjének tekinthető Bytown város alapítójának, illetve Rideau-csatornát a város védelmére megtervező majd kivitelező By ezredes egykori főhadiszállása ma is látogatható - Bytown ma a város egyik belvárosi kerülete.

A Bytown Múzeum most a csatorna építésének munkálatait és Ottawa történetének fontos momentumait bemutató épülete egyébként a legrégebben épült kőház a városban - 1827 óta áll ezen a helyen. Ottawa számos fesztiválnak és rendezvénynek nyújt izgalmas színhelyet - az egyik legérdekesebb az évente megrendezésre kerülő Tulipán-fesztivál. A májusban megrendezett virágfesztivál eredete a második világháborúban Kanadában menedéket kapott holland királyi család emlékezetére nyúlik vissza - ma pedig nem csak a látványos virágcsodákban gyönyörködhetünk, hanem számos koncert, hangverseny, csónakfelvonulás és tűzijáték is szórakoztatja a közönséget. 

Az Ottawa folyó túlpartján, Hull városában találjuk a Kanadai Civilizáció Múzeumát - ez a tekintélyes gyűjtemény bemutatja az európaiak előtt itt virágzó kultúrák életét és egy teljes egészében rekonstruált indián falut is megtekinthetünk itt. A városiak előszeretettel járnak ki a környező nemzeti parkokba túrázni és kempingezni, sportolni. Az egyik legnépszerűbb a hatalmas Gatineau-park, melyet a jégkorszakban alakítottak ki hatalmas gleccserek - több mint 50 tó medrét vájta ki a jégár az alapkőzetből.

Ma ezeken kajakozhatunk, partjukon kerékpározhatunk, az erdőrengetegen átvezető kiépített kerékpárutakon. A téli sportok szerelmeseit több száz kilométernyi kiépített sífutópálya várja. A csodás horgászhelyek és a gazdag vadvilág mellett egy a Gatineau-folyó völgyében egy ipari műemlék is vonzza a látogatókat - egy kis gőzmozdony vontatta szerelvényekkel utazhatjuk be a festői tájat, amely különösen ősszel, a színes lombok időszakában kínál csodálatos látványosságot. Ha nem csak álmodoznál ezekről a tájakról, akkor ne habozz tovább,  Air Canda Rouge közvetlen járatának köszönhetően könnyedén felfedezheted a festői Kanadát!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Amerika Keleti Part - 13 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!