Feltárják az ókor egy szabadtéri műtermét

A nyár végén, a jelenleg is zajló feltárás és restauráció befejezésekor új látnivalókkal gazdagodik az ókori Perga romvárosa. Az anatóliai Pergában (mai nevén Perge) 65 éve folynak az ásatások – ezek egyébként a legrégebben tartó régészeti munkálatok Törökországban.

Az ókori pamphüliai régió egykori fővárosa a Katarraktész és a Cestrus folyók között helyezkedett el. A várost az i. e. 2. és 1. évezred fordulóján alapították, kellő távolságban a tengertől, hogy lakói a kalózok zaklatásától biztonságban legyenek. I. e. 546-ban előbb a perzsák, majd i. e. 333-ban Nagy Sándor csapatai foglalták el, később a Szeleukida Birodalom befolyási övezetébe tartozott. A római hódítók i. e. 188-ban vették be a várost, majd egy átmeneti elnéptelenedés után a szeldzsuk törökök vették birtokukba.

Az ókori település nemcsak kereskedelmi és politikai regionális központ volt, de kulturális és vallási centrumként is funkcionált. Híres szülöttei közé tartozott az i. e. 3–2. században Arkhimédész tanítványa, a pergai Apollóniosz, aki nyolc kötetben fejtette ki matematikai téziseit. Az Apostolok cselekedeteinek leírása pedig arról tanúskodik, hogy Pál apostol is megfordult és prédikált a városban. Perga Nagy Constantinus császár idején és a rákövetkező évszázadokban is a kereszténység bástyájának számított.

Jelenleg hét régész, három restaurátor és 39 ásatási dolgozó vesz részt a pergai feltárásban. Az eddigi régészeti munkálatok során a szakemberek az ókori település mintegy 20–25 százalékát tisztították meg: többek között két fürdőt, városkapukat, utcákat, egy agorát, mozaikmaradványokat, egy palaisztrát vagy tornacsarnokot, három forrást és egyéb épületeket. Három templomot, valamint egy színházat is feltártak – Artemisz temploma ráadásul a városon kívül helyezkedett el. A felszínre hozott csatornák maradványait eredeti állapotukban állították helyre, az utcákat övező oszlopsorok közül sokat szintén restauráltak.

Tavaly és idén több mint 200 szobrot találtak Perga területén a régészek, amelyek közül néhányat Törökország második legnagyobb régészeti kiállításán, az antalyai Régészeti Múzeum tárlatán láthat a nagyközönség. Legújabban rendkívül jó állapotban megmaradt, a római időkből származó frízek is előkerültek, a forrás fölé emelt szentélyek (nimfaion) környékén pedig összesen tíz isten és istennőszobrot tártak fel. A szobrok jelentős száma, elhelyezkedése és kialakítása alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy Perga az ókori világ egyik legnagyobb szobrászműterme lehetett.

Forrás: index.hu

Fotók: www.flickr.com, www.flickriver.com, fromturkeywithlove.net, commons.wikimedia.org, crescentbybike.blogspot.com, commons.wikimedia.org, www.tunisusa.com, www.firstchoice.co.uk, archaeologynewsnetwork.blogspot.com


 

pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Nagy Török Körutazás - üdüléssel - 12 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - repülővel - 5 nap
» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj

Szállás ajánlatok

» Hotel Lavitas *** Side 194.963 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Side
» Hotel Galaxy Beach **** Alanya 189.900 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Diamore Hotel *** Alanya 214.071 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Kleopatra Arsi **** Alanya 217.900 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Hotel Kleopatra Ada **** Alanya 221.304 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Nyaralás Törökországban
» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Egzotikus utak
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Körutazás Indiában
» Tengerparti Nyaralás - 2015

Cikkeink

» Törökországi kalandok - Kovács Attila
» Isztambul hangulata - Kovács Attila
» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa
» Kurdisztánnak fognak hívni egy kislányt - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!