Calgary a renitens város - a Vadon kapuja

Talán nem a szikrázó napsütés ugrik be elsőre, ha Kanadára, vagy ha Alberta tartomány legnagyobb városának, a préri és a hegyek találkozásánál épült Calgary városára gondolunk, pedig a város népszerű jelzőjére a "Napfény Városa".  A Sziklás hegység lenyűgöző nemzeti parkjaitől kanadai viszonylatban csak egy ugrásra található, tiszta levegőjű, modern, a világ legélhetőbb városai között számon tartott település. Nem is hinnénk, hogy Magyarországról milyen könnyedén eljuthatunk Kanadába - az Air Canada rouge Budapest-Toronto közvetlen járata az idei szezonban 2016.október 15-ig üzemel. Jegyeket a www.flyrouge.com  vagy a www.bud.hu weboldalon lehet foglalni.
Az olajiparból és a kutatás-fejlesztésből meggazdagodott város egy téli olimpia rendezésével mutatta meg magát a nagyvilágnak - az idegenforgalom és ökoturizmus ma is folyamatosan fejlődő szegmensnek számít. Ez nem csoda, hiszen ha a világhírű Banff vagy a csodálatos Jasper Nemzeti Parkot szeretnénk megnézni, akár idén ősszel a színes lombok szezonjában, akkor az utazásunk úgy kezdődik, hogy jegyet veszünk az Air Canada rouge Budapest-Toronto közvetlen járatára - majd innen utazunk Calgary-ba. Itt már csak a hátizsákot kell felpakolni, és irány a grizzlyk, pumák, jávorszarvasok birodalma.

A település vérében van a kaland - már az alapítását is a szerencsevadászok renitens viselkedésének köszönheti. A jellegzetes egyenruhájáról és kalapjáról jól ismert kanadai lovasrendőrség ütött itt először tábort, hogy megfékezze az aranyásók és prémkereskedők anarchiába fulladó, pisztolypárbajokkal és több napos tivornyázásokkal sűrűn tarkított káoszát, a gátlástalan szeszkereskedők megrendszabályozásával egyetemben, akik a haszon reményében rászoktatták az indiánokat a "tüzes vízre".

A May Károly regények lapjairól visszaköszönő hatalmas rönkökből ácsolt erőd és helyőrség csak a 20.században vált fontos várossá - amikor a modern kor aranyára, azaz fosszilis szénhidrogénekre bukkantak a környéken. Az olaj és a földgáz kitermelése hatalmas gazdasági fellendülést hozott magával - Kanada legmagasabban fekvő városát az olaj fővárosaként is ismerik, Calgary mottója pedig- Előre!- további merész terveket sejtet.Ha Calgary városában járunk, ne csak a város felhőkarcolóit csodáljuk meg. Húzzunk túrabakancsot és nézzük meg a Szikás hegység öt hatalmas nemzeti parkjának lenyűgöző természeti szépségeit. Bár az öt védett területből négy az UNESCO Világörökség részét is képezi, a legismertebb a Banff Nemzeti Park. Kanada első nemzeti parkja híres kristálytiszta tavairól, monumentális hegyeiről, hatalmas vízeséseiről. A képeslapokról a Moraine-tó vagy a Minnewaka-tó köszön vissza - de ezeket a csodákat a valóságban látni, valóban ott áll türkiz színű víztükrük partján - semmihez sem hasonlítható élmény.

A még északabbra fekvő Jasper Nemzeti Park a gleccserek birodalma. A magashegyi tavak, vad, sziklás tájak, jégárak és zúgó folyók, mélyzölden hullámzó fenyvesek mellett itt hőforrásokat is találunk - ezáltal még különlegesebb, még álomszerűbb tájon túrázhatunk hetekig.
Calgary és Kanada már nem számít nehezen elérhető célpontnak. Az Air Canada rouge szolgáltatásának köszönhetően egyszerűen és gyorsan, közvetlen járattal érhetjük el Toronto légikikötőjét - innen pedig egy átszállással a Sziklás-hegység kapujában, a ragyogó Calgary városában lehetünk.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Amerika Keleti Part - 13 nap
» Vancouvertől a Sziklás-hegységig: kanadai csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2024.08.10-20. - 11 nap
» Északnyugati átjárók - 9 nap

Cikkeink

» Kanada csodálatos hegyvidékein - Kovács Attila
» Észak-Amerika legidősebb városa - az európai stílusú Québec - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!