Guatemalai kalandok, első rész

Már a megérkezésünk Guatemalába is kalandosnak bizonyult. 2,5 km gyors futás a csomagokkal a hátunkon, a guatemalai határig. Majd kalandos transzport után a helyi "csirkés" busszal folytattuk utunkat. Először azt hittük, hogy csak vicc, hogy hárman ülnek egy nálunk másodosztályú vonatülés méretű helyre, de hamarosan megtapasztaltuk -egy ilyen amerikai iskolabuszból átalakított- "csili-vili" buszon bizony 60-70 ember is tud egyszerre utazni, akar több órán keresztül is. A korábbi hegyomlás miatt kerülő úton megérkeztünk az Atitlán-tó partján található Panajachel városába.A település egyben turisztikai fővárosa a nagyrészt kakcsikel és kicse indiánok által lakott guatemalai északi felföldnek. A tó környékének felfedezését hajókirándulással kezdtük Latin-Amerika egyik legszebb fekvésű, szemet gyönyörködtető vulkánokkal körülvett taván.

 


A San Pedro (3020 m), Tolimán (3158 m) és Atitlán (3537 m) tűzhányók közt elterülő Atitlán-tó, maga is vulkanikus kráterben foglal helyet. Közben megismerkedtünk San Marcos, és Santiago de Atitlán közösségeivel. Santiago a már megismert kultúrák mellett a cutuhil népcsoporttal ismertet bennünket meg.

Érdekessége, hogy a férfiak is szépen hímzett fehér nadrágot viselnek és a helybéliek a kereszténység mellett Maximón ősi kultuszának is hódolnak. Ez egy olyan bábu, akit itatnak és dohányoztatnak, illetve a pénzfelajánlást is elfogadnak Maximon igényeinek kielégítésére.

Rengeteg csecsebecsét sikerül ránk sózni, és persze olyan nehéz ellenállni a mosolygós, aprócska árus fiúknak-lányoknak. Holnap immár, saját iskolabusszal közelítjük meg a működő vulkán lábát...

Julió, a sofőrünk egy szimpatikus guatemalai, aki az elkövetkezendő napokban végig fuvarozott bennünket az országon. A földomlások sok helyen járhatatlanná tették az utakat, így az eredetileg tervben szereplő Chichicastenango települést ki kellett hagynunk. Helyette egy másik "tenango" (Chimaltenango) falucska piacát és katedrálisán néztük meg.


Szombat lévén egyszerre 5 házasulandó pár szertartásának lehettünk tanúi. Ettünk helyben készített chirrost (édes fánk) és „pollo”-t (csirkét). Majd ismét hosszú utazás, mivel itt nem az számít, hogy valami hány kilométerre van, hanem hány óra alatt lehet megtenni az adott utat. (nehezítik-e fekvőrendőrök, vagy terelések) Három körül érkeztünk Antigua Guatemalába, az ország 1541-1773 közötti fővárosába

Itt először elfoglaltuk szállásunkat, ám a program változott,  -mivel nincs lávaömlés-  nem érdemes este odamenni.  Tehát egy alapos városnézés (szabadprogram), majd egy közös vacsora következett.

A városkát földrengés döntötte romba, később egy részét renoválva indult meg újra az élet. Számos temploma és gyarmati épületével az ország nem csak kulturális, de turisztikai központja is. A környező vulkánok és a számtalan nyelviskola további utazókat vonzanak a nemzetközi hangulatú városba.

A híres Guatemala Antigua dombjain termett, ám az USÁ-ban pörkölt igazi kávét is ittunk, a két amerikai által üzemeltetett kávézóban. Az utcákon csak egyszintes koloniális házacskák sorakoztak, többnyire élénk színekkel, nagyon hangulatos vált a lemenő nap sugaránál. A főutca végén, pedig felhősapkába burkolódzva ott magasodott az Aqua (már nem működő) tűzhányó csúcsa. A közös vacsora feledhető, egy élőzenés szórakozó helyen. Ám a "haza"menést nem sürgettük, mivel Donna Klára panziója, mindenkiben mély nyomot hagyott. Az idős néni gyűjtögető életmódot folytat, az egész szállás olyan, mint egy múzeum. A régi kalapoktól a könyveken, karácsonyfákon keresztül, az üres krémes tubusokig, rengeteg kacat, drapéria, 3 kutya és egy macska porosodik ott.

Szerencse, hogy másnap korán 7-kor indultunk a Pacaya vulkánhoz, így nem sokat kellett Donna Klára vendégszeretetét élveznünk... A 2552 méter magas Pacaya az Antigua közelében található három vulkán közül az egyik legkönnyebben megmászható. Aki nem akar néhol bokáig a lávatörmelékben járni, az lovat is bérelhetett. Mivel májusban volt vulkáni működés, ezért csak egy alacsonyabb pontig lehetett felmenni, ahol hatalmas kihűlt lávamezőt, eldöntött adótornyokat találtunk.

A párától kissé nedves vulkáni por nem szállt, így könnyen "lecsúsztunk" a kiinduló pontunkhoz. Koradélután érkeztünk a fővárosba: a rablótámadásoktól hírhedt Guatemalavárosba.


Itt szigorúan csoportosan tettünk egy 10 perces sétát a főtéren, ahol az Elnöki palotára vetettünk egy pillantást és a katedrálisba kukkantottunk be, Advent első vasárnapján. Olyan lassan tudtunk haladni, hogy este hétkor értük el Cobánt, ahol az a hír fogadott bennünket, hogy a lefoglalt szállásunkat kiadták már (még +2,5 óra út lett volna) Így kedves sofőrünk elvitt egy ismerőséhez, ahol az előző napitól klasszisokkal jobb szállást kaptunk. Úgy döntöttünk, nem csavargunk a koromsötét éjszakai, egyáltalán nem biztonságos utakon, hanem módosítjuk a programot és Cobánban töltünk két éjszakát.

Reggel 2 óra buszozást követően teherautókra szálltunk. (Útközben Juliónak köszönhetően megismerkedtünk a bors bokorral, fényképezkedtünk kávéültetvényesekkel, együtt utaztunk pár száz métert egy családdal, ám a Nagyi idegessége miatt inkább mindenki leszállt.

Platós Toyotákkal vágtunk neki a falutól 10 kilométerre lévő Cahabón-szurdokba, Semuc Champey vízi paradicsomába.

Rövid séta és kaptató után a természetes módon elszíneződött erdei folyót és erózió formálta képződményeit csodálhattuk meg. A 300 méter hosszú ácsolt járda számtalan kis medence mellett vezetett el bennünket, melyek többségének kristálytiszta vizében meg is mártózhattunk. A kilátóból  -ahonnan 200 méteres magasságból tárul elénk a vízesésrendszer lenyűgöző látványa- lefelé egy bőgőmajom család hangos ordítozásainak lehettünk tanúi.

Kalandos volt a visszaút is, mivel egy dzsipre kellett mindannyiunknak felmászni, a másik ugyanis nem érkezett időre. Így sűrűn imádkoztunk, hogy a kerekünk ki ne durranjon az éles köveken, néhol nagyon meredek földúton. Igyekeztünk napnyugta előtt a Lanquin barlanghoz érni, melynek egyik fő vonzereje a szürkületben kirajzó többezres denevérraj. Eleinte csak a hatalmas cseppkövekben gyönyörködtünk, ám mikor kint a nap eltűnt a horizonton, megindult a denevérek serege. Nagyon ügyesen tájékozódnak, ahogy valaki a repülési útjukat keresztezte gyorsan szétrebbenve folytatták útjukat.

Reggel korán búcsút intettünk cobáni szállásunknak, és egy egész napos buszútra készültünk fel lélekben. A la Pasion folyón 1,5 órás hajóút után, egy kevesek által ismert és látogatott maja romvárost „el Ceibal”-t fedezhettünk fel. A folyó gazdag állatvilágából láttunk néhányat, szürke-, zöld gémet, fehér kócsagot, kárókatonát, jégmadarat, majmokat, krokodilt, gekkót, pókot, sütkérező teknőst...  

A romok néhány kődarab (stéle), illetve egy makett, ami a valamikori állapotot mutatta, de -ahogy több helyen- itt sem ásták ki az épületeket. Az őserdőszerű dzsungelben csak a formákból lehet következtetni, a valaha ott álló építményekre. Szúnyogok is voltak bőven, ám a csáprágó hangyák szorgos seregét is megfigyelhettük, a hatalmas kenyérfák és pálmák tövében. Csodálatos naplemente fotózással zárult a "hajó"kirándulásunk.

 

Folytatása következik...

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Havanna H. Plaza **** 3éj + Varadero Hotel Villa Tortuga*** 4éj - 9 nap
» Álomnyaralás Dominikán magyar idegenvezetővel 2022.02.10-18. - 9 nap
» Havanna H. Miramar**** 3éj + Varadero Hotel Memories **** 4éj - 9 nap
» Havanna H. Plaza **** 3éj + Varadero Hotel Villa Tortuga*** 6éj - 11 nap
» Kubai körutazás pihenéssel Cayo Santa Marián - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2022.03.17-28. - 12 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Grand Bahia Principe Punta Cana ***** 489.498 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana / Bavaro Beach
» Hotel Villa Tortuga *** Varadero 535.398 Ft/főtől - Latin-Amerika / Kuba / Varadero
» Be Live Collection Punta Cana Hotel **** Punta Cana 596.598 Ft/főtől - Latin-Amerika / Dominikai Köztársaság / Punta Cana
» Hotel Memories Varadero Beach Resort **** 581.298 Ft/főtől - Latin-Amerika / Kuba / Varadero
» Oasis Palm Hotel **** Cancun 642.498 Ft/főtől - Latin-Amerika / Mexikó / Cancun

Információs oldalak

» Egzotikus utak
» Nyaralás Dominikai-Köztársaság
» Látnivalók Kubában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Kuba Nyaralás

Cikkeink

» Kuba hangulata - Kovács Attila
» Toulousetól Martiniqueig: egy karibi utazás története - Kovács Attila
» Időutazás a Karib-tengeren: Kuba nyaralás - Kovács Attila
» A 10 legromantikusabb egzotikus nászút - Kovács Attila
» A varázslatos Dominika - Kovács Attila

Utazások

» Hétvége Prágában+Sörgyár látogatás - 2 nap
» Hétvége Krakkóban - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!